Cel mai prost scenariu pentru economie in 2008

Apropo.ro / 21.01.2008, 09:04
Cel mai prost scenariu pentru economie in 2008
Desi anul a inceput cu stangul, analistii spun ca economia are baze destul de solide ca sa nu se impiedice.

Desi anul a inceput cu stangul, analistii spun ca economia are baze destul de solide ca sa nu se impiedice.  Anul economic 2008 nu poate fi cu mult mai slab decat 2007, in pofida inceputului cu stangul al pietelor financiare, spun analistii, care au imaginat pentru ZF cel mai prost scenariu pentru economie in perioada urmatoare.

O posibila incetinire a consumului, o crestere economica de pana la 4% (fata de 5,8-6% in 2007), o mentinere peste 6% a inflatiei, continuarea deprecierii cursului, un deficit bugetar mare si unul de cont curent in continua explozie, dar si reticenta mai accentuata a investitorilor straini – acestea sunt principalele ipoteze ale celui mai pesimist scenariu pentru economia de anul acesta.

In plus, mentinerea sus a inflatiei si fluctuatiile valutare vor afecta capacitatea de rambursare a populatiei cu credite (mai ales in valuta), punand in acelasi timp presiune pe puterea de cumparare, dar si pe venitul disponibil pentru consum.

Scenariul ar fi in acest caz negru pentru retaileri, dar si pentru toata industria de consum, motorul economiei din ultimii ani.

In acelasi timp, analistii nu vad constructiile incetinind, in timp ce productia industriala si exportul ar putea fi afectate de o posibila continuare a deprecierii leului.

"Situatia cea mai rea pentru economie ar fi un deficit bugetar foarte mare, care sa determine agentiile de rating sa ne reduca ratingul de tara, transmitand astfel un mesaj negativ investitorilor. La deficitul extern pe care il avem, un deficit bugetar mare este tot ce nu avem nevoie. Probabil ca si anul acesta vom avea inca o crestere economica buna, de 5%-6%, totul depinzand de anul agricol", comenteaza Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.

Ceva mai optimist este Lucian Anghel, economist-sef al BCR, care spune ca economia va performa anul acesta cu siguranta peste rezultatul obtinut in 2007.

"Pentru cresterea economica, cel mai pesimist scenariu ar fi o crestere egala cu cea din 2007, cand am avut un an agricol foarte slab. Avem o economie meteodependenta", afirma el. In conditiile unui an agricol normal, "este posibil sa avem mari surprize, cu o crestere apropiata de 7%", a opinat el. Anghel vede acelasi scenariu si pentru inflatie, care nu poate fi mai proasta decat cea de anul trecut (cand s-a apropiat din nou de 7% spre finele anului). Riscul principal pentru inflatie vine, in opinia lui, din partea cursului de schimb.

Macromodelistii spun ca trendurile economiei sunt inca bune si ca nu poate fi vorba de o inversare a tendintei de crestere.

"Din prognoze inca nu reiese vreo criza. Trendurile economiei inca sunt bune, desi nu foarte bune. Riscurile pe latura inflatiei, corelate cu deprecierea leului, ar putea aduce probleme economiei", spune Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane.

In cel mai rau caz, Lucian-Liviu Albu vede economia incetinind pana la o crestere de numai 4% in 2008, fata de 5,8%-6% in 2007. "Chiar si in cel mai pesimist scenariu, anul 2008 nu poate fi mai slab decat 2007. Nu exista elemente deosebite de ingrijorare acum, fata de anul trecut, cand am avut si seceta", sustine Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. El spune ca economia ar putea fi franata de incetinirea din UE sau de scumpirea titeiului, ca principale riscuri.

"In UE se vorbeste despre o usoara incetinire a cresterii economice, ca urmare a efectelor intarziate ale crizei financiare din SUA. Exista si un risc privind pretul petrolului, care in final s-ar putea regasi in inflatie", a mai spus seful Prognozei.

Pericolele sunt concentrate in prima parte a anului, cand asteptarile inflationiste si tulburarile de pe pietele internationale ar putea inhiba investitorii de pe piata locala. "Pericolele vin in prima jumatate a anului: sentimentul privind Romania al investitorilor financiari, inclusiv al speculatorilor, se inrautateste. Daca aceasta situatie se mentine, ea ar putea stopa si elanul investitorilor strategici", noteaza Lucian Anghel, economist-sef al BCR. El vede constructiile continuand boom-ul si anul acesta, iar investitiile majore de anii trecuti vor incepe sa-si arate importanta in productie.