Ce aduce 2013: La noi scumpiri, prin vecini – ieftiniri!

De: Marian Andrei / 04.01.2013, 13:20
Ce aduce 2013: La noi scumpiri, prin vecini - ieftiniri!
În timp ce noul an le-a adus românilor, încă din prima zi, scumpirea carburanților și a energiei electrice, vecinii nostri, bulgarii și ungurii, au anunțat ieftiniri de până la 10% ale energiei.

2013 a debutat cu un scenariu bine cunoscut de români: scumpiri la orice.

Cei 11 bani cu care a fost scumpit litrul de benzină reprezintă o majorare de 2%, în timp ce la motorină, scumpirea a fost de 3%. Scumpirile nu au venit pe fondul evoluției cotațiilor internaționale la produsele petroliere, ci au fost determinate de creșterea accizelor și a modificării nivelului cursului de schimb la care se calculează acestea.

De la 1 ianuarie 2013 și factura la energie este mai costisitoare cu 6%, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) le-a recunoscut producătorilor de electricitate costuri mai mari pentru cantitățile livrate în coșul reglementat. Și, pentru a fi tacâmul complet, anul acesta vor mai avea loc scumpiri, majorarea totală a prețului energiei electrice urmând să atingă pragul de 10%.

La gazele naturale încă nu a fost înregistrată vreo scumpire de la începutul anului, dar potrivit calendarului de eliminare a prețurilor reglementate în domeniul gazelor natuarle pentru consumatorii noncasnici, prima scumpire de 5% va avea loc la 1 aprilie, fiind urmată de o majorare de preț de 5% la 1 iulie și de o altă apreciere, de 3%, la începutul lunii octombrie.

În Bulgaria, ministrul Economiei, Energiei și Turismului, Delyan Dobrev, care a promis în decembrie ieftinirea gazelor naturale de la 1 ianuarie 2013, s-a ținut de cuvânt.

Astfel, gazele și energia termică s-au ieftinit în Bulgaria de la 1 ianuarie cu 9,8%, respectiv 3-7%, pe fondul scăderii costurilor producției interne și negocierii unui contract mai avantajos de livrare cu grupul rus Gazprom, care prevede o reducere cu 20% a prețului.

Și Ungaria a redus de la 1 ianuarie prețurile gazelor naturale, electricității și energiei termice livrate populației cu 10%, iar o măsură similară urmează să fie aplicată cel târziu în aprilie, deși mulți analiști apreciază că această măsură nu este justificată economic.

Premierul Viktor Orban și mai mulți membri ai Parlamentului au declarat înainte de reducerea prețului energiei din ianuarie că măsura este „doar un prim pas”. Orban a afirmat, cu prilejul mai multor reuniuni, că Guvernul estimează că este posibilă o reducere a prețului energiei pentru populație de 20%-40%.

Obiectivul măsurii, aprobată de Parlament în decembrie 2012, este ca fiecare gospodărie să plătească mult mai puțin pentru energie, a arătat oficialul.