De ce există anotimpurile

De: Marian Andrei / 24.01.2015, 19:06
De ce există anotimpurile
Din cele mai vechi timpuri oamenii au dorit să știe de ce este cald vara și rece iarna, de ce vara zilele sunt mai lungi decât nopțile și invers iarna.

Acum se știe că Pământul se rotește în jurul Soarelui și, în același timp se învârte în jurul axei sale (linia imaginară care unește Polul Nord cu Polul Sud).

Dacă această axă ar fi fost perpendiculară pe orbita Pământului în jurul Soarelui, ar fi existat un singur anotimp iar zilele ar fi fost egale cu nopțile pe tot parcursul anului.

Totuși, din cauza forțelor cosmice (atracția Soarelui, atracția Lunii, rotația Pământului în jurul axei sale), aceată axă este înclinată, poziție pe care și-o păstrează tot timpul anului.

Acest lucru face ca, în diferite perioade ale anului, cele două emisfere, cea nordică și cea sudică, să fie expuse diferit razelor solare.

Atunci când emisfera nordică este îndreptată spre Soare, în această emisferă este vară iar în cea sudică este iarnă, și vicevesa.

Există două zile în fiecare an în care ziua și noaptea sunt egale ca durată: echinocțiul de primăvară și cel de toamnă. La jumătatea perioadei dintre cele echinocții, există două zile, una în care ziua are cea mai lungă durată, solstișiul de vară, și una în care noaptea are cea mai lungă durată, solstițiul de iarnă.