Cat e din Vrancea pana la București? 30 de secunde

Apropo.ro / 04.03.2002, 16:43
Cat e din Vrancea pana la București? 30 de secunde
Ieri s-a împlinit un sfert de veac de la seismul din 4 martie 1977, ale carui consecințe tragice vor ramane mereu în memoria colectiva: 1.500 de victime omenești, 11.300 de raniți, peste 32.000 de cladiri prabușite și 35.000 de familii ramase fara adapost. De atunci,

Ieri s-a împlinit un sfert de veac de la seismul din 4 martie 1977, ale carui consecințe tragice vor ramane mereu în memoria colectiva: 1.500 de victime omenești, 11.300 de raniți, peste 32.000 de cladiri prabușite și 35.000 de familii ramase fara adapost.

De atunci, teama de un alt cutremur care poate lovi Romania a schimbat multe în comportamentul oamenilor: mulți s-au mutat de la bloc la „case pe pamant” sau de la blocuri vechi în cele noi, cu structura de rezistența mai buna.

A crescut însa și sensibilitatea la zvonuri, dovedind ca teama se transforma foarte ușor în panica și chiar în psihoza, așa cum s-a întamplat de cate ori așa-ziși clarvazatori au folosit presa ca sa vorbeasca despre un prezumtiv dezastru care ne-ar aștepta.

Pornind de la principiul ca numarul de victime omenești în cazul producerii unui cutremur trebuie limitat pe cat posibil, Centrul de Avertizare Seismica din București, care funcționeaza în cadrul firmei Foton 2000 Self, a realizat un sistem de avertizare seismica (SAS), coordonat și atestat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).

„Foarte mulți s-au axat pana acum pe cercetarea cutremurelor, dar nici unul pe avertizare, pe salvarea omului care afla ca este pe cale sa se produca un seism”, afirma Adrian Ailenei, directorul centrului.

În zona epicentrala Vrancea au fost instalate opt stații seismice care, cu ajutorul unor senzori, detecteaza orice fel de activitate în adancime.

Sistemul de avertizare seismica este alcatuit din patru componente: sistem de monitorizare compus din mai mulți senzori; legaturi de comunicații în timp real pentru transmiterea datelor de la senzori la computer; unitate de procesare pentru convertirea datelor în informație; sistem de producere și comunicare radio a alarmei seismice.

„Acest sistem are la baza diferența de propagare a undei de șoc, de 25-30 de secunde, între Vrancea și București; sistemul poate fi pus în aplicare în orice loc unde condițiile geologice permit acest lucru”, explica Ailenei.

Unda P și unda S

Un cutremur, pe langa faptul ca este o rupere de falii, reprezinta o unda sferica, propagata asemenea unei mingi care se umfla. La declanșarea în adancime a unui eveniment seismic, mișcarea solului provoaca apariția simultana a doua unde sferice: unda P (longitudinala) și unda S (transversala).

Cele doua unde pornesc simultan din focar, dar vitezele lor de propagare sunt diferite. Unda P nu are caracter distructiv, dar unda S, care se deplaseaza mai încet, are caracter distructiv, direct proporțional cu energia cutremurului care a provocat-o.

Cea care iese prima la suprafața este unda P, provocand mișcarea senzorilor seimici din toate locațiile monitorizate, care transmit instantaneu pe cale radio mișcarile solului la Centrul de Alarma Seismica.

Datele recepționate sunt decodificate și supuse unor analize realizate automat în interval de doua secunde. Daca în urma analizei se decide ca evenimentul seismic provine din Vrancea și ca are o magnitudine mai mare de 4,8 grade pe scara Richter, în mod automat se declanșeaza și se emite semnalul de avertizare seismica pentru populație.

Dupa un interval de 10-15 secunde pornește unda S. Diferența timpului de parcurgere dintre unda epicentrala P și unda distructiva S, care ajunge la București, este întotdeauna mai mare de 25 secunde, ceea ce reprezinta un timp maxim posibil de avertizare.

Prin urmare, alarma se emite cand unda P mișca senzorii din Vrancea, cu 25-30 secunde înainte ca seismul (unda S) sa ajunga în București.

„Centrul de Alarma Seismica a fost construit special în localitatea Pipera, în cel mai înalt punct, la cota plus 70, pentru a avea o recepție buna, dar și pentru acoperirea completa a zonei București.

Practic, dintr-un singur punct noi acoperim întreaga zona a Capitalei”, explica directorul centrului. Sistemul recepționeaza și cutremurele care provin din alte zone geografice (Turcia, Grecia, Italia, chiar și din China, Taiwan sau America), dar acestea nu se alerteaza pentru ca, datorita distanței, energia lor se disipeaza în scoarța.

