Cum prevenim durerile lombare

Apropo.ro / 09.04.2008, 13:02
Cum prevenim durerile lombare
Fiecare dintre noi am acuzat la un anumit moment ca ne doare mijlocul. Pozitiile incorecte, sarcina, exercitiile fizice intense...

Fiecare dintre noi am acuzat la un anumit moment ca ne doare mijlocul. Denumita si durere lombara, zona lombara este cea care face conexiunea dintre partea de sus a corpului si partea de jos si suporta greutatea corporala.

Durerile se resimt atunci cand ne rasucim brusc sau ne intindem dupa ceva, cand ridicam greutati mari, practicam un sport mai antrenant, in urma zdruncinaturii cauzate de un accident de masina.

Alta cauza este imbatranirea, oasele si muschii isi pierd forta odata cu inaintarea in varsta, crescand astfel riscul ranirilor. Discurile elastice dintre oasele coloanei vertebrale se uzeaza si se pot rupe. Nu mai asigura zona tampon dintre oase, se deplaseaza prea mult sau se rupe si face presiune pe nervi, provocand durerile lombare.

Alte cauze: artrita, osteoporoza, afectiuni ale coloanei din nastere, pozitiile nepotrivite la birou, sarcina, exercitiile fizice, starea vremii pot declansa durerile lombare.

Poti combate durerile usoare prin masaj local cu un antiinflamator, aspirina, medicamente contra durerilor precum Mydocalmul, care este un miorelaxant cu actiune centrala (relaxeaza musculatura) fara efect sedativ, analgezice (Panadol, Nurofen, Paracetamol), injectii epidurale cu corticosteroizi, antidepresive. Consultul unui doctor daca se agreaveaza durerea este necesar.

Prevenirea durerilor

Incearca sa faci regulat exercitii usoare, nu te brusca, intinderile ajuta la relaxarea muschilor, comprese cu gheata, incearca sa nu mai ridici greutati pe cat posibil.

Fara sedentarism – incearca sa iesi din monotonia statului pe scaun, a rutinei. Statul pe scaun nu te va face bine. Nu este bine nici sa stai in aceeasi pozitie multa vreme (la birou, la volan, in picioare). Musculatura va obosi si vor aparea durerile.

Invata sa ai o pozitie corecta – este si principala cauza a durerilor. La calculator stai atent, uneori cocosat si nu cu spatele rezemat si cu o distanta anume (corecta).

Evita sa ridici greutati prin aplecare. Incearca sa te lasi pe vine si sa iei respectivul lucru, impingand astfel pe genunchi (musculatura) si nu pe coloana. Coloana trebuie sa fie dreapta in tot acest timp.

Dintre sporturi, tenisul este considerat cu un factor de risc mai ridicat, deoarece in timpul partidelor faci rasuciri, sarituri, in general miscari bruste.

Regleaza pozitia oriunde te afli, fie la birou, fie la tenis, si incearca sa practici stretching, exercitii usoare pentru coloana si numai, un sport care sa te ajute, programeaza-te la sedinte de masaj. Nimic nu este mai important decat sanatatea ta.