Bucătari din Franţa se întrec la ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor”

Apropo.ro / 05.03.2015, 11:00
Bucătari din Franţa se întrec la ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor”
Sunt născuţi în România, dar au ales să îşi facă o carieră în domeniul culinar în patria gastronomiei rafinate, Franţa.
Noul sezon ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor”, care debutează la Antena 1 pe 9 martie de la 20.30, aduce faţă în faţă bucătari talentaţi, cu experienţă, dornici să se confrunte cu adversarii lor în platinguri care mai de care mai sofisticate. Maria, Michael sau Florian sunt doar câţiva dintre concurenţii care s-au cizelat ca bucătari în străinătate şi au avut ocazia să lucreze cu unii dintre cei mai apreciaţi chefi internaţionali. 
 
Foto: Antena 1 – Mihai Stetcu
 
Maria Crap are 33 ani, este bucătar şi deţine propriul restaurant în Avignon, Franţa. A ajuns aici acum opt ani, după ce s-a căsătorit (soţul său era la vremea aceea jucător de rugby profesionist). Evoluţia Mariei în bucătărie a fost simplă şi rapidă. După ce a lucrat trei ani cu un cunoscut chef local, s-a mutat împreună cu soţul său în sudul Franţei, unde locuiesc de patru ani. Maria a facut o şcoală la Avignon, în urma căreia a obţinut diploma mult aşteptată. Iar în timpul şcolii a cunoscut mai mulţi chefi cu care a colaborat, la finalul cursurilor primind şi o ofertă de muncă. După un an de zile a avut marea şansă de a-şi deschide propriul restaurant, unde îşi răsfaţă în prezent clienţii cu preparate proprii. În tot acest timp a adus pe lume şi trei copii: din prima sarcină are două fetiţe gemene, în vârstă de 5 ani si jumatate, iar mezinul are un an si jumatate. Maria a lăsat deoparte restaurantul, pe perioada filmărilor, pentru a putea participa la ”Hells Kitchen”.
 
Foto: Antena 1
 
La numai 27 de ani, Michael Pascale are o experienţă de invidiat ca chef în Franţa. A urmat cursuri de specializare în gastronomie franţuzească atunci când s-a stabilit în Franţa. În 1994 a plecat împreună cu părintii lui. Tatăl este rugbyst şi mama gimnastă. S-a stabilit cu părinţii în Normandia prima dată şi apoi au început să se mute întâi in sudul Frantei, apoi în Anglia, apoi în Alpi, apoi la Paris. La numai 15 ani Michael a urmat o şcoala de contabilitate, dar s-a lasat de ea pentru că nu i se potrivea. A ajuns la Saint Tropez ca ajutor de bucătar. Apoi a încercat să ajungă bucătar, însă şi-a dat seama că în Franţa fără studii nu va reuşi să facă nimic. Aşa că s-a întors în Normandia şi şi-a luat diploma de bucătar. A început apoi să lucreze ca chef de partie timp de un an şi jumătate. De trei ani şi jumătate lucrează ca chef şi coordonează echipe de până la opt bucătari. A avansat foarte repede în Franţa şi a ajuns destul de departe pentru vârsta lui. Visul lui este să aibă restaurantul propriu, în care să serveasca mâncare sănătoasă.
 
Foto: Antena 1 – Mihai Stetcu
 
Şcolit în străinătate este şi Raul Sasu, un manager de restaurant de 26 de ani. Raul şi-a descoperit plăcerea pentru gătit la vârsta de 16 ani, când, împreună cu familia, s-a mutat în Italia. Acolo a urmat o şcoală de bucătari şi ospătari timp de cinci ani, o şcoală profesională-liceu, la care în primii trei ani a făcut alternativ bucătărie şi ospătărie. Acolo spune că a învăţat bazele bucătăriei şi ale specialităţilor italieneşti, după care, în Franţa, a descoperit şi tainele acestei bucătării atât de rafinate. De-a lungul anilor a lucrat ca ospatar la restaurante şi hoteluri de 3, 4 şi 5 stele, apoi a ajuns Maître D’Hotel. În prezent lucrează ca manager de restaurant.
 
Foto: Antena 1 – Mihai Stetcu
 
Iar Florian Ardeleanu povesteşte că a avut ocazia să lucreze în Scoţia cu un cunoscut chef deţinător al unei stele Michelin. Am lucrat in strainatate in restaurante Michelin si 2AA, cred ca am un spirit competitiv si maleabil pentru ca am reusit in trei ani sa avansez de la kitchen porter la demi chef de partie”, spune el.