Un bip de pager

În cazul producerii unui seism în zona Vrancea, cei care au abonament la sistemul de avertizare pot fi alertați prin pager sau mesaje SMS, prin intermediul stației de pagere și modemuri GSM a centrului.

În funcție de necesitate, se poate opta între un avertizor seismic individual (pager) care costa 60 de dolari (aparatul) cu un abonament de 5 dolari pe luna și un avertizor seismic pentru locuințe și spații publice, care costa 123 de dolari (aparatul), cu un abonament de 5 dolari pe luna.

Abonamentul pentru avertizoarele seismice pentru aplicații speciale (prin SMS – GSM) costa 15 dolari pe luna. „Fiecare pager are un cod de alarma. Cele folosite de noi sunt produse în Japonia special pentru a avea aceste coduri de alarma. Pagerele existente pe piața nu pot fi folosite, pentru ca sunt destinate altor frecvențe și altor tipuri de mesaje”.

Pana la ora actuala au fost livrate aproximativ 200 de avertizoare seismice, fie prin promoție, fie pe baza de abonament, pentru Comandamentul de Protecție Civila, Corpul Pompierilor Militari, Brigada de Pompieri „Dealul Spirii”, Ministerul de Interne (Direcția Pașapoarte), Institutul Bancar Roman, redacții de ziar, firma UTI, Primaria sectorului 1, Oficiul de Stat pentru Invenții și Marci, Ministerul Educației și Cercetarii, Ministerul Lucrarilor Publice, Transportului și Locuințelor, diverse unitați de învațamant și cabinete medicale din cadrul unor spitale.

Avertizoarele prin SMS – GSM, deși primesc mesajul cu opt secunde întarziere fața de celelalte, din cauza protocolului de dialog, sunt utile pentru persoanele sau agenții economici care se gasesc dincolo de aria acoperita momentan de sistemul radio-paging.

În cazul agenților economici producatori sau distribuitori de utilitați, dotarea cu avertizoare face posibila oprirea sau întreruperea furnizarii gazelor, a electrictații sau a apei în timp util. De asemenea, pot fi întrerupte și activitațile cu grad ridicat de pericol (reactoare nucleare, apa grea, combinate chimice), iar în cazul trenurilor de suprafața și al metroului se poate decupla alimentarea cu energie electrica a liniilor, garnitura oprindu-se de la sine.

„Se știe ca 30-40% dintre victimele unui cutremur mor prin asfixiere sau în incendii, iar prin oprirea acestor utilitații numarul victimelor va scadea simțitor”. Unii ar putea spune ca 25-30 de secunde este foarte puțin, dar, așa cum afirma Adrian Ailenei, acest interval e extraordinar de important din punct de vedere al procesului psihologic de luare a deciziilor.

„În cazul unui cutremur, prima reacție instinctiva a fiecaruia este aceea de a ieși din imobil. Sistemul nostru încearca sa elimine acest comportament, deoarece, de la semnalul de avertizare pana la sosirea undei de șoc, ai la dispoziție 25-30 de secunde, extrem de utile, în care se pot lua deciziile cele mai corecte pentru protejarea vieții. Panica apare atunci cand ești surprins de mișcarea cladirii, nu atunci cand ești avertizat înainte ca aceasta sa înceapa”.

Foarte curand, aria de acoperire a sistemului se va extinde la întreg teritoriul Romaniei, prin emiterea semnalului de alarma seismica în sistemul RDS (Radio Data System).

Romanii îi vor avertiza și pe turci

SAS funcționeaza de doi ani de zile, timp în care a fost testat practic. Primul cutremur avertizat, cu 23 de secunde înainte ca unda S sa ajunga în Capitala, a fost cel din 6 aprilie 2000, de la ora 3,14. Pana în prezent, centrul a avertizat 23 de cutremure.

„Totul a început în septembrie 1999, cand un prieten care lucra la Institutul Național de Fizica a Pamantului a venit la noi și ne-a spus ca pe 10 noiembrie urmeaza sa aiba loc un cutremur. Întrebat de unde știe, ne-a spus: ‘la noi la institut este o sonerie care suna înainte de cutremur’.

Am strans tot materialul documentar existent, în special lucrarea teoretica publicata de doi cercetatori romani și trei germani despre posibilitatea instalarii în Vrancea a unui sistem de avertizare. Ceea ce la ei era teoretic, noi am pus în practica”, explica Ailenei.

Pana acum au fost investiți în sistem 800.000 de dolari, bani provenind dintr-o alta activitate a firmei Foton, de realizare de instalații pentru producerea betonului celular ușor, material foarte cautat în construcții.

