De data asta chiar ca vin americanii

Apropo.ro / 16.04.2002, 17:11
De data asta chiar ca vin americanii
Bazele militare americane, temporare sau nu, înseamna peste tot în lume multiple posibilitați de a face bani pentru companiile sau oamenii de afaceri din zonele unde sunt amplasate. Gandita și desfașurata ca o adevarata industrie, activitatea de susținere a

Bazele militare americane, temporare sau nu, înseamna peste tot în lume multiple posibilitați de a face bani pentru companiile sau oamenii de afaceri din zonele unde sunt amplasate.

Gandita și desfașurata ca o adevarata industrie, activitatea de susținere a operațiunilor militare declanșeaza de fiecare data o serie de efecte conexe comensurabile chiar și prin creșterea gradului de populare a barurilor și restaurantelor din orașele apropiate.

Constanța va fi pentru prima data în istoria sa gazda unei astfel de baze militare americane, iar cele cateva sute de soldați americani care vor veni sau pleca spre Kosovo lunar ar trebui sa învioreze activitatea din oraș cu cateva saptamani înaintea sezonului.

Beneficiile vor aparea în contul societaților de construcții, al hotelurilor, al barurilor, al restaurantelor, al companiilor de catering și al firmelor de produselor alimentare.

O data debarcate la Constanța Sud, trupele americane vor fi cazate într-un hotel de 40 de locuri, care aparține SNCFR Marfa, sau în corturi ce vor fi instalate pe plaja.

Furnizarea de curent electric, apa, canalizare și alte servicii de acest tip va fi asigurata de companii al carui nume nu a fost anunțat, dar despre care se spune ca ar fi de stat.

De asemenea, transportul echipamentelor și al grosului trupelor va fi asigurat de trenuri ale SNCFR Marfa.

În concluzie, prima impresie este ca venirea americanilor la Constanța va însemna accelerarea circulației banilor din conturile statului în cele ale companiilor de stat.

La Rex sau la Iaki?

Pe de alta parte, reprezentanții Braun & Ruth, compania care se ocupa de logistica trupelor americane, au vizitat de mai multe ori diverse restaurante, baruri și hoteluri din Constanța – semn ca ofițerii americanii care au rang suficient de mare pentru a nu fi cazați pe plaja sunt pregatiți sa lase niște bani și în sectorul privat.

Hotelurile aflate în vizorul americanilor sunt Rex și Iaki din Mamaia, de patru stele, care au fost vizitate de cateva delegații în urma cu mai mult de o luna.

Managerii celor doua hoteluri spun, însa, ca nu au nici o data concreta care sa le permita sa faca estimari de creștere a veniturilor.

„Au venit, s-au uitat și au zis ca ne anunța cand o sa fie cazul. Probabil ca or sa stea, dar nu ne-au spus cat: de fapt, cred ca nici ei nu știu. În plus, nu trebuie neaparat sa stea la noi. Alte variante sunt Savoy și Rex, tot hoteluri de patru stele”, a declarat Tanța Ioanid, director general al Iaki.

La Iaki, hotelul lui Hagi, o noapte într-o camera simpla costa 85 de dolari, iar una în apartament 200 de dolari. Prezența americanilor va dura cel puțin cateva luni, timp în care va trebui sa fie cazați cel puțin cateva zeci de ofițeri superiori.

„Nu ne-au dat nici un detaliu cantitativ sau de timp, deci nu pot nici eu sa fac o estimare concreta a veniturilor suplimentare”, a spus Ioanid.

Nicolae Albu, directorul general al Rex, hotel aflat la cateva zeci de metri de Iaki și aflat în proprietatea fraților Paunescu – care dețin cateva hoteluri și în București – este mult mai optimist atunci cand vine vorba de americani.

„Noi avem istorie cu americanii. În perioada 1987-1989, ofițerii de pe navele americane care ajungeau în port la Constanța se cazau și organizau recepții la Rex. Anul trecut, de exemplu, am organizat o recepție pentru comandantul flotei a șasea americane”, spune Albu.

Directorul Rex spune ca experiența pe care o are cu americanii este un atu pentru hotelul sau, mai ales ca i-a permis sa își faca relații la nivel înalt.

„Atașatul militar al SUA în Romania sta numai la Rex cand vine în zona. Pentru ei este foarte important ca hotelul sa aiba sala de sport și Internet”, afirma Albu.

Recentele operațiuni ale americanilor la Constanța vor aduce ofițerii atat la Rex, cat și în barurile și discotecile din împrejurimi, este de parere managerul hotelului.

„La noi a fost o delegație, s-au interesat de condiții, s-au uitat prin hotel, dar nu au rezervat camere și nici nu au precizat perioada în care vor veni. Probabil or sa anunțe cu cateva zile înainte. De fiecare data cand au venit în zona au avut voie sa se plimbe prin baruri și discoteci; nu vad de ce n-ar avea voie acum”, a declarat Nicolae Albu.

