Creditele la lei si la euro s-au scumpit

Apropo.ro / 11.12.2007, 12:14
Creditele la lei si la euro s-au scumpit
Creditele noi in lei pentru locuinte s-au scumpit in octombrie, dobanda anuala efectiva medie urcand la 9,88%, conform datelor Bancii Nationale.

Creditele noi in lei pentru locuinte s-au scumpit in octombrie cu 0,8 puncte procentuale, dobanda anuala efectiva medie urcand la 9,88%, conform datelor Bancii Nationale.

 

Cel mai mult a crescut dobanda aferenta creditelor cu scadenta mai mare de 10 ani. La creditele pe cel mult 5 ani, dobanda a urcat la 17,69%.

In acelasi timp, creditul de consum in lei s-a scumpit cu 0,6 puncte procentuale, BNR calculand la nivelul pietei dobanda anuala efectiva medie de 17,39%.

Finantarile in lei detin in continuare o pondere foarte scazuta in totalul creditelor ipotecare, reprezentand mai putin de 15%, din total, insa sunt preferate in cazul creditelor de consum.

nca de la sfarsitul lunii septembrie, unele banci au inceput sa majoreze dobanzile la creditele in lei sau sa evalueze aceasta varianta in contextul cresterii cererii pentru credite in moneda nationala, pe fondul corectiei rapide suferite de leu in raport cu euro.

Octombrie a adus si cresteri nominale ale dobanzilor la creditele noi in euro, care s-au suprapus cu efectul deprecierii euro, majorand costul finantarilor in moneda europeana.

In cazul creditelor pentru locuinte, BNR a calculat o dobanda anuala efectiva medie de 8,32%, in urcare cu 0,35 puncte procentuale fata de luna precedenta, respectiv cu 0,6 puncte fata de nivelul inregistrat in iunie.

Mai vizibila a fost scumpirea creditului de consum in euro, care a revenit brusc deasupra pragului de 11%, sub care coborase in mod exceptional in septembrie.

Bancile au continuat sa lanseze oferte promotionale cu dobanzi valabile doar pe cateva luni, urmand apoi sa fie aliniate conditiilor de piata, ceea ce presupune cresteri atat la lei, cat si la euro avand in vedere conjunctura actuala. In ultima perioada bancile-mama ale jucatorilor locali au scumpit liniile de finantare, insa costul suplimentar inca nu a ajuns la clienti.