Cozonacul de Paste

Apropo.ro / 18.04.2008, 12:00
Cozonacul de Paste
Nelipsit din meniul Pastelui este vestitul cozonac. Iata o reteta foarte usoara si care va va aduce laude din partea prietenilor si familiei.

Nelipsit din meniul Pastelui este vestitul cozonac. Reteta pe care v-o propun este foarte usoara si sunt convinsa ca va va aduce multe laude din partea prietenilor si familiei.

Ingrediente pentru coca: 1 kg faina, 4 lingurite rase (14 g) drojdie „fast rise” sau 5 lingurite rase (17 g) drojdie uscata sau 45 g de drojdie proaspata, 300 g zahar
coaja de la jumatate de lamaie, 5 galbenusuri, 2 albusuri, 400 ml lapte rece, 1/4 lingurita esenta de rom, 1/2–1 lingurita esenta de vanilie, 200–250 g margarina.

Ingrediente pentru umplutura: 100 g miez de nuca macinat, 2 lingurite rase (10 g) de cacao (optional), 100 g mac, 100 ml lapte, 8 linguri de zahar, 3 albusuri.

Modul de preparare

Se pun deoparte doua lingurite de albus pentru uns cozonacii. Se bat restul de albusuri spuma, dar nu foarte tare (se bat toate cinci albusurile impreuna, si se ia pentru coca doar 40-50% din spuma).

In alt vas se topeste margarina (pe aragaz sau la microunde pe „dezghetare”), apoi se adauga laptele rece si galbenusurile. Se incalzeste cu grija amestecul pana e cald, dar nu fierbinte (40-43°C, 105-110°F). Un amestec prea rece face drojdia sa nu creasca, iar unul prea fierbinte o opareste si o omoara. Se adauga esenta de vanilie, esenta de rom si coaja de lamaie. Se adauga albusurile batute si se amesteca putin.

In vasul de la mixer se pun ingredientele uscate: faina (se lasa 200 g deoparte), drojdia si zaharul. Cu carligul de coca, se amesteca 10–20 de secunde. Amestecand in continuare, se toarna incet, cate putin, amestecul lichid. Cel mai probabil, coca o sa fie prea moale. Se adauga din restul de faina cate 50–75 g odata, si se amesteca de fiecare data pana se incorporeaza complet (1–2 minute). Cand coca ramane agatata pe carlig si curata peretii vasului, nu mai trebuie faina. E posibil sa fie nevoie de mai mult de 1 kg de faina — adaugati pana cand coca nu se mai lipeste de peretii vasului, dar nu mai mult de atat. Continuati sa amestecati inca 3-4 minute dupa ce ati adaugat ultima portie de faina.

Faceti o bila din coca si lasati-o sa creasca intr-un vas uns cu foarte putin ulei. Rostogoliti bila in vas ca sa se unga cu ulei pe toate partile, inveliti vasul intr-un prosop si puneti-l la dospit cam o ora intr-un loc cald si ferit de curent (30-35°C, 85-90°F). Coca trebuie aproape sa se dubleze in volum.

Intre timp, pregatiti umpluturile. Fierbeti macul in lapte cu cinci linguri de zahar pana absoarbe tot laptele (10–20 de minute; adaugati inca putin lapte daca devine prea gros). Lasati sa se raceasca pana nu mai e fierbinte. Adaugati jumatate din spuma de albusuri ramasa si amestecati bine, ca sa se dezumfle spuma. Amestecati restul de albus cu nucile rase, cu cele doua lingurite de cacao si cu trei linguri de zahar. Bateti cu mixerul pana se dezumfla spuma si ramane o pasta.

Impartiti coca in doua. Ungeti masa cu putin ulei si intindeti jumatate din coca intr-o foaie dreptunghiulara, de doua ori mai lunga decat tava, fara a apasa prea tare. Ungeti foaia cu pasta cu nuci si rulati-o strans, dar fara a da umplutura pe afara. Strangeti aluatul la capete ca sa nu iasa umplutura. Puneti ruloul in doua si rasuciti-l, avand grija, daca se poate, ca imbinarea (capatul foii) sa fie dedesubt. Procedati la fel cu cealalta jumatate de coca si cu pasta cu mac. Puneti cozonacii impletiti in doua tavi unse cu putin ulei, acoperiti cu prosopul, si lasati-i sa creaca inca o ora, sau pana se dubleaza in volum.

Dupa ce au crescut, ungeti cozonacii cu albusul pe care l-ati pastrat la inceput, folosind o pensula de bucatarie. Puneti-i in cuptorul incalzit la 375°F, 190°C. Dupa 15 minute reduceti temperatura la 360°F, 180°C si lasati-i inca 20-35 de minute, pana sunt bine rumeniti. Testati cu o scobitoare infipta vertical in mijlocul cozonacului – daca iese curata, fara nici o urma de aluat, cozonacul e gata. Scoateti cozonacii din forme imediat dupa ce i-ati scos din cuptor, ca sa nu se umezeasca, si lasati-i sa se raceasca pe un gratar (sau pe un prosop).

Pofta buna si sarbatori fericite!

Stiti si alte retete de cozonac?

Viziteaza sectiunea de Paste!