Cum combini corect alimentele la masă

De: Carmen Ulian / 09.01.2015, 09:30
Cele mai gustoase combinații de alimente din farfurie nu sunt și cele mai sănătoase. Uneori poți face greșeli fără să-ți dai seama. Iată cum ar trebui să le potrivești pentru a nu te îngrășa.

Te-ai obișnuit cu meniul clasic de friptură cu cartofi prăjiți și cu pâine, după care mai bei un pahar mare de băutură carbogazoasă la care mai adaugi și un desert copios cu fructe și ciocolată, toate amestecate. Această masă este una grea pentru stomacul tău, deși nu simți.

Poate te-ai ridicat de la masă balonat, cu senzația de supersătul, iar în timpul acesta organismul tău va trebui să digere toată mâncarea servită de tine. Uneori îi va lua ore întregi pentru a face asta.

carne

În plus, cu cât stă mai mult în stomac, mâncarea începe să fermenteze, se creează aciditatea, iar de aici vei resimți alte neplăceri. Mâncarea pe care nu ai eliminat-o la timp ajunge să putrezească devenind o sursă de substanțe toxice care pot conduce la o serie de boli nedorite, fie minore sau majore.

Cu cât vei încerca să combini corect alimentele pentru ca această mașinărie denumită organism să funcționaze în parametri normali și „fără reparații”.

De ce tot vorbește lumea de combinarea corectă a alimentelor, mai ales că majoritatea oamenilor mănâncă fără a avea nevoie de un ghid și nimeni nu a murit până acum de la asta.

Din nou spunem că organismul este ca o mașinărie care funcționează corect într-un anume fel. Din nou amintim de progesul de digerare care este îngreunat atunci când sunt combinate alimente nepotrivite. Pentru fiecare în parte, sucul gastric schimbă aciditatea și enzimele pentru a ale digera. Dacă alimentele sunt diferite sucul gastric nu va reuși să se ajusteze cât să le digere pe ambele, sau câte sunt ele în stomac, astfel că mâncarea ajunge în intestine nedigerată și putrezește. Toxicitatea reultată de aici se transferă spre organele noastre. Acesta este unul dintre cele mai simple moduri de a ne îmbolnăvi fără să știm și de ce. Acest proces are loc și dacă consumi alimente bio.

Ceea ce nu este eliminat pe cale naturală se transformă în placă mucoidă, care poate trăi în om foarte mulți ani și se elimină prin detoxifiere, clisme, etc.

carne

Nu degeaba au spus experții de-a lungul timpului, și au repetat, că o alimentație sănătoasă, puțin sport și odihnă ajută unei vieți mai lungi.

De reținut că în toate aceste cazuri sunt organisme care suportă cu brio anumite combinații, iar altele nu. Indicat ar fi să mănânci cât mai puține alimente amestecate la o masă.

Combinații de alimente nerecomandate

1. Combinarea proteinelor, grăsimilor cu zahărul ajută la fermentare. Zahărul, mierea, fructoza sau dextroza inhibă secreția sucului gastric, astfel că la finalul mesei te vei trezi balonat.

2. Nu combina proteinele animale cu cele bogate în amidon adică nu carne, brânzeturi sau ouă amestecate cu paste fierte, pâine, cartofi, orez, leguminoase, etc

3. Nu combina mai mult de maxim 2 alimente concentrate la o masă, adică nu amesteca ouăle cu carnea, brânzeturile cu fasolea, mazărea, leguminoasele, etc.

4. Nu combina alimentele grase cu proteinele sau amidonul

5. Nu conuma apă în timpul sau imediat după masă – diluezi astfel sucul gastric și se întârzie digestia.

6. Nu combina fuctele acide cu fructele dulci – acide sunt citricele, merele, etc, iar cele dulci – banane, pere, samd. Le mănânci simple, dar nu combinate. Acestea sunt doar recomandări, bune pentru sănătate.

7. Cel mai bine este să consumi laptele gol

alimente

8. Alunele și nucile nu se combină cu alte alimente

9. Nu combina citricele cu paste, cartofi, orez, adică cu alimente bogate în amidon.

10. Nu combina mai multe tipuri de grăsimi la aceeași masă

11. Nu combina acizi cu alimente bogate în amidon – adică nu roșii cu cartofi, banane cu portocale

12. Nu combina fructele de avocado cu alimentele bogate în amidon

13. Nu combina alimentele bogate în amidon cu fructe sau îndulcitori

14. Nu combina cerealele încolțite sau neîncolțite cu fructe sau îndulcitori

15. Evită să consumi frecvent desert după masă

16. Nu combina pepenele cu alte alimente, la aceeași masă.

Combinații de alimente recomandate

1. Combină proteinele animale cu legume cu puțin amidon, sau cu legume verzi și legume bogate în apă

2. Combină grăsimile cu legume ușoare

3. Combină alimentele bogate în amidon, adică orez, pâine, paste fierte, porumb etc, cu leguminoase, năut, fasole, amzăre, etc.

4. Consumă lapte pe stomacul gol

5. Consumă fructe „compatibile”pe stomacul gol

peste

6. Consumă desertul pe stomacul gol

7. Consumă alimente bogate în proteine- iaurt, ouă, pește, carne de pasăre, carne roșie, brânză, cu alimente neutre – legume, semințe, ulei de măsline, verdețuri, salate.

8. Combină salate, semințe, smântână, etc, alimente neutre, cu cele bogate în amidon – paste, cartofi, orez, etc.

9. Combină nuci cu semințe

10. Combină avocado cu verdețuri, salate, țelină, etc

În ce ordine este recomandat să consumăm alimentele

În funcție de procesul de digerare, unele alimente se consumă înaintea altora.

1. Alimentele lichide – se digeră rapid. După puteți continua cu alimentele apoase, apoi cele concentrate care se digeră mai greu.

2. Fructele – se consumă înaintea legumelor pentru a evita senzația de balonare și acumularea de gaze intestinale

3. Fructele acide – se consumă înaintea altor fructe pentru a evita indigestia.