Comisia SRI și Președinția se contrazic în privința interimatului

Apropo.ro / 25.07.2006, 20:41
Comisia SRI și Președinția se contrazic în privința interimatului
Comisia parlamentara pentru controlul activitații SRI susține ca decizia CSAT privind interimatul prelungit la Serviciul Român de Informații este "neconstituționala" și ca mandatul lui Radu Timofte la șefia instituției nu poate înceta decât când

Comisia parlamentara pentru controlul activitații SRI susține ca decizia CSAT privind interimatul prelungit la Serviciul Român de Informații este „neconstituționala” și ca mandatul lui Radu Timofte la șefia instituției nu poate înceta decât când Parlamentul ia act de demisia acestuia, însa Președinția susține ca CSAT nu a luat o asemenea decizie și ca prim-adjunctul directorului SRI preia atribuțiile directorului în lipsa acestuia.

Președintele Traian Basescu a declarat, luni, ca a informat CSAT ca nu va face nominalizarea noilor directori ai SRI și SIE pâna când nu vor fi adoptate legile privind siguranța naționala de catre Parlament și a cerut Guvernului sa transmita Legislativului aceste legi.

Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitații SRI precizeaza, printr-un comunicat, ca „a luat act cu deosebita îngrijorare de soluția, vadit neconstituționala, adoptata de CSAT în legatura cu un interimat pe o perioada nedeterminata în ceea ce privește exercitarea atribuțiilor directorului acestui serviciu”.

Comisia reitereaza punctul de vedere conform caruia demisia lui Radu Timofte este „neoperanta” atât timp cât nu capata soluționare constituționala, ținând cont ca atât numirea, cât și eliberarea din funcție a directorului SRI, potrivit Constituției și legii de organizarea a serviciului, reprezinta „atributul exclusiv” al Parlamentului.

De asemenea, se amintește în comunicat ca, potrivit Legii 14/1992, SRI este condus de un director „sub prestare de juramânt”. „Drept urmare, primul adjunct al directorului SRI nu poate fi director interimar, desemnat de la Cotroceni, ci doar conform legii, înlocuitor legal, în situațiile de indisponibilitate temporara (concedii, boala, etc), în caz contrar ordinele și actele pe care ar urma sa le emita ar fi lovite de nulitate absoluta”, se mai arata în comunicat.

„Constatând lipsa de constituționalitate a acceptarii demisiei directorului SRI”, Comisia îi cere lui Radu Timofte sa își exercite mandatul conform juramântului depus în Parlament, pâna la momentul în care hotarârea Legislativului din februarie 2001 privind numirea sa în funcție își va înceta efectul și un nou director va fi numit în condițiile prevazute de Constituție.

În comunicatul semnat de senatorul PNL Radu Stroe (președintele Comisiei) și de deputatul PSD Ion Stan (secretarul Comisiei), se arata ca s-a solicitat președinților celor doua Camere ale Parlamenului convocarea Birourilor Permanente „pentru analizarea și soluționarea situației create”.

Vicepreședintele Comisiei SRI, Verestoy Attila, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca membrii Comisiei au stabilit ca demisia lui Radu Timofte din funcția de director al SRI, precum și decizia interimatului adoptata de CSAT nu pot fi validate decât de Parlament.

Senatorul UDMR a afirmat ca membrii Comisiei SRI au ajuns la concluzia ca pentru demiterea lui Radu Timofte de la șefia SRI, precum și pentru numirea persoanei care va asigura conducerea interimara trebuie respectate legile în vigoare.

Verestoy Attila a precizat ca o decizie a CSAT privind numirea șefului interimar al SRI nu poate fi validata decât daca este votata de Parlament, singurul care are atribuții legale atât în ceea ce privește demiterea directorului serviciului, cât și a numirii unui înlocuitor.

„Noi dorim intrarea în legalitate, anume sa se respecte procedurile legale în ceea ce privește numirea și demiterea directorului SRI”, a mai spus senatorul UDMR.

La rândul sau, secretarul Comisiei SRI, deputatul PSD Ion Stan, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca membrii Comisiei considera ca demisia lui Radu Timofte nu este operaționala, iar interimatul la șefia SRI este ilegal, pentru ca singurul for care poate numi sau demite șeful acestei instituții este Parlamentul.

Comisia SRI a redactat un document, trimis Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, în care arata ca „Radu Timofte ramâne în funcția de director al SRI pâna când Parlamentul se întrunește în ședința comuna”, a declarat Ion Stan.

Deputatul a precizat ca o hotarâre a CSAT nu poate anula sau suspenda efectele unei hotarâri a Parlamentului, respectiv cea prin care Radu Timofte a fost numit la conducerea SRI. „Demisia este un act unilateral de voința. Dar demisia lui Radu Timofte nu este operaționala. Ea devine operaționala doar dupa ce a fost depusa la Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului”, a explicat Stan.

El a mai spus ca „președintele României nu avea dreptul legal sa primeasca demisia lui Radu Timofte”. Stan a adaugat ca „doar cine numește, acela și revoca, iar Parlamentul numește”.

Potrivit lui Stan, șeful statului trebuia sa trimita Birourilor Permanente ale Parlamentului demisia lui Radu Timofte, precum și o scrisoare de acceptare a acestei demisii.

