Cum se fac fibrele sintetice?

De: Mia Nicolescu / 30.05.2015, 11:00
Cum se fac fibrele sintetice?
Unele fibre, precum bumbacul, lâna, mătasea, inul și părul, sunt naturale. Ele se găsesc la plante sau animale. Altele, cum ar fi mătasea artificială, nailonul, Dacronul, Saranul, sunt produse de oameni.

Pentru a înțelege cum sunt făcute fibrele sintetice, trebuie să știm câte ceva despre fibre, în general.

Majoritatea fibrelor sunt făcute din substanțe chimice organice (care conțin carbon), așa cum sunt găsite în toate creaturile vii. Unele chimicale organice au o calitate specială. Moleculele (grupurile de atomi) se atașează una alteia precum zalele unui lanț. Acest fenomen se numește polimerizare. Fiecare fibră conține milioane de astfel de lanțuri moleculare, ținute împreună de forțe naturale numite legături chimice.

În producția fibrelor sintetice, chimiștii au atomi de carbon, hidrogen, oxigen și alte elemente și le combină astfel încât se crează noi substanțe. Materialele principale din care se fac fibrele sintetice sunt cărbunele, uleiul, aerul și apa.

Atomii din aceste materiale de bază sunt amestecate și aranjate în lungi lanțuri moleculare, numite polimeri. Cu alte cuvinte, polimerizarea este făcută de chimiști și nu de către natură.

Polimerii au formă lichidă, atunci când sunt fierbinți. Ei pot fi adăugați materialelor din plastic solid sau role, precum cele de plastic sau pot fi extrudate prin filiere (duze cu deschideri de dimensiuni mici), pentru a forma filamente. Țesăturile sunt făcute din filamente.

Dintre toate fibrele produse anual, aproape o cincime sunt fibre sintetice.