Ce se poate întâmpla dacă folosești telefonul prea multe ore pe zi?

De: ApropoTV.ro / 30.12.2022, 16:25
Ce se poate întâmpla dacă folosești telefonul prea multe ore pe zi?

Probabil sfaturile sau chiar avertismentele despre limitarea timpului petrecut de către cei mici în fața ecranelor nu îți sunt străine. Iar dacă ai copii, precis ai grijă să nu îi lași prea mult cu ochii în tablete, pe telefon sau în fața televizorului. Dar cum rămâne cu noi, adulții?

Multe dintre joburile momentului presupun o conectare continuă la ecranul laptopului sau al computerului. Iar pauzele la birou sunt completate de verificarea platformelor de social media, parcurgerea a două-trei nivele din jocul preferat sau editarea unor poze cu care speri să atragi cât mai multe reacții. Și toate de pe telefon.

Cu aceste activități pe care, în perioadele aglomerate ale anului, nu le oprim aproape niciodată, organismul nostru poate da semne serioase de oboseală. Până la urmă, cât timp e normal să folosești telefonul în fiecare zi? Ce se poate întâmpla dacă folosești telefonul prea multe ore pe zi? Care ar putea fi, în timp, efectele utilizării pentru 12 ore a telefonului, zi de zi?

Am căutat răspunsul la aceste întrebări, care e foarte posibil să te preocupe și pe tine, și l-am surprins în rândurile de mai jos.

Cât timp petrec adulții în fața unui ecran?

Dacă înainte de pandemie, media utilizării unui ecran pentru muncă, distracție sau comunicare la adulții din Statele Unite era de 11 ore pe zi, lockdown-ul a dus cifrele la un record îngrijorător. Cât timp au stat închiși în case, americanii au petrecut aproximativ 19 ore pe zi cu telefonul, tableta, laptopul, computerul în față sau la televizor.

În acest caz, nu putem vorbi de telefoane bune sau de dispozitive mai puțin bune. Un ecran, indiferent de tehnologia pe care o are în spate, va deveni obositor după prea mult timp de utilizare. Iar dacă te întrebi cât timp petreci tu în fiecare zi cu ochii într-un display, smartphone-ul tău îți poate dezvălui crudul adevăr.

Dacă folosești un iPhone, intră la Settings, dă click pe Screen Time și alege See All Activity. Din meniul care se va deschide, vei putea vedea câte ore ai petrecut pe telefon astăzi, ieri sau în toată săptămâna trecută.

Dacă ești fan al telefoanelor Android, intră la Settings și caută Digital Wellbeing & parental controls. Acolo vei vedea afișat numărul de ore pe care îl petreci zilnic pe telefon și aplicațiile care îți consumă atenția.

Cum sunt cifrele pe care ți le-a afișat telefonul tău? Stai mult cu ochii în ecran? Pe ce tip de aplicații?

Cât timp petrecut în fața unui ecran e prea mult, chiar și pentru adulți?

Încă o dată, când vine vorba de copii și de limitarea accesului lor în fața ecranelor, pare că ne-am putea declara experți în parenting cu toții, nu-i așa? Dar cât timp e sănătos pentru un adult să stea cu ochii într-un dispozitiv?

Răspunsul la această întrebare nu este încă unul precis. Nu există un număr magic de ore pe care un adult le poate petrece liniștit în fața unui ecran. Asta pentru că depinde de la un individ la altul.

Studiile au arătat, însă, că persoanele care petrec șase sau mai multe ore pe zi cu ochii în telefon sau în calculator tind să se confrunte cu depresia. Alte cercetări spun că limitarea utilizării rețelelor sociale la maximum 30 de minute în fiecare zi poate duce la o îmbunătățire a calității vieții.

Ce efecte poate avea excesul de… ecran?

Printre efectele expunerii prelungite în fața unui ecran se numără și:

  • Insomnia – lumina albastră a ecranelor dictează creierului să rămână treaz, inhibând secreția de melatonină în corp.
  • Dureri de cap – prea mult timp petrecut în fața unui ecran poate duce la oboseală și disconfort al ochilor, care poate da migrene.
  • Dureri de gât, umeri și coloană – de cele mai multe ori, tindem să stăm aplecați atunci când ne uităm la telefon, ceea ce pune presiune pe spatele nostru. În timp, această poziție poate crea probleme musculo-scheletice severe.
  • Niveluri reduse de activitate fizică – timpul petrecut cu ochii în ecrane este timpul pe care oamenii din generațiile trecute l-au petrecut plimbându-se, lucrând în grădină, făcând sport. Un stil de viață sedentar este direct responsabil de un risc crescut de obezitate și alte probleme de sănătate fizică

Cum poți reduce timpul petrecut în fața ecranelor?

În primul rând, pune și uită telefonul pe modul silențios, mai ales atunci când lucrezi. Notificările te vor face nu doar să-ți întrerupi munca și să-ți pierzi concentrarea, dar și să muți ochii dintr-un ecran într-altul.

Pune un cronometru sau descarcă o aplicație de concentrare, care nu îți va permite să verifici notificările oricând ai chef. În acest mod, timpul tău petrecut cu ochii în ecran se va reduce semnificativ.

Nu în ultimul rând, lasă telefonul afară din dormitor. Cei mai mulți obișnuiesc să adoarmă abia după ce și-au epuizat ochii cu un scroll de lungă durată pe social media, pentru ca în dimineața următoare să-și înceapă ziua tot cu privirea în ecran.