Coca Bloos, Premiul pentru Întreaga Carieră la Premiile Gopo

Apropo.ro / 23.03.2015, 09:00
Coca Bloos, Premiul pentru Întreaga Carieră la Premiile Gopo
În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actriţe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei ce va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio şi va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural şi online pe www.premiilegopo.ro şi www.tvrplus.ro
 
Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc: Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.
 
Născută pe 1 octombrie 1946, la Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, Coca Bloos este una dintre cele mai prolifice actriţe de film, teatru şi televiziune din România, în ciuda unui debut întârziat – înainte de a da la Actorie, ca urmare a întâlnirii cu Olimpia Arghir, actriţă a Teatrului Naţional din Cluj, Coca Bloos a făcut Facultatea de Filosofie şi trei ani de Jurnalism. 
 
Primele roluri în teatru i-au fost oferite de Alexandru Tocilescu, la Satu Mare, unde regizorul îşi dădea lucrarea de diplomă. După alte stagiuni petrecute pe la Braşov şi Piatra Neamţ, în 1987, Coca Bloos a început să facă naveta pentru un rol la Cătălina Buzoianu în Uriaşii munţilor, la Bulandra. Şi, graţie intervenţiei lui Dinu Săraru, directorul Teatrului Mic, care a decis s-o detaşeze la Bucureşti, a rămas în Capitală.
 
 
Debutul în cinema a venit un an mai târziu, cu un rol în penultimul film al regretatului Alexandru Tatos, Secretul armei secrete (1988). Din acel moment, actriţa a alternat teatrul – unde a jucat în piese montate de cei mai mari regizori români ai momentului (Alexandru Darie, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Alexandru Tocilescu, Grigore Gonţa, Dragoş Galgoţiu, Cornel Todea, etc.) – cu cinematografia unde, de asemenea, a avut partituri importante în câteva dintre filmele de căpătâi de după 1990, precum şi în filmele Noului Val de după 2000. Astfel, actriţa are în filmografie, printre altele, câte trei roluri în filmele lui Andrei Blaier (Divorţ… din dragoste, Crucea de piatră, Terente – Regele bălţilor), Mircea Daneliuc (Patul conjugal, Această lehamite, Ambasadori, căutăm Patrie) şi Lucian Pintilie (Terminus paradis, După-amiaza unui torţionar, Niki Ardelean, colonel în rezervă), dar şi roluri în filmele de debut ale lui Nae Caranfil (E pericoloso sporgersi, 1993), Cristian Mungiu (Occident, 2002), Titus Muntean (Examen, 2004), Corneliu Porumboiu (A fost sau n-a fost?, 2006) sau Gabriel Achim (Visul lui Adalbert, 2011). În 2014, Coca Bloos a putut fi văzută pe marile ecrane în filmul lui Răzvan Săvescu, America, venim!, titlu nominalizat la ediţia din acest an a Premiilor Gopo la categoria Cel mai bun film de debut.
 
 
Gala Premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti si Babel Communications.