Cum se evaporă apa?

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
Cum se evaporă apa?
Toată lumea știe că, dacă atârni haine ude pe sârmă, ele se usucă. Sau că pavajul ud de după o ploaie se va usca, treptat.

Evaporarea este un proces prin care un lichid expus la soare își schimbă forma, gradual, în vapor sau gaz. Nu toate lichidele se evaporă la fel. Alcoolul, amoniacul și petrolul, de exemplu, se evaporă mai repede decât apa.

În fiecare substanță se află două forțe care acționează asupra moleculelor. Una este atracția moleculară, care unește moleculele. Cealaltă este mișcarea termică a moleculelor, care se separă. Atunci când cele două forțe sunt în echilibru, avem un lichid.

La suprafața lichidului se află molecule în continuă mișcare. Moleculele care se mișcă înainte sunt mai rapide decât cele învecinate, care pot doar să planeze în spațiu și să scape de forța de atracție moleculară. Evaporarea înseamnă eliminarea acestor molecule.

Atunci când un lichid este încălzit, evacuare se petrece mai rapid. Acest fenomen se întâmplă pentru că, într-un lichid cald, moleculele au sufiecientă viteză cât să scape de atracția moleculară. Într-un container sigilat, evapoarea se oprește imediat.

Atunci când cantitatea de molecule dintr-un vapor ajunge la un anumit punct, numărul moleculelor care cad înapoi în lichid este egal cu cel al moleculelor eliminate din lichid. Când se întâmplă asta, spunem că vaporii au ajuns la un punct de saturație.

Dacă aerul de deasupra unui lichid este în mișcare, el grăbește evaporarea. În plus, cu cât suprafața lichidului expus la aer este mai mare, cu atât evaporarea se petrece mai repede. Apa dintr-o tigaie de mică adâncime se evaporă mai repede decât cea dintr-un ulcior înalt.