Când a fost descoperită cafeaua

De: Carmen Ulian / 07.01.2015, 17:30
Când a fost descoperită cafeaua
Ca multe alte lucruri, descoperirea cafelei este o legendă pierdută.

Nu se știe cine a avut bucuria de a bea prima ceașcă de cafea. Există o legendă de acum mii de ani care spune că abisienii din estul Africii erau atrași de mirosul plăcut al unui arbust ce ardea. Ei au mestecat din fructele acestuia, le-a plăcut și au hotărât să facă o băutură din ele. Astfel a apărut și cafeaua.

Până în secolul 15, într-un singur loc creștea copacul de cafea. A urmat apoi Arabia. De atunci, următorii 200 de ani, cafeaua din întreaga lume a provenit din Yemen, sudul Arabiei.

În secolul 17, olandezii au început să crească cafeaua și să o distribuie în diferite țări tropicale. Englezii au luat cafeaua din Jamaica, care a luat cafeaua din sudul și centrul Americii. Curând cafeaua a devenit populară în Europa și Americi.

Copacului de cafea îi priește climatul tropical, dar se dezvoltă bine și pe dealuri bine drenate. Acest tip de sol și climat se regăsește în Brazilia, una dintre cele mai mari producătoare de cafea din lume.

În Brazilia se regăsesc cele mai mari plantații de cafea din lume, unele dintre ele conțin și milioane de copaci de cafea și se întind pe kilometri întregi. Țări unde regăsim cantități mari de cafea sunt Venezuela, Columbia, Guatemala, Mexic, vestul Indiei și Java.

Termenul de Mocha și Java făceau referire la locul de unde provin. Astăzi nu mai este așa, ci reprezintă anumite tipuri de cafea. În Brazilia găsim cafeaua Rio și Santos, cele mai cunoscute tipuri de cafea. Santos este și cel mai mare port de cafea din Brazilia.

În lume există peste 25 de soiuri de cafea care cresc sălbatic în țările tropicale, doar două produc fructe ce au o savoare aparte atunci când sunt prăjite.