De asemenea, Stan a mai declarat ca interimatul stabilit de Traian Basescu la conducerea SRI este ilegal, pentru ca o asemenea funcție, de director interimar, nu se regasește în legea SRI. „În lege se prevede doar funcția de înlocuitor legal al directorului SRI, nu și cea de director interimar al SRI”, a precizat Stan.

Deputatul PSD a adaugat ca, pe acest fundal legal, „toate actele care vor fi semnate de Florin Coldea, în calitate de director interimar al SRI, pot fi lovite de nulitate”.

Stan a precizat ca acest documentul dat publicitații de Comisia SRI a fost asumat de șapte din cei noua membri ai acesteia, inclusiv de președintele Radu Stroe (PNL), singurii care nu l-au semnat fiind senatorul PD Cristache Radulescu și senatorul PSD Octav Cozmânca. Democratul ar fi obiectat ca a fost covocat târziu pentru a citi și a-și asuma acest document, iar Cozmânca nu a putut fi contactat de colegii sai din comisie.

În replica, Președinția a precizat ca CSAT nu a adoptat nici o hotarâre privind interimatul la conducerea SRI sau SIE și ca demisiile șefilor celor doua servicii au fost trimise Parlamentului înca de vineri, raspunzând astfel comunicatului dat publicitații de Comisia parlamentara pentru controlul SRI.

Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale remis agenției MEDIAFAX, în ședința de luni, „CSAT nu a adoptat nici o hotarâre privind interimatul la conducerea SRI sau SIE, nefiind atribuția CSAT”.

În cazul SRI, interimatul este reglementat de Legea 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI. Astfel, articolul 16 din lege prevede ca „în lipsa directorului, atribuțiile de președinte se îndeplinesc de primul-adjunct”, iar articolul 24 prevede ca „directorul SRI are un prim-adjunct care este și înlocuitorul legal al acestuia”, precizeaza Președinția.

„Drept urmare, în lipsa directorului, prin aceasta putând sa se înțeleaga inclusiv demisia, interimatul este prevazut de lege fara sa stabileasca perioada pâna la care se poate prelungi”, se arata în comunicat.

Sursa citata menționeaza ca, în cazul numirii directorului SRI, legea stabilește doar procedura, respectiv președintele propune Parlamentului persoana desemnata pentru funcția de director SRI. „Astfel, legea nu institutie o anumita perioada care sa îl oblige pe președinte sa faca propuneri privind numirea directorului SRI”, se mai arata în comunicat.

Referitor la acuzația Comisiei SRI privind „lipsa de constituționalitate a acceptarii demisiei directorului SRI”, Președinția precizeaza ca articolul 23 din Legea 14/1992 prevede ca „eliberarea din funcție se face de Parlament în ședința comuna a celor doua Camere, la propunerea președintelui României sau a cel puțin o treime din numarul total al deputaților ori al senatorilor”.

„Având în vedere ca demisia este un act unilateral și ca, în desemnarea șefului SRI, inclusiv președintele are responsabilitați, fostul șef SRI, Radu Timofte, a prezentat demisia președintelui care a informat imediat Parlamentul, transmițând cererile de demisie președinților celor doua Camere în cursul zilei de vineri, 21 iulie a.c. prin adresele nr. 1985, 1986”, mai precizeaza Președinția.

Președinții Senatului și Camerei Deputaților, Nicolae Vacaroiu și Bogdan Olteanu, au confirmat, pentru MEDIAFAX, primirea copiilor demisiilor celor doi directori SRI și SIE, subiectul urmând a fi luat în discuție la ședința de joi a Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere.

Președintele Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, a precizat, marți, pentru MEDIAFAX, ca a primit de la Cotroceni confirmarea demisiilor celor doi directori SRI și SIE.

„Am primit de la președintele Traian Basescu demisiile lui Timofte și Fulga, vineri, la doar o zi dupa ședința fulger de la Palatul Cotroceni în care s-au luat aceste decizii”, a declarat Bogdan Olteanu.

El a adaugat ca acest subiect se va numara printre problemele abordate la ședința de joi a Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

„De altfel, unul dintre subiectele pe ordinea de zi a ședinței Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, de joi, va fi reprezentat de acest subiect”, a completat președintele Camerei.

Andrei Alexandru, purtatorul de cuvânt al președintelui Senatului, a precizat ca Nicolae Vacaroiu a primit în cursul zilei de luni o adresa de la Cancelaria Administrației Prezidențiale însoțita de copiile demisiilor lui Radu Timofte și Gheorghe Fulga din funcțiile de directori ai SRI, respectiv SIE.

De altfel, Nicolae Vacaroiu a aratat, marți, într-o conferința de presa, ca în ședința de joi a Birourilor Permanente va fi luata în discuție informarea șefului statului cu privire la demisiile celor doi șefi de servicii de informații.

Mai mult, președintele Senatului a dat unele detalii cu privire la demisiile celor doi primite de la Cotroceni, subliniind ca acestea nu conțin „nici o motivație” a gestului lui Timofte și Fulga.

(Departamentul Politic; [email protected])
Mediafax