Cele 10 ciudățenii din Egiptul Antic

De: Marian Andrei / 23.06.2014, 11:00
Atunci când vine vorba despre Egiptul Antic, neobișnuit este cea mai potrivită descriere. Mumii, scarabei, Cartea Morților, obsesia pentru pisici sunt doar câteva dintre lucrurile care ne intrigă.

Mai mult, misterul încă învăluie foarte multe lucruri legate de Egipt și istoria lui. Pentru fiecare lucru explicat, în cele din urmă, de egiptologi, apar altele care își așteaptă explicațiile.

10. Calcule matematice care sunt un mister și în ziua de azi

Egiptenii au fost, indiscutabil, campioni mondiali ai calculelor matematice și a aplicării acestora în viața de zi cu zi.

Exemplul cel mai concludent se găsește în sanctuarul din templul din Abu Simbel. Aici, de două ori pe an, în fiecare an, fețele faraonului Ramses al II-lea și ale zeilor Amun și Ra sunt luminate de razele soarelui, în timp ce fața lui Ptah, zeul infernului, așezat lângă ceilalți rămâne în permanență în întuneric. Mai mult, cele două zile în care se întâmplă acest fenomen sunt ziua de naștere a faraonului și ziua în care a fost încoronat (22 octombrie și 22 februarie).

Tare, sau cum?

9. Faraoni

 

 

Faraonul Pepi a domnit 94 de ani, cea mai lungă perioadă din toată istoria omenirii, ceea ce implică și faptul că a avut o viață foarte lungă.

Una dintre modalitățile prin care a reușit să trăiască atât de mult a fost faptul că s-a ferit în permanență de muște și alte zburătoare, care transmiteau, ca și în zilele noastre, germeni ai numeroase boli.

Deoarece pe vremea aceea nu existau plase la geamuri sau insecticide, soluția a fost extrem de ingenioasă: servitorii lui erau unși cu miere și plasați în apropiere, astfel că muștele erau atrase de aceștia și rămâneau efectiv lipite de ei.

8. Igiena părului

 

Vechii egipteni urau părul, atât de mult încât atât bărbații cât și femeile se rădeau în cap. În societatea lor obsedată de igienă și curățenie părul era în plus.

Chiar dacă se rădeau în cap, egiptenii nu aveau nimic împotriva perucilor, pe care le foloseau pe post de pălării, pentru a-i proteja de soarele puternic al deșertului.

7. Muncitori ciudați

 

În Egiptul antic, cei care se nășteau cu diverse handicapuri aveau un loc de muncă asigurat. Pentru slujbele care necesitau un nivel ridicat de securitate, cum ar fi prelucrarea sau manipularea aurului, erau preferați piticii, giganții sau persoanele care aveau deficiențe vizibile.

Explicație este simplă: dacă vreunui angajat îi trecea prin cap să dispară cu o cantitate de aur, era extrem de ușor de depistat și de arestat.

6. Planificarea familială

Societatea egipteană a fost prima care a introdus planificarea familială, controlând nașterile. Deoarece pastilele încă nu erau inventate, la mare preț erau… crocodilii.

Nu vă gândiți însă la prostii! Amestecul de noroi, miere și excremente de crocodil se folosea local de către femei înaintea actului sexual, aciditatea amestecului fiind un excelent spermicid.

5. Moralitatea

Că tot a venit vorba despre crocodili, una dintre cele mai de temut zeități ale Egiptului Antic era Ammit – al cărei corp era alcătuit din cele trei animale mâncătoare de oameni cunoscute: leu, hipopotam și crocodil.

Ammit era „bau-bau-ul” egisptenilor, spunându-se despre ea că în momentul când făceai ceva rău putea apare în orice moment și să te mănânce.

Un alt moment de cumpănă era cel al morții. Atunci, decedatul se întâlnea cu Annubis, care îi cântărea inima. Dacă inima era ușoară, acest lucru însemna că mortul a făcut lucruri bune și îi era permisă intrarea în Viața de Apoi, în caz contrar destinația fiind stomacul lui Ammit.

4. Misterele Marii Piramide

Marea Piramidă din Gizeh continuă și azi să fie unul dintre cele mai misterioase lucruri de pe Pământ. Deși a fost considerată foarte mult timp mormântul faraonului Khufu, unii arheologi consideră că ea nu este de fat un mormânt, ci un înstrument astronomic, unii mergând mai departe și susținând că este un portal către alte lumi.

Deși aceste teorii nu pot fi verificate, există totuși un fapt care dă de gândit: cele trei piramide din Gizeh sunt perfect aliniate cu Centura lui Orion.

3. Aer condiționat

 

Un alt mister este temperatura din interiorul Marii Piramide din Gizeh, care este constantă, 20 de grade Celsius, în condițiile în care temperatura aerului în jurul ei ajunge și la 50 de grade.

Iae misterul nu se oprește aici. Temperatura din piramidă este egală cu temperatura internă a Pământului. Este acest lucru o coincidență, sau egiptenii au avut cunoștințele și posibilitatea tehnică ă creeze și să mențină această temperatură într-o structură artificială? 

2. Așezarea perfectă

 

Misterele nu se termină aici. Deși pare plasată la întâmplare în deșert, experții au determinat că Marea Piramidă se află exact în centrul geografic al suprafeței continentale a Pământului.

Acest lucru poate fi determinat relativ ușor de oricine are o proiecție Mercaor a globului pământesc. Acum, este clar că egiptenii nu au avut o astfel de hartă și este greu de stabilit care erau cunoștințele lor despre lume, ceaa ce face ca alegerea locului unde a fost construită Marea Piramidă să fie încă un mister nedezlegat.

1. Pisicile

Egiptenii iubeau animalele, însă pisicile erau de-a dreptul sacre, la un moment dat acestea având propriul lor cult religios.

Atunci când o pisică murea, toți membrii familiei îndurerate își rădeau sprâncenele în semn de doliu. Dacă de întâmpla ca o pisică să fie ucisă, chiar și din greșeală, autorul era supus oprobriului public și era condamnat la moarte prin mușcarea de către șerpi veninoși.

Venerarea pisicilor implica, la moartea uneia dintre ele, mumificarea și îngroparea într-un cimitir dedicat. Alături de mumia pisicii erau introduse în mormânt și mumia unui șoarece și un bol cu lapte.

Dovadă că acest obicei nu a fost vremelnic este descoperirea din 1888, atunci când un fermier a dezgropat, dintr-un singur cimitir, peste 80.000 de mumii de pisici.