Cladiri celebre si arhitectii lor (POZE)

Apropo.ro / 17.03.2009, 12:00
Creativitatea fara margini a arhitectilor naste proiecte ambitioase, in care tehnologia intalneste spiritul artistic.

Proiecte ambitioase, in care tehnologia se intalneste cu spiritul artistic si cu grija fata de mediul inconjurator, iar cimentul cu otelul si cu sticla. Creativitatea arhitectilor pare a nu cunoste margini. 

In opinia unuia dintre cei mai celebri arhitecti de pe mapamond, italianul Renzo Piano, aceasta meserie este cea mai frumoasa din lume. “Pe aceasta mica planeta unde totul a fost deja descoperit, realizarea unui proiect de arhitectura ramane una dintre cele mai mari aventuri inca posibile”, considera el.

Prisma patrata

Cu forma inspirata de antice simboluri chinezesti si cei 492 metri inaltime, World Financial Center din Shangai nu este doar cel mai inalt  zgarie-nori din lume, ci si cel mai grozav, avand in vedere ca anul trecut a fost recompensat cu “Best Tall Building Award”, un prestigios premiu international.

Inaugurata in 2008 si proiectata de Khon Pedersen Fox si Asociatii, una dintre cele mai respectate firme de arhitectura din lume, istoria acestei constructii a urmarit indeaproape mersul economiei asiatice: prima piatra a fost pusa in data de 27 august 1997, dar la finele anilor ’90 lucrarile au fost intrerupte din cauza crizei financiare prin care trecea tara, fiind reluate de-abia in 2003.

"Valul" de otel

In 1997, urmasii lui Paul Klee au decis sa doneze orasului Berna peste 4000 de opere ale artistului, iar administratia capitalei elvetiene i-a incredintat celebrului arhitect italian Renzo Piano proiectul realizarii unui muzeu destinat sa adaposteasca aceasta importanta colectie.

Una dintre marile provocari ale realizarii acestei structuri, alcatuita din trei constructii descrescatoare in forma de valuri, “involburate” intr-un ocean de otel pierdut in verdeata, a fost complexitatea geometrica: fiecare dintre cele 29 de arcade are o forma diferita, nu exista doua identice.

In opinia arhitectului, edificiul care a costat peste 80 milioane de euro evoca linistea si nemiscarea, “esenta” lucrarilor lui Paul Klee.

Politica la lumina Soarelui

Nu multe cladiri din lume au trecut printr-atatea ca Reichstagul din Berlin, dar gratie proiectului de restructurare realizat de Sir Norman Foster, edificiul unde se reuneste Parlamentul german este in clipa de fata un exemplu de arhitectura ecologica. Cupola de cristal, de exemplu, a fost conceputa sub forma unei lanterne, care capteaza lumina din exterior si o reutilizeaza.

Este vorba despre trunchiul unui con cu greutatea de peste 300 de tone (cat o suta de elefanti), cu o circumferinta de 2,5 metri la baza si 6 metri la varf, si o inaltime totala de 23,5 metri; o instalatie care joaca un rol fundamental in gestionarea energiei, a climatizarii si iluminarii in sala Plenului.

Cele 360 de oglinzi de sticla super-reflectorizante si un ecran mobil alimentat de panouri fotovoltaice urmaresc miscarea Soarelui pentru ca sala sa nu se incalzeasca excesiv, iar politicienii sa beneficieze de lumina directa. Pe timpul noptii, evident, aceleasi oglinzi reflecta in exterior lumina artificiala, iluminand cupola si permitandu-le berlinezilor sa stie cand Bundestagul este reunit.

Muzeul fara cap si coada

Muzeul de Arta Contemporana al secolului XXI din Kanazawa, Japonia, a fost proiectat de Kauzyo Sejima si Ryue Nishizawa. Are o forma circulara si un diametru de circa 112,5 metri, asadar putin mai mare decat un teren de fotbal. Nu are o fatada si poate fi explorat din orice directie, fiind prevazut cu mai multe intrari dispuse de-a lungul perimetrului.

ZOO de designer 

Daca sa te afli in captivitate e vreo bucurie, atunci elefantii din gradina zoologica din Copenhaga se pot considera norocosi intrucat locuita lor este “semnata” de arhitectul britanic Norman Foster si le ofera un maxim de confort.

Unul dintre marile merite ale arhitectului este in cazul de fata acela de a fi facut tot posibilul pentru a recrea in interiorului spatiului destinat elefantilor, toate caracteristicile habitatului natural al acestora.

Astronava din vie

Pare o astronava, dar in realitate este un hotel si se afla intr-o localitate din Spania septentrionala. Hotel Marqués de Riscal din Elciego face parte din patrimoniul uneia dintre cele mai importante companii vitivinicole din intreaga Spanie si este administrat de urmasii marchizului de Riscal.

Edificiul a fost proiectat de arhitectul german Frank Gehry, este realizat din sticla si titaniu astfel incat forma acoperisului sa aminteasca de valurile amenintatoare ale marii pe timp de furtuna.

In interior au fost prevazute 43 de apartamente super-luxoase, mobilate cu piese proiectate de acelasi Gehry ; mai exista si o enoteca si un Spa unde se face bineinteles, vinoterapie. Nu, nu se fac betii memorabile, ci bai termale sofisticate, “udate” din belsug cu substante antioxidante extrase din struguri.

Turnul-antena

Poate fi o antena o capodopera? Da, daca este proiectata de un arhitect celebru. Este vorba de fapt despre Torre de Collserola, un turn pentru telecomunicatii situat pe colina Tibidabo, in apropiere de Barcelona.

A fost proiectat de Norman Foster la inceputul anilor ’90, fiind inaugurat in ’92, la tanc pentru Jocurile Olimpice. Cu ai sai 288 de metri, este cel mai inalt punct de observatie asupra orasului. 

Traseu "accidentat"

Aduce cu un origami gigantic, dar nu se afla in Japonia, ci in Denver, Colorado. Este cladirea Muzeului de Arta din oras si a fost realizata de un alt arhitect celebru, Daniel Libeskind. Potrivit acestuia, forma structurii a fost inspirata de vitalitatea si dezvoltarea extrem de rapida a orasului.

Insa tocmai forma stranie a solidei constructii realizate din titaniu si piatra, care a costat circa 90 milioane de euro, a suscitat si cele mai multe polemici. Motivul? Salile muzeului, un fel de “carusel” ametitor, nu sunt adecvate deplasarii eventualilor vizitatori cu dizabilitati.

Porumbelul pacii

O vedere din Peres Center For Peace, un auditorium proiectat de Massimiliano Fusksas si inaugurat anul trecut in apropire de Haifa, in Israele. Conform intentiei arhitectului, neobisnuita structura stratificata reprezinta Pacea. 

Cimentul utilizat in constructia cladirii a fost alcatuit din nisipuri si materiale inerte de mai multe tipuri si proveniente, reprezentand si el coeziunea posibila intre locuri, popoare si culturi diferite. 

Imagini: focus.it