Cat despre secretomania delegației americane în legatura cu perioada de cazare și numarul persoanelor care vor sta în hotel, directorul Rex spune ca este un lucru normal.

„Va spun eu cum acționeaza americanii în asemenea cazuri, pentru ca am experiența cu ei: trece mult pana pun la punct logistica, dar dupa aceea totul merge șnur”, a spus Albu.

Prețurile la Rex oscileaza între 2 milioane de lei pentru o camera single și 7 milioane lei pentru un apartament. Este însa extrasezon, iar apropierea verii va aduce cu siguranța creșteri de tarife.

Militarii încep sa-și aleaga localurile

Daca în ceea ce privește cazarea lucrurile par stabilite, plimbarile americanilor prin oraș vor duce la un grad mai mare de dispersie a banilor cheltuiți pe distracții. Totuși, nu tot ceea ce înseamna bar sau restaurant va beneficia de „invazie”.

„Delegația care a venit la noi în vizita acum cateva saptamani avea un medic în componența. Au vizitat localul, s-au uitat atent în bucatarie. Probabil ca viziteaza diferite localuri, pentru a face o lista cu restaurantele și barurile agreate din Constanța”, spune un angajat al Irish Pub, care nu a dorit sa își spuna numele sau sa se faca fotografii în local.

„Ne-au rugat sa fim discreți în ceea ce privește vizita lor”, a motivat el. Irish Pub este cotat drept unul dintre cluburile de elita din Constanța, unde „se mananca și se bea bine, dar la prețuri cam piperate”.

În plus, are un aspect suficient de occidental pentru a trezi interesul americanilor, iar limba engleza este vorbita cateodata mai des ca romana.

„Le-a placut și americanilor ceea ce au vazut aici. Nu au anunțat însa nimic concret și nici nu a existat o înțelegere verbala”, spune șeful de salon de la Irish Pub.

Americanii vor începe sa soseasca o data cu sfarșitul lunii mai și vor sta exact în perioada în care barurile și discotecile din Constanța oricum nu duc lipsa de clienți.

De aceea, înființarea bazei și fluxul de numerar care va intra în oraș o data cu americanii pare mic în comparație cu ceea ce vor aduce turiștii.

„Daca vin, americanii sunt bineveniți, dar nu cred ca or sa aiba loc petreceri organizate special pentru ei. Oricum, nu avem probleme cu gradul de ocupare a barului”, spun angajații Irish Pub. În afara de Irish Pub, alt bar care este cotat a se afla în vizorul militarilor este City Cafe. Pe lista se afla, se pare, și discoteca No Problem, tot din Constanța.

Patronii ambelor localuri au preferat sa nu ofere detalii despre vizitele americanilor.

Pleaca americanii, raman balcanicii

Baza americana de la Constanța-Agigea va fi folosita pentru evacuarea trupelor americane din Kosovo. La început, în afara de efectivele care pleaca, vor sosi și cele care le iau locul.

Treptat, însa, americanii vor pleca din zona și vor transfera responsabilitatea menținerii stabilitații în special catre trupele formate din romani și bulgari, ai caror țari au șanse de a deveni membre ale NATO.

În consecința, dupa plecarea americanilor, grija menținerii atmosferei în zona va ramane în grija balcanicilor. La Eforie Sud se afla în prezent în modernizare și extindere fostul hotel al armatei, plasat langa linia ferata, care va gazdui începand cu luna mai a anului viitor ofițerii din efectivele SEEBRIG, plasate acum în Bulgaria, la Plovdiv.

Trupele SEEBRIG sunt formate din militari aparținand țarilor din sud-estul Europei, iar transferul lor din Bulgaria în Romania se datoreaza în principal capacitații mai mare de trafic a portului din Constanța.

Fostului hotel al armatei de la Eforie îi este adaugat un etaj, iar viitoarea baza este amenajata astfel încat sa aiba în componența 47 de apartamente, gradinița, școala și bar.

Cartierul general al trupelor SEEBRIG va fi amplasat la Institutul de Marina din Constanța, ale carei anexe sunt, de asemenea, renovate în prezent.

Numele firmei de construcții care se ocupa de lucrari este pastrat secret, însa, de ofițerii care se ocupa de proiect, de altfel generoși cand este vorba de amanunte de natura militara.

„Firma de construcții a fost aleasa în urma unei licitații organizate de Ministerul Apararii, care va suporta și cheltuielile aferente modernizarilor aduse. Nu pot sa dau nici detalii financiare despre proiect”, spune maiorul Hanganu, supervizorul proiectului din Eforie Sud.

Secret este și numele firmelor care se vor ocupa de aprovizionarea bazelor din Constanța și Eforie Sud. Sau, spun ofițerii romani, poate nici nu este nimic stabilit în acest sens.

