Cosmin Stan: “Ştiu tot ce zboară prin România!”

Apropo.ro / 04.06.2013, 08:00
Cosmin Stan: “Ştiu tot ce zboară prin România!”
De 16 ani încoace, lucrează în media. A început ca reporter, iar apoi a ajuns prezentator de ştiri şi a schimbat mai multe telviziuni. De la începutul lunii mai, Cosmin Stan semnează statul de plată la Prima TV, iar timpul liber şi-l împarte între familie, pasiunea sa pentru fotografie, dar şi cea pentru aviaţia comercială, având chiar un site de specialitate.

– Ai schimbat multe televiziuni până acum. Aşa a fost să fie sau cauţi ceva – anume din punct de vedere profesional?

Aşa a fost să fie, nu mi-am făcut un scop în sine din a schimba foarte des locul de muncă, dar de fiecare dată am căutat să găsesc ceea ce am considerat potrivit pentru viaţă şi cariera mea într-un anume moment. În plus, eu nu spun niciodată NU provocărilor. Între rutină şi provocare aleg întotdeauna provocarea. Consider că sunt mult mai bogat profesional după toate experienţele pe care le-am avut decât dacă aş fi rămas într-un singur loc. Am învăţat atât de multe lucruri de la atât de mulţi oameni încât aş avea de povestit ani buni de-acum înainte.

– Care a fost primul tău job? şi ce-ai făcut cu primul salariu?

Primul meu job adevărat cu carte de muncă a fost în 1997 ca reporter la Telegraf-TV Neptun Constanţa. Nici nu îmi mai amintesc acum ce am făcut cu banii, ştiu doar că erau foarte puţini şi cred că mi-am cumpărat nişte haine.

 

– De când ai venit la Prima TV, ai avut parte de vreun „botez”?

La Prima TV am fost întâmpinat cu foarte multă căldură de colegi şi deocamdată nu s-a gândit nimeni să îmi organizeze „un botez” special.

 

– Şi tu şi Magda, partenera de prezentare, sunteţi părinţi. In pauze sau în redacţie, faceţi schimb de idei, de experienţă în cei priveşte pe cei mici?

Copiii reprezintă practic liantul care ne-a unit din prima clipă. Încă de la prima intrare în studio unul lângă celălalt, am început să discutăm despre copiii noştri care sunt de aproximativ aceeaşi vârstă, deci vă daţi seama. Ce a mai făcut un copil, cum reacţionează celălalt în diverse situaţii, ce le-am mai cumpărat, unde i-am mai dus, cum ne mai distrăm, ce discuţii mai avem cu ei, ce cuvinte au mai pocit şi tot aşa…

 

– Ce vârstă are băieţelul tău? care au fost cele mai memorabile trăsnăi de până acum?

Mark Robert împlineşte în iunie 3 ani. Este un copil plin de viaţă, vesel şi întotdeauna dornic de acţiune. Cred că la capitolul ăsta îmi seamănă pentru că nu ar putea să stea liniştit două secunde.

 

– Cum reacţionează când te vede la televizor?

Cel puţin acum, nu se uită foarte mult la televizor şi când se uită, se uită doar la desene animate. M-a văzut şi pe mine de câteva ori la televizor însă se pare că nu l-am impresionat foarte tare. În afară de personajele din desene animate, la televizor nu i-au mai atras atenţia decât Smiley şi Loredana până acum.

– Ce faci atunci când nu eşti la ştiri?

Când nu sunt la serviciu, încerc să profit de fiecare secundă cu familia şi mă bucur că am reuşit să ajung, în sfârşit, la un echilibru între viaţă personală şi cea profesională. Mi-am dorit întotdeauna să fiu cât mai mult alături de fiul meu, să-l văd cum creşte şi să trăiesc cu el fiecare experienţă nouă din viaţa lui. Să fii părinte mi se pare o misiune complexă şi totodată una dintre cele mai frumoase slujbe din lume. Altfel, în timpul care îmi mai rămâne liber când doarme el, mă mai ocup de două pasiuni ale mele: fotografiile – şi am mii de fotografii printate pe hârtie pe care le aşez în albume, le etichetez, le grupez etc., şi avioanele – ştiu tot ce zboară prin România la momentul actual fiind extrem de pasionat de aviaţia comercială, aşa că mi-am făcut un site cu informaţii din acest domeniu, www.newsair.ro.

 

– Ce nu-ţi lipseşte niciodată din buzunar / geantă?

Portofelul, iPad-ul şi, mai nou, ochelarii de vedere că, deh, am ajuns la o vârstă…

 

– Cât de mult investeşti în… timpul liber?

Dacă aş avea atât de mult timp liber aş înveşti totul pentru că visul meu e să plec într-o călătorie în jurul lumii, cu familia mea (inclusiv căţelul), vreme îndelungată. Dar cum deocamdată nu am timp şi nici bani pentru asta, atunci mă descurc cu ce am. Nouă ne place foarte mult să călătorim şi am constatat cu uimire că şi copilului la fel.

 

– Din tot ce n-ai experimentat până acum, ce n-ai face niciodată? Şi de ce?

Nu aş încerca niciodată şi pentru nimic în lume drogurile, de orice fel, sub orice formă ar fi. Este singurul lucru pe care nu l-aş face niciodată pentru că drogurile îţi răpesc, în final, libertatea de a decide pentru tine însuţi.

Cătălina Matei

 

Focus

LUNI-JOI, 18.00, Prima TV