De ce se stinge focul cu apă

De: Carmen Ulian / 12.02.2015, 10:49
De ce se stinge focul cu apă
Cel mai des focul este stins cu ajutorul apei. Dar cum este posibil acest lucru?

Pentru a face un foc este nevoie de un combustibil care să ardă care poate fi sub formă de lemn, hârtie, alcool sau gaz. Apoi este nevoie de oxigen, care se amestecă rapid cu combustibilul.

Când focul arde în aer liber sau gazul în sobe, combustibilul se combină repede cu oxigenul din aer.

Al treilea lucru de care mai este nevoie pentru a face focul este căldura. Hârtia sau lemnul așa cum sunt nu se pot aprinde singure. De obicei este nevoie de un băț aprins pentru a le da foc. Atunci când hârtia se încălzește îndeajuns, oxigenul ajută la aprinderea acesteia.

Există trei moduri de a stinge un foc. În fiecare dintre ele este eliminat câte un lucru care ajută la ardere. Un prim pas ar fi scoaterea combustibilului care ajută arderii. Apoi trebuie oprit oxigenul să ajungă la foc. Fără susținera oxigenului, focul începe să se stingă. El nu poate arde cu dioxid de carbon, de aceea pătura ignifugă este bună la stingerea focurilor.

Focul mai poate fi stins îndepărtând căldura de foc. Atunci intervine apa care este aruncată peste foc, căci ea absoarbe și scade căldura din materialele care se aprind.

Unele focuri nu pot fi stinse doar cu apă. De exemplu, uleiul și grăsimea de la suprafața apei.