Crește prețul gigacaloriei cu 10,2%, deci și factura la căldură

De: Carmen Ulian / 06.01.2015, 14:00
Crește prețul gigacaloriei cu 10,2%, deci și factura la căldură
Facturile la căldură vor crește din luna ianuarie 2015, după ce ELCEN a scumpit prețul gigacaloriei cu 10,2%.

Prin decizia ANRE nr. 2827 din 17. 12.2014 se majorează costul de producere a gigacaloriei cu 10,2 %. Asta înseamnă o creștere de cost al producției de energie termică de la 168,8 lei, la 186 lei, cu TVA inclus.

RADET anunță că nu a cerut o majorare a costului de transport și distribuție a energiei termice, ceea ce înseamnă că, în costul total al prețului/gigacalorie, majorarea este de 5%.

”Precizez că Primăria Municipiului București nu a fost nici consultată și nici măcar informată de către SC Electrocentrale SĂ‚ de această creștere de tarif, pe care o considerăm nefundamentata și arbitrară. Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale București este total nedreaptă și este îndreptată împotrivă cetățeanului”. a declarat primarul Capitalei Sorin Oprescu.

Decizia majorării a fost anunțată în Ajunul Crăciunului, pe 17 decembrie 2014 și a intrat în vigoare în prima zi a lui 2015.

”Deși Primăria Municipiului București, în încercarea de a crea o protecție a nivelului de trai al populației, subvenționează peste 50% din costul total al gigacaloriei, autorități ale statului nu colaborează, nu fundamentează costurile, se aventurează pe un teren periculos, încărcând dările populației nejustificat, punând în dificultate peste 1,4 milioane de abonați la sistemul centralizat de încălzire, exact în perioadă în care frigul determină costuri mari ale facturilor la întreținere”, a continuat primarul.

”Mai mult, restructurarea RADET inițiată în urmă cu 6 ani, este și astăzi încetinită din cauza rezistenței unora la schimbare, întârziind implicit unificarea celor două entități responsabile de asigurarea energiei termice în sistem centralizat. În 2014, în București, prețul gigacaloriei a fost de 341 de lei, din care populația a plătit aproximativ 170 de lei, iar Primăria Municipiului București a suportat prin subvenție de la bugetul local 171,18 lei, adică peste 50% din costul gigacaloriei”, a mai ad[ugat Sorin Oprescu.

Subvenția acordatăƒ de Prim[ƒria Municipiului București pentru plata gigacaloriei a fost în jur de 120 de milioane de euro/an:

– 561,4 milioane de lei, în anul 2011

– 526,8 milioane de lei, în 2012

– 487 milioane de lei, în 2013

Pentru anul 2014 au fost aprobați prin CGMB 552 milioane de RON, aproximativ 120 de milioane de euro, pentru acordarea subvenției la energia termică. Până acum, Primăria Municipiului București a plătit 466,6 milioane de RON, din veniturile proprii ale PMB, plus 85 de milioane de RON, aprobați de către Guvernul României exclusiv pentru plată combustibilului (gaze naturale). Populația Bucureștiului consumă anual circa 4,2 milioane de Gcal.

”Pentru că Primăria Municipiului București să poată acoperi majorarea de tarif cerută de ELCEN și aprobată de ANRE, astfel încât populația să nu fie afectată, trebuie să prevadă în bugetul anului 2015 un plus la subvenție de 72, 433 milioane RON, adică de peste 16 milioane de euro. Este un efort financiar care, din caza restricțiilor impuse de Ministerul de Finanțe, nu mai poate fi suportat. Însă, asta obligă la reorganizarea și restructurarea RADET și la urgentarea procesului de unificare RADET-ELCEN într-o singură companie municipală, de producție și distribuție, prin crearea  Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET).   Numai așa prețul energiei termice poate fi ținut sub control, la nivelul suportabilității populației.  Asta înseamnă adevărată protecție socială!”, a mai declarat Primarul Capitalei.