Cea mai adâncă peșteră din țară, deschisă publicului

De: Gabriela Voicu / 29.07.2013, 11:30
În curând, Peștera Tăușoarelor, cea mai adâncă peșteră și a treia ca lungime din țară, va putea fi vizitată de turiști fără aprobări speciale.

Peștera Tăușoarelor a fost descoperită în 1955, dar nu a fost deschisă publicului. În curând, cea mai adâncă peșteră și a treia ca lungime din țară va putea fi vizitată fără aprobări speciale.

Încă din luna martie, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a aprobat regulamentul de funcționare a Peșterii Tăușoarelor, care reglementează tipul de activități permise în peșteră – de natură explorativ-speologică, științifică și ecoturistică.

Peștera Tăușoarelor

Astfel, Peștera Tăușoare a devenit accesibilă publicului larg. Al doilea pas făcut în acest sens este aprobarea tarifelor care vor fi practicate pentru acces sau fotografiere/filmare. Cei care vor dori să viziteze peștera vor scoate din buzunare 20 de lei, iar cei care doresc să fotografieze sau să filmeze galeriile și minunile din interior vor fi nevoiți să plătească între 100 și 1.000 de lei, în funcție de scopul materialelor.

Mai mult, Peștera Tăușoarelor a primit o finanțare din fonduri europene în valoare de un milion de lei pentru a-și pune la punct management-ul.

Peștera Izvorul Tăușoarelor se află în Munții Rodnei, lângă Masivul Bârlea, la o altitudine de 950 de metri. Este cea mai adâncă peșteră din țară (413,5 metri) și a treia ca lungime din carstul românesc (20.000 de metri).

Peștera Tăușoarelor

Peștera deține și elemente unice în țară, un exemplu fiind cele 40 de bile de calcar denumite „bile de Tăușoare”. Aceasta a fost descoperită de învățătorul Leon Barte în 1955 și exploatată succesiv. Exploatarea relativ redusă a fost cauzată și de faptul că este o peșteră epuizantă, care necesită o condiție fizică foarte bună.

În luna aprilie a acestui an, cu doar câteva ore înainte de intrarea unui grup de cercetători științifici, în Peștera de la Izvorul Tăușoarelor a avut loc o prăbușire de tavan care a antrenat bolovani imenși, cu o masă totală estimată la 100 de tone. Zona în care s-a produs prăbușirea se află în apropierea intrării. A fost afectată una dintre scările de acces în interiorul peșterii, iar galeria în care au căzut blocuriel de piatră și-a modificat aproape complet forma pe o distanță de aproximativ 60 de metri.