De unde știu meteorologii cum va fi vremea

De: Marian Andrei / 01.03.2015, 19:00
De unde știu meteorologii cum va fi vremea
Fie că este cald sau rece, umed sau uscat, cer senin sau noros, bate vântul sau nu, toate acestea se numesc generic vremea. Vremea se schimbă în permanență iar caracteristicile ei adunate timp de un an ne dau ceea ce numim climat.

Scimbările de vreme au multe cauze, dar cea mai importantă influență o are soarele. Căldura soarelui evaporă apa și încălzește aerul. Aerul calde se ridică, antrenând și vaporii de apă. La înălțimi mari temperatura scade iar vaporii de apă se condensează, transformându-se în ploaie. Deplasarea aerului poate avea loc încet sau violent, caz în care are loc o furtună.

Toate aceste modificări ale vremii sunt monitorizate de stațiile meteorologice. Acestea se găsesc la sol, pe mări și oceane – la bordul unor nave special construite pentru acest lucru – sau în aer, la bordul unor avioane care se deplasează pe traiectorii bine definite.

Datele colectate de stațiile meteorologice sunt raportate periodic diferitelor servicii de meteorologie care, pe baza lor, generează hărțile meteoroligice și emit prognoze.

Hărțile meteorologice conțin multe lucruri interesante pentru meteorologi: locuri cu presiunea aerului egală, locuri unde temperatura este egală, direcțiile vânturilor, cantitatea de precipitații acolo unde este cazul, regiunile unde presiunea atmosferică este mai ridicată sau mai scăzută decât cea normală.

Studiind harta, un meteorolog poate prognoza schimbările care vor avea loc. De exemplu, o presiune scăzută indică furtuna, o presiune ridicată indică vreme frumoasă.

În emisfera nordică, vânturile din jurul unei zone cu presiune ridicată bat întotdeauna în sensul acelor de ceasornic, în timp ce cele din jurul unei zone depresionare (cu presiune scăzută) bat în sens opus.

Cunoscând toate acestea, meteorologii pot face predicții destul de exacte.