Ce conţine cozonacul preferat al lui Carmen Brumă!

Apropo.ro / 08.12.2014, 13:46
Ce conţine cozonacul preferat al lui Carmen Brumă!
Carmen Brumă are o siluetă de invidiat şi este mereu atentă la alimentaţie. V-aţi întrebat vreodată dacă mănâncă cozonac? Se pare că da! E drept, nu unul întreg, dar obişnuieşte să guste câte puţin de sărbători din acest preparat.
 
 
Odată cu lansarea cărţii „Jurnal de gravidă – Cum să-ţi controlezi greutatea şi să ai un copil sănătos”, un ghid practic cu sfaturi utile pentru femeile însărcinate sau cele care intenţionează să aibă un copil, vedeta a devenit şi Ambasador al brandului Frische pentru Pâinea Feminis, destinată mamelor şi femeilor însărcinate, o specialitate de pâine concepută să asigure aportul de vitamine şi minerale, care, de cele mai multe ori, lipsesc din alimentaţia femeilor. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, brandul de produse de panificaţie pe care-l reprezintă Carmen Brumă, propune o reţetă de cozonac, pe care l-a testat şi vedeta!
 
 
Cozonac Tradiţional cu Nucă de la Frische
 
 
Un cozonac tradiţional iese în evidenţă datorită gustului său bogat în nucă şi cacao. Frământat şi modelat individual, copt în mod tradiţional, acest cozonacul păstrează reţeta originală şi gustul autentic românesc.
 
 
 
Ingrediente:
 
1kg  faină
300gr zahăr
400gr lapte
6 ouă
80 gr drojdie
300gr unt
400gr nucă
100gr cacao
30gr portocală confiată
Scorţişoară, cuişoare
Sare
 
 
Mod de preparare:
 
 
1. Amestecăm drojdia cu 50 ml lapte şi trei linguri cu făină şi lăsăm compoziţia să crească la cald până îşi dublează volumul.
 
2. Laptele îl fierbem împreună cu zahărul şi amestecăm până cel din urmă se dizolvă .
 
3. Gălbenuşurile le frecăm cu praful de sare.
 
4. Punem făina într-un vas şi turnăm pe rând, amestecând: drojdia, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocală confiată. Frământăm bine până obţinem un aluat omogen, consistent şi elastic.
 
5. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
 
6. Luam apoi o bucată de aluat, o întindem bine, punem peste crema de nuci cu cacao şi o rulăm. Rulada obţinută o secţionam în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute le împletim şi le ungem cu ou.
 
7. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină şi le lăsăm la dospit aproximativ două ore.
 
8. Când aluatul a crescut dăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade. 
 
 
 
 
 
Respectă întocmai reţeta aleasă şi ţine cont de următoarele trucuri propuse de brutăriile Frische! Te vor ajuta să ai cozonaci gustoşi şi pufoşi!
 
 
1.   Ingredientele trebuie să aibă aceeaşi temperatură! Scoate-le din timp, aproximativ cu 3-4 ore înainte pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei.
 
2.   Dospitul se face la o temperatură de 35 de grade şi umiditate  80.
 
3.   Pentru copt, cuptorul trebuie încălzit la 160 de grade iar spre sfârşit temperatura trebuie coborâtă la 140 grade, pentru a îi permite cozonacului să se coacă bine.
 
4.   Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent.
 
5.    Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.
 
6.   Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine.
 
7.   Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă frecaţi ouăle cu puţină sare.