„Toți banii pe care îi obținem de aici i-am investit și vom continua sa-i investim în acest sistem de avertizare. Prioritatea noastra nu este acum recuperarea investiției, ci aplicarea sistemului”. SAS folosește un soft special de analiza a datelor seismice, creat de inginerul de sistem Victorian Toader și depus la Oficiul de Stat pentru Invenții și Marci pentru obținerea unui brevet de invenție, alaturi de Sistemul de Avertizare Seismica realizat de Foton.

Centrul de Avertizare Seismica are 10 angajați care asigura permanența activitații. Foton a obținut statutul de reprezentant în Romania al firmei elvețiene GeoSIG, producatoare de echipamente de monitorizare seismica, iar în curand, la cererea seismologilor turci, va realiza împreuna cu INCDFP un sistem de avertizare și pentru Turcia.

Modelul mexican

În curand, Centrul se va transforma în Institutul Roman de Seismologie Aplicata, care va fi primul institut particular de seismologie din țara și care va lucra în colaborare cu INCDFP. Adrian Ailenei afirma ca pe viitor se va mari numarul de locații epicentrale monitorizate, vor fi instalate în zona epicentrala laboratoare biologice pentru monitorizarea comportamentului animalelor – deoarece unele din acestea pot percepe apropierea unui cutremur cu cateva ore înainte – și vor extinde activitatea de predicție pe termen scurt, prin monitorizarea precursorilor seismici (campuri electromagnetice, radon, infrasunete, curenți telurici), toate acestea avand ca scop principal marirea perioadei de avertizare.

„Montarea pe teren a precursorilor seismici se va face începand din luna mai a acestui an. Un astfel de senzor costa 17.000 de dolari și va face posibila marirea perioadei de avertizare la cateva ore, chiar zile. De asemenea, într-o luna și jumatate vom monta și rețele de accelerometre, pentru a putea decide exact magnitudinea cutremurului și pentru a alerta gradual clienții, în funcție de dorința acestora”.

Sisteme de avertizare seismica funcționeaza de ani buni și în Japonia, Taiwan, SUA și Mexic. Sistemul mexican a fost realizat în 1989, iar în 1991 a început aplicarea lui, în paralele cu inițierea unor programe de educație a populației privitoare la comportamentul înaintea, în timpul și dupa producerea cutremurului.

„În urma cu doi ani, acest sistem a avertizat cu 30 de secunde înainte ca un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter sa loveasca Ciudad de Mexico. Au fost doar 15 victime omenești, iar capitala are 16,5 milioane de locuitori.

Dar acolo populația a fost educata ani la rand în privința protecției antiseismice, iar o astfel de educație ar trebui sa se faca și la noi”, afirma directorul centrului. Directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, prof. dr. ing. Gheorghe Marmureanu, afirma ca institutul a avut un contract cu firma Foton pentru realizarea unui sistem de avertizare seismica în cazul instalațiilor de gaz metan, pentru ca, prin oprirea în timp util a acestora, sa se evite izbucnirea de incendii în timpul unui cutremur puternic.

„Noi am întrerupt însa acest contract, în luna ianuarie, din cauza nerespectarii de catre firma Foton a unor clauze contractuale”, spune directorul general al INCDFP.

„Ceea ce face firma Foton se adreseaza propriilor abonați, „iar daca aceștia accepta sa fie anunțați la orice cutremur cu orice magnitudine, este treaba lor”, a spus Marmureanu, referindu-se la faptul ca sistemul avertizeaza și iminența unor cutremure cu epicentrul în alte zone, cum sunt cele din Turcia sau, mai nou, Afganistan.

„{i noi înregistram aceste date, dar, prin structura noastra, avem obligația de a anunța întai Guvernul, pentru ca nu oricine are dreptul de a anunța un cutremur. Exista o Comisie Naționala Antidezastru, condusa de prim-ministru, care reglementeaza aceasta problema.

În cazul unor cutremure importante, cu o magnitudine de 4-4,5 grade pe scara Richter, noi anunțam Guvernul și presa centrala. Pe de alta parte, rețeaua seismica naționala nu are obligația sa anunțe cutremurele din alte țari, deși noi le înregistram și pe acestea”, afirma Marmureanu.

La aceasta ora, INCDFP lucreaza, în colaborare cu Universitatea din Karlsruhe, la o instalație de avertizare seismica în timp real, pentru blocarea instituțiilor de importanța naționala, precum Centrala nucleara de la Cernavoda, Romgaz, Metroul, marile rețele de calculatoare romanești. Aceasta instalație va fi gata pana în toamna lui 2002.

Diana Sava ZIARUL FINANCIAR

Tags: