Cutremur de 3,7 grade in zona Dobrogea-Marea Neagra

Apropo.ro / 25.08.2011, 09:34
Cutremur de 3,7 grade in zona Dobrogea-Marea Neagra
Un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter s-a produs miercuri seara in regiunea Dobrogea-Marea Neagra.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului a anuntat ca in zona Dobrogea – Marea Neagra s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 3,7 grade pe scara Richter. Seismul a fost resimtit si pe litoralul romanesc.

Cutremurul a avut loc in jurul orei 22.59 si a fost resimtit pana in statiunile Eforie Nord si Neptun, neinregistrandu-se pagube materiale.

Cutremurul s-a produs la patru kilometri adancime cu epicentrul in sudul Dobrogei, la patru kilometri distanta de Mangalia. Intensitatea epicentrala a cutremurului a fost de gradul III pe scara Mercalli.

In ultimii ani, au revenit in atentia publica mai multe cutremure cu epicentrele situate in partea de sud-est a tarii, in Dobrogea si chiar in interiorul platformei continentale a Marii Negre. Prin urmare, zona Dobrogei nu este chiar atat de aseismica precum parea, la prima vedere.

La baza seismicitatii Dobrogei stau o serie de sisteme de falii crustale, mai mult sau mai putin active, falii care traverseaza Dobrogea de la est spre vest, cu prelungiri atat in domeniul continental al Marii Negre, cat si catre vest, in Muntenia si chiar pana in fata Curburii Carpatilor Orientali.

Blocul Marii Negre are o dinamica mai complexa, care oricum este la originea declansarii marilor cutremure adanci din zona Vrancea. In ceea ce priveste seismicitatea Dobrogei si a Marii Negre, trebuie notat ca majoritatea cutremurelor dobrogene si pontice sunt de tip crustal, deci de mica adancime (h=5-60 km); totusi, au mai fost semnalate, ocazional, si cutremure adanci in Marea Neagra, dar de magnitudini mici.