Care erau obiceiurile erotice ale englezilor în epoca victoriană

De: Marian Andrei / 16.07.2013, 16:30
Foartă multă lume are impresia că sexualitatea și depravarea prezente zilnic în viața noastră sunt apărute de curând. Nimic mai greșit! Citind cărți apărute în epoca Victoriană (1837-1901) descoperim că lumea nu era mai puritană ca azi, ci se ascundea mult mai bine.

10. The Pearl (William Lazenby, 1879-1880)

The Pearl nu a fost de fapt o carte, ci o revistă publicată în 18 numere (plus încă două numere speciale de Crăciun). Publicarea ei a încetat după ce editorii au fost amenințați cu închisoarea pentru deținerea și publicarea de literatură obscenă.

Perla a publicat povești pornografice (sub formă de seriale), glume „murdare”, scurte poeme umoristice, textele unor cântece „deocheate” la modă și parodii. Chiar dacă principala orientare a revistei era umorul și satira, textele, care pot fi citite și azi, erau foarte explicite.

9. The Romance of Lust (autor anonim, 1873-1876)

Romance of Lust narează, la persoana întâi, aventurile sexuale ale personajului imaginar Charlie Roberts, de la debutul său în sexualitate până în anii maturității. Cele patru volume conțin acte de perversitate, orgii și incest.

8. The Sins of the Cities of the Plain

Cunoscută și sub numele Amintirile unei Maryanne, The Sins of the Cities of the Plain este o operă de pionierat în domeniul… gay. În carte se arată aventurile unei „Maryanne” (termen argotic din acea perioadă pentru definirea homosexualilor) și parcurge lumea ascunsă atât din clasa superioară, cât și din cea inferioară, făcând dese referiri la travestiți și orgiile la care luau aceștia parte.

7.  The Nunnery Tales (autor anonim, 1866)

Poveștile manăstirii de maici, cunoscută și sub numele de Călătorie sub culori false, prezintă o colecție de aventuri între măicuțe însetate de dorință și călugări lascivi. Sacrilegiul este dus mai departe cu întâlniri lesbiene (ne aflăm într-o mănăstire de maici), flagelare erotică, gang-bang-uri, incest și puțină travestire.

Se spune că volumul a fost adaptat după o lucrare franceză mult mai veche, însă e cert că el a fost republicat de nenumărate ori.

6 Venus in Furs (Ritter von Leopold Sacher-Masoch, 1870)

Acest faimos volum erotic (care conține elemente autobiografice) se află la originea termenului de „masochism” (pentru cei care nu cunosc, originea cuvântului „sadism” provine de la Marchizul de Sade).

Protagonistul, Severin, este îndrăgostit nebunește de o femeie foarte frumoasă, Wanda, căreia i se oferă ca sclav. Obsedat de dependența lui față de ea, Severin îi cere Wandei să-l umilească și să-l supună la tratamente din ce în ce mai degradante pe măsură ce firul narațiunii avansează.

Putând fi lejer încadrată în genul literar dramă, cartea abundă de fetișism și acțiuni sado-maso și a fost adaptată pentru marele ecran de celebrul Roman Polanski în 2012. 

5 The Autobiography of a Flea (autor anonim, 1887 sau 1888)

O satiră socială, evenimentele fiind descrise de un… purice! Călătorind din casă în casă, puricele „trage cu ochiul” la activitățile sexuale al locatarilor.

Momente intime, întâlniri în grup, preoți atrași de păcate carnale, deflorări, incest, pedepse corporale, bukkake – toate acestea sunt văzute de „purice” și povestite cititorilor.

Ceea ce este cu adevărat spectaculos, este faptul că marea majoritate a personajelor puteau fi lesne recunoscute de cititorii din secolul XIX.

4 The Lustful Turk (autor anonim, 1828)

Chiar dacă această carte a apărut cu puțin înaintea epocii Victoriene, notorietatea sa a făcut ca nuvela să fie tipărită chiar și secolul XX.

Structura cărții este puțin diferită fată de normal, prezentându-se ca o serie de scrisori ale unei englezoaice capturată de turci către prietena sa din țară. După ce șocul răpirii trece, tânăra ia parte de bunăvoie la intâlniri erotice cu bărbați și femei din haremul sultanului, pe care apoi i le descrie prietenei.

3. The Mysteries of Verbena House (Etonensius, 1881)

Cunoscută și sub numele Miss Bellasis bătută cu varga pentru furt / Miss Bellasis Birched for Thieving, cartea este un „clasic” al romanelor erotice victoriene, arătând fascinația din secolul al XIX-lea pentru disciplină.

Când obrăznicia fetelor ajunge până la furt, severa directoare a liceului angajează un bărbat responsabil cu disciplina. Acesta este nevoit să spioneze întâlnirile intime ale elevelor, dar și ale personalului școlii. Ce urmează, vă puteți închipui și singuri!

2. The Whippingham Papers (St. George Stock, 1887)

Cel mai important detaliu al acestui volum este tema flagelării, regăsită în toate povestirile și poeziile din volum. Se presupune că pedepsele corporale dure primite de tinerii gentlemani din acea epocă, atât la școală cât și acasă, i-a făcut pe aceștia să le placă să citească despre ele, ba chiar să le și aplice atunci când ajungeau prin broteluri.

1 Gynecocracy (atribuită vicontelui  Ladywood, 1893)

Această carte este un exemplu desăvârșit al „guvernării fustei”. Chiar dacă englezii erau stăpâni în casele lor, popularitatea acestei nuvele arată că mulți dintre ei aveau dorințe secrete de supunere în fața altei persoane. Nuvela prezintă aventurile unui tânăr forțat să se îmbrace în femeie și să se supună dorințelor unei femei foarte posesive.

Povestea include întâlniri cu femei și bărbați, umilire, bondage, pedepse corporale și drag king (femeia, îmbrăcată în haine bărbăteși, are rolul dominant în relație, asupra masculului îmbrăcat în haine feminine).