Ce droguri sunt folosite în filmul “Fear and Loathing în Las Vegas” şi cât de periculoase sunt

Apropo.ro / 11.10.2014, 09:00
Ce droguri sunt folosite în filmul “Fear and Loathing în Las Vegas” şi cât de periculoase sunt
“Fear and Loathing în Las Vegas”, filmul regizat de Terry Gilliam cu Johnny Depp şi Benicio Del Toro, difuzat de Paramount Channel în această seară, 11 octombrie 2014, la 23:20, spune povestea călătoriei jurnalistului Raoul Duke (Johnny Depp) şi a avocatului sau Dr. Gonzo (Benicio del Torro) din Los Angeles în Las Vegas, călătorie piperată cu foarte multe substanţe care alterează realitatea. Johnny Depp şi Benicio de Toro au în acest film roluri cu adevărat speciale.
“Aveam două pungi de iarbă, şaptezeci şi cinci de pelete de mescalină, cinci folii de timbre de LSD, un shaker jumătate plin de cocaină şi o galaxie întreagă de droguri colorate care oferă energie, care te liniştesc, care te fac să râzi sau să urli”. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute replici din film şi a fost folosită pentru a scoate în evidenţă cât de mult accent a fost pus pe utilizarea de droguri. 
 
Acest film cult, o comedie ieşită din tiparele americane, plină de umor negru şi un comportament straniu al personajelor, prezintă modul în care pot fi utilizate drogurile într-o abordare inedită. Prin urmare, o singură întrebare reiese: cât de periculoase sunt şi care sunt, cu adevărat, efectele acestora? 
 
Unul dintre cele mai cunoscute droguri folosite în film este Marijuana. În viaţa de zi cu zi, este cel mai utilizat drog ilegal din Statele Unite, iar consumatorul suferă de o creştere a ritmului cardiac, dar şi a tensiunii arteriale, cât şi a ratei de respiraţie. De asemenea, ochii devin roşii, gura uscată, creştere subită a apetitului, însă o scădere dramatică a timpului de reacţie, ceea ce poate duce la accidente grave dacă este consumat la volan. 
 
 
 
 
Mescalina este un alt drog utilizat în film şi este extrem de periculos din cauza efectelor halucinogenice care pot dura până la 12 ore. Exact ca în film, consumatorii au halucinaţii şi o puternică alterare a conştiintei, iar de cele mai multe ori, această stare este intotită de anxietate. Printre alte efecte se numără halucinaţii puternice atât cu ochii închişi, cât şi cu ochii deschişi, euforie, o stare fizică inexplicabilă, ca de vis, râs necontrolat şi o experienţă psihedelică.  
 
Cele două personaje incearcă şi LSD, cunoscut şi sub numele de acid, unul dintre cele mai puternice droguri cunoscute. De ce personajul lui Johnny Depp foloseşte LSD? Pentru că are un efect halucinogenic foarte puternic, însă complet diferit de oricare altul. LSD-ul te poate transforma într-un adevărat personaj care nu îşi poate controla râsul şi care se află într-o lume magică si dă iluzia unei experienţe sublime. În film, Raoul Duke halucinează că angajaţii hotelului sunt şopârle surprinse într-o orgie. În timp ce consumatorul este sub influenţa drogului, acesta îşi pierde complet controlul şi automat devine un pericol pentru cei din jur, cât şi pentru el însuşi, în special pentru că halucinaţiile pot fi foarte uşor confundate cu realitatea. 
 
În una dintre scenele din film, Gonzo îl însoţeşte pe Duke la o convenţie anti drog, în timp ce consumă liniştiţi cocaină. Toată scena comică are loc în timp ce în cadrul conferinţei se vorbeşte despre cât de periculos este drogul Marijuana. Cocaina oferă o stare generală de plutire într-un timp foarte scurt şi îţi dă falsa senzaţie că poţi face orice, că eşti bun în orice domeniu. Este un tip de drog care creşte foarte mult încrederea în sine, însă pentru o perioadă foarte scurtă. Spre deosebire de un drog care are efecte halucinogenice, cocaina afectează nu doar mintea, ci şi corpul, într-un mod violent: afectează vasele de sânge, dilatează pupilele, creşte temperatura corpului şi ritmul cardiac, dar poate foarte uşor să cauzeze dureri de cap, complicaţii gastrointestinale, greaţă sau dureri abdominale.