Ciocnitul ouălor, de Paște: Cine, de ce și cum se face

De: Dragos Tanase / 12.04.2012, 12:30
De Paște, pe lângă mersul la biserică și prepararea produselor din carne de miel sau coacerea cozonacului, printre tradițiile de bază se află și ciocnitul ouălor! Dar e și asta o "artă", nu se face, așa, oricum!

Deși regulile Ciocnitului Ouălor pot varia de la zonă la zonă, respectarea lor este obligatorie: cine are prima lovitură, ce părți ale ouălor să fie lovite, ciocnitul să fie „pe luate”, „pe schimbate”, „pe văzute”, „pe nevăzute” etc.

Ciocnitului Ouălor, sacrificiu al divinității primordiale înfrumusețată prin vopsire și încondeiere, simbol al jertfei Domnului Iisus. Ciocnitul Ouălor este permis și așteptat cu nerăbdare de credincioși după slujba de Înviere a Mîntuitorului în noaptea Paștelui, pana la Ispas-înălțarea Sa la ceruri.

Vopsitul ouălor nu e o întotdeauna o operațiune ușoară

Vopsitul ouălor nu e o întotdeauna o operațiune ușoară

Ouăle, vopsite în Joia Mare, se ciocnesc dupa anumite reguli de Paște. Oul are trei părți: varful (care se numește cap), partea opusă (dos) și fețele laterale (coaste). În prima zi de Paște se ciocnește numai cap cu cap, a doua zi se poate ciocni cap cu dos, iar în zilele următoare dos cu dos.

Ca regulă generală, primul care ciocnește este cel mai vârstnic bărbat de la masă. Astfel, persoana mai în varstă ciocnește capul oului ținut de partener, rostind cunoscuta formula „Hristos a înviat!”, în timp ce acesta va răspunde cu cuvintele „Adevarat a înviat!”.

Ciocnesc mai întâi soții între ei, apoi copiii cu părinții, după care părinții cu celelalte rude, cu prietenii și vecinii invitați la masă.

Cam așa ar trebui să arate niște ouă vopsite bine...

Cam așa ar trebui să arate niște ouă vopsite bine…

Fiecare membru al familiei trebuie să mănânce mai întâi un ou sfințit la biserică, după care consumă din toate bucatele sfințite la biserică. Abia după aceasta se poate mânca din celelalte feluri de mâncare așezate din abundență pe masa festivă.

Ouăle vopsite – ce simbolizează și care e legenda acestora

Suntem obișnuiți să nu ne lipseacă ouăle roșii de pe masa de Paște, dar câți dintre noi cunosc motivul ? Una din explicații vine din tradiția populară: ouăle roșii sunt considerate păzitorii casei și tocmai de aceea nu trebuie să lipsească.

În același timp, oul simbolizează viața eternă, fertilitatea, renașterea și norocul. În Antichitate, ouăle erau vopsite în diferite culori și oferite cu ocazia venirii primăverii, simbolizând astfel revenirea naturii la viață, urmată de explozia cromatică specifică.

Ouăle de Paște pot fi de diferite culori: de la roșu, galben, orange, roșu, verde, albastru, până la negru. Ouăle negre se fac în amintirea celor care au murit. La sate există credința că, dacă aceste ouă sunt ciocnite în numele lor, ei vor afla că pe pământ a venit Paștele și se vor bucura alături de cei vii.

Cu toate acestea, ouăle roșii sunt singurele care pot fi date de pomană pentru sufletul unuia trecut în eternitate, iar, în tradiție, se mai crede că dacă două persoane ciocnesc ouă în ziua de Paști se vor întâlni pe lumea cealaltă.

Ouăle de Paște pot fi de diferite culori

Ouăle de Paște pot fi de diferite culori

Cu privire la ouăle înroșite, există legenda cum că Maria, când Iisus era răstignit pe cruce, a încercat să îi înduplece pe iudei ducându-le un coș cu ouă. Dar aceștia au început să îl chinuie și mai tare pe Isus. Plângând, Maria a pus coșul la picioarele lui Hristos. Când acestea s-au înroșit de la sângele care se scurgea pe picioarele Lui, El i-a spus Mariei: „De acum să faceți și voi ouă roșii, în aducere aminte”.

De atunci, creștinii vopsesc ouăle roșii și le ciocnesc în dimineața Învierii lui Iisus… Și dacă tot am vorbit de tradițiile de Paște, află cum ne închinăm corect și învață cum se face semnul crucii!