Castanul Unirii din Vișan, un monument istoric

Apropo.ro / 24.01.2014, 17:00
Cel din urmă supraviețuitor, fost martor la primele planuri pentru Unirea Principatelor Române, a rămas el... castanul din Vișan, Iași.

Castanul Unirii din Vișan a fost declarat dublu Monument, al Naturii și al Istoriei. Copacul are acum peste 250 de ani și este un miracol al naturii, după cum spun specialiștii.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

El este ultimul martor ocular, încă în viață, care a adăpostit sub coroana sa povestea de Unire.

Duminică, 25 mai 1856, la 2 kilometri de Iași, între dealurile încărcate cu vii din cătunul Vișan, în curtea familiei generalului Chersin, comandantul regimentului militar din dealul Copoului, ginerele lui Petre Mavrogheni, s-au adunat toți unioniștii ieșeni la sfat de taină, sub coroana impunătoare a castanului în floare, feriți astfel de iscoadele stăpânirii.

castan

Erau prezenți: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costachi Negri, Dimitrie Ralet, Constantin Hurmuzachi, Petre Mavrogheni, părintele arhimandrit Neofit Scriban, Costachi Rolla, Emilian Florescu. După ce „generăleasa” Elena-Luiza a făcut oficiile de gazdă, Mihail Kogălniceanu, care a condus această întâlnire, a propus înființarea „Asociației de luptă pentru Unire„, comitet clandestin care să adune toate forțele necesare pentru a se face pașii necesari pentru Unirea Principatelor Române. Entuziasmul a pus stăpânire pe toți.

Castanul a devenit un simbol al Unirii Principatelor de la 1859. Vasile Alecsandri a scris chiar un poem „Jurământ„, care a devenit jurământul de credință al unioniștilor ieșeni: „Sub acest măreț castan/ Noi jurăm toți în frăție/ Ca de azi să nu mai fie/ Nici valah, nici moldovean!/ Să fie numai români,/ Într-un gând, într-o simțire/ Și să ne dăm mâni cu mâni/ Pentru-a țării fericire!„.

monument

La aproape trei ani de la prima întâlnire care a avut loc sub Castanul Unirii, pe 24 ianuarie 1859, era consfințită Unirea Principatelor Române.

24 ianuarie 1859 a pus pe harta Europei un nou stat: România. Atunci s-a întemeiat, de atunci există pe hartă un stat cu numele România, chiar dacă procesul de unificare s-a încheiat abia după 1861„, explică istoricul Sorin Iftimi.

În 2004, Castanul Unirii, așa cum a fost denumit de cei care au relizat actul politic din 1859, a fost declarat Monument al Istoriei și al Naturii.