Cultura afecteaza modul de folosire al creierului

Apropo.ro / 14.01.2008, 16:30
Cultura afecteaza modul de folosire al creierului
Un raport MIT arata ca oamenii ce provin din culturi diferite isi folosesc creierul in moduri diferite.

Un raport MIT realizat de cercetatorii unui centru de stiinta psihologica, arata ca oamenii ce provin din culturi diferite isi folosesc creierul in moduri diferite pentru a rezolva aceleasi perceptii vizuale.

Cercetarea psihologica a stabilit ca, cultura celor din SUA, stabileste valoarea fiecarui individ dar si independenta accentuata, in Asia de Est societatea pune accent pe independenta colectiva si contextuala a lucrurilor.

Studiile obisnuite au aratat ca aceste diferite culturi pot influenta memoria si chiar perceptia. Se reflecta oare aceste lucruri si in activitatile tipice ale activitatii cerebrale?

Pentru rezolvare, o echipa condusa de John Gabrilei, profesor, a pus 10 persoane din Asia de Est sosite de curand in SUA si 10 americani sa ia anumite decizii in timp ce erau conectati la un aparat cu rezonanta magnetica. Acesta masura activitatea cerebrala, fluctuatiile sangelui ce corespund operatiilor mentale.

Subiectii au aratat o succesiune de stimuli logici in termeni normali si au fost intrebati sa compare fiecare stimul cu cel de dinainte.

Americanii au iesit mai bine la teste decat persoanele din Asia de Est cu o mai mare acuratete in luarea deciziilor.

In oricare din cazuri, grupurile au aratat ca activitatea creierului este diferita. Americanii in timpul testului si-au folosit mai mult partea creierului ce implica atentia-intrebarile. Au aratat cat de putina activitate exista in aceaste regiuni ale creierului cand vine vorba de luarea unor decizii familiare.

Cei din Asia de Est au aratat opusul, angajand atentia activitatii cerebrale pentru decizii relative in defavoarea acelora absolute.

"Fiecare dintre noi foloseste acceasi masina a atentiei pentru a rezolva anumite dificultati cognitive, insa creierul este antrenat sa o foloseasca in moduri diferite. Este fascinant modul in care ne raspunde creierul in niste desene ce reflecta gandurile independente sau social-interdependente".