De ce există atât de multe feluri de roci

De: Marian Andrei / 04.03.2015, 19:00
De ce există atât de multe feluri de roci
Nu cred că a existat vreodată vreun băiat care să nu fie fascinat de pietre și, la un anumit moment al copilăriei să nu fi avut buzunarele pline de pietre.

Faptul că aveau dimensiuni și forme diferite, unele erau netede iar altele aspre, unele erau șterse și pale iar altele aveau culori minunate, a condus rapid la întrebarea din titlu.

Multitudinea de tipuri de roci se explică prin modul de formare și mineralele din care sunt formate.

Rocile sedimentare sunt formate prin depunerea, într-un timp extrem de lung, a mineralelor aduse de vînt, de apă, plante sau animale. Particulele minuscule din care acestea sunt formate au de obicei muchiile rotunjite, din cauza eroziunii la care au fost supuse în timp. Gresiile și calcarele fac parte dintre rocile sedimentare.

Rocile vulcanice au fost create prin topirea materiei în pamânt și apoi solidificare atunci când au fost expulzate, prin erupții vulcanice sau presiune, la suprafață sau între straturi de alte roci. Granitul și Bazaltul sunt roci vulcanice.

Rocile metamorfice sunt acelea care, odată, au fost vulcanice sau sedimentare dar șiau schimbat forma datorită căldurii și presiunii din scoarța pământului. Exemple de roci metamorfice sunt marmura și cuarțitul.

Unele roci pot prezenta amestecuri de piatră cu minerale metalifere. În cazul în care există suficient metal pentru ca extragerea lui să fie rentabilă, acestea se numesc minereuri.