Cati ani de viata castigi daca renunti la fumat acum?!

De: Dragos Tanase / 22.08.2011, 16:52
Cati ani de viata castigi daca renunti la fumat acum?!
Un studiu recent releva faptul ca femeile fumatoare sunt cu 25 % mai predispuse la afectiuni ale inimii decat barbatii, iar riscul creste cu 2 % in fiecare an, unul dintre motive fiind ca organismul acestora extrage o cantitate mai mare de substante toxice dintr-o tigara.

Fumatul este o problema de sanatate publica importanta si o epidemie globala, mai mult de un miliard de persoane fumand zilnic in toata lumea. In ciuda progreselor inregistrate in tratamentele cardiovasculare, in Romania isi pierd viata zilnic din cauza infarctului miocardic 40 de oameni.

Femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnaviri ale inimii, mai ales in contextul in care numarul fumatoarelor creste de la an la an, sustin reprezentantii Centrului National pentru Renuntare la Fumat.La nivel mondial, desi se considera ca fumatul este o boala a barbatilor, femeile „recupereaza” rapid, existand deja 220 de milioane de femei fumatoare.

In Romania, in ultimii 20 de ani numarul fumatoarelor aproape s-a dublat. Daca in 1989 fumau 11,3 % dintre femeile adulte, in 2009 „apelau” zilnic la tigara 21,9 la suta dintre ele. Mai mult, peste 55 % dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, fiind la varsta fertila.

Fumatul este o cauza reala a multiple forme de cancer la femei, iar numarul femeilor care se imbolnavesc si mor din cauza cancerului este in crestere. Medicii oncologi au atras atentia asupra cresterii mortalitatii cancerului de col uterin de la 14 cazuri la mia de locuitori in 1994 la 16,93 cazuri in 2003, iar in cazul neoplasmului ovarian, de la 6,70 la 8,84 cazuri.

Fumatul chiar dauneaza grav sanatatii, indiferent de sex, religie sau varsta

Fumatul chiar dauneaza grav sanatatii, indiferent de sex, religie sau varsta

In Romania, exista un program national, „Stop Fumat”, care isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc foarte mult sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie ofera asistenta in centrele Stop Fumat celor care vor sa renunte la dependenta de nicotina.

Cei mai multi dintre fumatorii romani afirma ca si-ar dori sa renunte la tutun, insa, cand trebuie sa treaca la fapte, foarte multi abandoneaza. Renuntarea la fumat este, in primul rand, o decizie personala. De aceea persoana care se decide sa intre in Programul National „Stop Fumat” trebuie sa isi doreasca foarte mult sa renunte, mai ales ca dependenta de nicotina creste rata tentativelor de suicid.

Renuntarea la fumat inseamna un castig in ani de viata:

– Daca renunti pana la 35 de ani, castigi toti cei 10 ani pe care i-ai fi pierdut daca ai fi continuat sa fumezi;

– Daca renunti pana la 45 de ani, castigi 9 ani;

– Daca renunti pana la 55 ani, castigi 6 ani;

– Daca renunti pana la 65 de ani, castigi doar 3 ani.