Angajații localurilor din zona Eforie Nord-Eforie Sud, în care vor cheltui banii familiile balcanicilor, sunt însa mai preocupați de perspectiva apropiata a deschiderii sezonului decat de cea îndepartata a venirii militarilor.

„Suntem obișnuiți cu delegațiile straine: acum cateva saptamani au venit niște francezi pe aici. Ne așteptam la o creștere a vanzarilor o data cu venirea militarilor la Eforie Sud, dar nu cred ca o sa fie ceva spectaculos.

Daca mutarea va fi permanenta, probabil o sa ne ajute în perioadele extrasezoniere”, spune șeful personalului de la cel mai popular bar-restaurat din Eforie Nord, Belvedere.

Autoritațile constanțene au început pregatirile de instalare a bazei militare în portul Constanța Sud-Agigea, langa terminalul Ro-Ro, pentru schimbul contingentelor KFOR și SFOR din Kosovo și Bosnia.

Primele „mișcari” vor avea loc la sfarșitul lunii mai. Schimbarea trupelor americane se va face pe mare, pe calea ferata și pe calea aerului – prin aeroportul Mihail Kogalniceanu.

Forțele navale romane au misiunea de a executa paza și, de la începutul acestei saptamani, au amplasat deja punctele de supraveghere.

Pe timpul desfașurarii transbordarii trupelor și echipamentelor militare, forțele navale vor asigura paza dinspre apa, cu nave rapide și cu scafandri.

Trupele americane vor veni cu navele de desant în terminalul Ro-Ro din portul Constanța Sud-Agigea. Echipamentele militare vor fi descarcate direct în trenuri ale SNCFR-Marfa care vor pleca la Giurgiu, apoi vor trece în Bulgaria, ajungand ulterior în Kosovo și Bosnia.

Militarii americani vor fi debarcați și transportați la aeroportul Mihail Kogalniceanu, de unde vor ajunge cu avionul în Kosovo și Bosnia.

Echipamentele și militarii americani din Kosovo și Bosnia care urmeaza sa fie schimbați vor parcurge traseul în sens invers, urmand ca din portul Constanța sa plece în alte misiuni sau acasa în SUA. Militarii americani vor fi schimbați pe rand, în grupe de cateva sute de efective.

Pe perioada transbordarii, contingentele KFOR și SFOR vor locui într-un hotel de 40 locuri și în corturile pe care le vor instala pe terenul din apropierea terminalului Ro-Ro. Efectivele americane vor sosi în cursul lunii mai.

Mai multe firme romanești contactate de partea americana au început deja sa asigure utilitațile pentru baza de campanie – alimentarea cu apa, canalizarea și energia electrica.

Schimbarea de contingente de la Constanța se realizeaza în baza acordului SOFA, semnat de premierul Adrian Nastase și secretarul de Stat Colin Powell.

SOFA este un acord standard pe care SUA îl semneaza cu doua categorii de state: aliații din NATO și alte state al caror teritoriu este tranzitat temporar numai de trupe americane care participa sau nu la o operațiune multinaționala.

Ulterior semnarii acordului SOFA, Guvernul Romaniei a aprobat, la începutul acestui an, operațiunea de schimbare de contingente de la Constanța.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Michael Guest și ministrul Apararii Naționale, Ioan Mircea Pașcu, au vizitat luni cele doua obiective militare KFOR și SEEBRIG de la Constanța.

Conform corespondentului Mediafax, Michael Guest a declarat ca primele trupe vor sosi la baza KFOR la începutul lunii mai, iar aceasta baza de la Constanța Sud Agigea va fi tranzitata de trupe formate din 100-150 de militari.

Ministrul Apararii a declarat ca baza KFOR va funcționa deocamdata pana în luna iulie. El a precizat ca atat pentru comandamentul SEEBRIG, care cuprinde și un hotel la Eforie, cat și pentru baza KFOR de la Constanța Sud Agigea s-au facut progrese și ca cele doua obiective militare reprezinta, așa cum a precizat și Michael Guest, o proba pentru Romania, relevanta pentru modul de administrare a unei astfel de infrastructuri.

Comandamentul SEEBRIG va intra în funcțiune în luna iulie anul viitor și va funcționa timp de patru ani, dupa care se va muta la Istanbul, a mai spus Mircea Pașcu.

Hotelul din Eforie Sud în care vor fi cazate familiile cadrelor cuprinde 42 de apartamente, este format din demisol, parter și etaj și are ca termen de finalizare 31 ianuarie 2003.

Ambasadorul SUA a declarat ca, pana în prezent, s-au facut lucrari impresionante pentru SEEBRIG și ca, deocamdata, totul arata foarte bine.

Michael Guest a precizat ca acest obiectiv reprezinta o mandrie și o investiție foarte buna facuta în Constanța.

Laurențiu IspirZIARUL FINANCIAR

Tags: