De ce nu au câştigat niciodată un Oscar? Top 10 actori ignoraţi pe nedrept de Academia de Film

Apropo.ro / 17.02.2015, 08:00

De ce nu au câştigat niciodată un Oscar? Top 10 actori ignoraţi pe nedrept de Academia de Film
La Hollywood, printre actorii de primă clasă deja nu se mai pune problema dacă sunt buni sau nu în ceea ce fac, ci doar dacă ajung să primească rolul care să le aducă mult râvnita statuetă. Există, în istoria Oscarurile, o mulţime de cazuri de actori care, în ciuda unui rol excepţional, au fost ignoraţi total de Academia de Film, neprimind nici măcar o nominalizare.


Nici anul 2015 nu face excepţie: Jennifer Aniston, cu rolul din „Cake” ori Jake Gyllenhaal (în Nightcrawler) şi David Oyelowo (în Selma) fiind cele mai bune exemple de actori a căror muncă nu a fost apreciată pe măsura talentului.

Iată, aşadar, 10 dintre cele mai mari „nedreptăţi” pe care Academia americană de Film le-a făcut de-a lungul timpului.

Leonardo DiCaprio, Titanic
Inimile fanilor s-au scufundat când Leo n-a primit nici măcar o nominalizare pentru rolul său din „Titanic”, iar de atunci tânărul cuceritor transformat într-un actor teribil de bun ne-a încântat cu performanţele sale din filme precum „Catch Me If You Can”, „Shutter Island”, „Revolutionary Road” sau „Django Unchained”. Aparent, Leo nu a fost „material” bun pentru a primi o statuetă, conform Academiei, iar după 25 de ani de carieră, actorul nu a câştigat încă un Oscar, plecând acasă cu mâna goală de fiecare dată.
Anul trecut, DiCaprio a fost aproape de a sparge ghinionul, primind una dintre puţinele sale nominalizări la Oscar – patru cu totul – pentru rolul din „Lupul de pe Wall Street” – dar, nu a fost să fie…

Judy Garland, „The Wizard of Oz”
Omul de Tinichea nu avea o inimă, Leul nu avea curaj, Sperietoarea nu avea creier, iar Judy Garland nu avea un Oscar! Filmul din 1939, cu un succes uriaş la public,  nu i-a adus protagonistei sperata statuate, Judy Garland, pe atunci o fetişcană de 17 ani, plecând dezamăgită de la gala premiilor Oscar din 1940.

Jamie Foxx, Django Unchained
A jucat rolul principal în controversatul blockbuster al lui Tarantino, despre sclavie, dar se pare că performanţa extraordinară nu a impresionat suficient de mult membrii Academiei, care nici măcar o nominalizare nu i-au acordat în 2013. Foxx nu a fost singurul care a rămas pe bară. O altă actriţă din „Django Unchained”, Kerry Washington a fost şi ea ignorată pe nedrept, în timp ce colegii lor de platou, Leonardo DiCaprio şi Christopher Waltz, au primit, de bine de rău, câte o nominalizare.

Jack Nicholson, The Shining
„Here’s Johnny!”. Este una dintre cele mai faimoase replici din istoria cinematografiei şi a fost improvizată de unicul şi inegalabilul Jack Nicholson. Cu toate acestea, legenda Hollywood-ului nu a primit un Oscar pentru performanţa sa din „Shining”(1980), care figurează printre cele mai bune filme de groază din toate timpurile. Ba mai mult, Nicholson nu a fost recompesat nici măcar cu o nominalizare pentru interpretarea personajului Jack Torrance.

Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock, maestrul suspansului, care a schimbat Hollywood-ul pentru totdeauna cu filme precum „Psycho”, „Rear Window” sau „Vertigo”, nu a primit niciodată un Oscar pentru regie. A luat, totuşi, o singură statuetă, graţiei pelicului „Rebecca” – pentru cel mai bun film a anului 1940.

Bette Davis, „Of Human Bondaje”
„Ne-nominalizarea” lui Bette Davis la categoria cea mai bună actriţă pentru incredibila sa performanţă în filmul „Of Human Bondage”, înn 1934, a stârnit valuri de furie la Hollywood. Protestele publicului au fost atât de vehemente încât Academia şi-a asumat greşeală şi a permis o încălcare a regulamentului pentru ca David să poată intra în cursă.

Mila Kunis, „Black Swan”
Performanţa sa frisonantă în blockbusterul din 2010 a pus-o direct pe lista scurtă a actriţelor de primă mână, cu toate acestea, Mila a plecat cu mâna goală de la gala Premiilor Oscardin 2011. Colega sa de film, Natalie Portman, a câştigat statueta aurită la categoria cea mai bună actriţă într-un rol principal.
 


Dennis Hopper, „Blue Velvet”
Rolul pe care l-a făcut Dennis Hopper în filmul lui David Lynch din 1986, „Blue Velvet”, nu a primit, surprinzător, nicio recompensă din partea Academiei.

Peter O’Toole, „Lawrence of Arabia”
Deşi magnificul său din filmul „Lawrence of Arabia” (1962) l-a transformat peste noapte într-un star internaţional, nu i-a adus şi un Oscar. Din păcate, legenda Hollywood-ului s-a stins din viaţă pe 14 decembrie 1914, fără să primească o statuetă, în ciuda statutului de cel mai apreciat şi carismatic actor a generaţiei sale.  
În ciuda celor 8 nominalizări pe care le-a primit de-a lungul carierei, O’Toole nu a primit niciodată un Oscar.

Martin Scorsese, „Taxi Driver”
Nu este o exagerare dacă spunem că Martin Scorsese, care a semnat pelicule clasice, precum „Taxi Driver” sau „Raging Bull”, este unul dintre cei mai buni regizori din toate timpurile. Cu toate acestea, Scorsese a primit o singură statuetă aurită din partea Academiei de Film, pentru „The Departed”, în 2006. Pentru „Taxi Driver”, aflat în 1977 în cursa pentru cel mai bun film, Martin Scorsese (cel din stânga imaginii) nu a primit nici măcar o nominalizare, în calitate de regizor.