Dermlite Dermatoscope | Tot ce trebuie să ştii despre controlul dermatoscopic !

Apropo.ro / 28.06.2021, 12:55
Dermlite Dermatoscope | Tot ce trebuie să ştii despre controlul dermatoscopic !

După cum bine ştim, pielea este cel mai mare organ al nostru. Şi, deşi este cel mai expus, de multe ori schimbările şi modificările care apar în timp nu sunt observate sau nu sunt luate prea în serios de noi.  Cu toate acestea, specialiştii ne recomandată cel puţin o vizită anuală la medicul dermatolog pentru verificarea pielii.

Pielea îndeplineşte foarte multe funcţii vitale, fiind principala barieră între mediul interior al corpului şi lumea exterioară. Aceasta are funcţie de apărare, împiedicând pătrunderea bacteriilor, a radiaţiilor şi a substanţelor toxice în organism; funcţie de termoreglare, ajutând organismul să îşi menţină o temperatură optimă; funcţie de organ de simţ care este realizată cu ajutorul receptorilor tactili (durere, presiune etc.); funcţie de respiraţie, care constă în absorbirea oxigenului şi eliminarea dioxidului de carbon. De asemenea, pielea are un rol esenţial şi în producerea vitaminei D şi a melaninei, dar şi în secreţia de sebum.

Prin urmare, controlul derrmatoscopic este extrem de important pentru că putem descoperi din timp bolile care ne pot afecta pielea. Tu ştiai că există câteva mii de boli care pot afecta pielea umană şi că unele dintre ele sunt temporare şi nedureroase, pe când altele sunt permanente şi extrem de dureroase? Ei bine, pentru a depista din timp afecţiunile că ne pot pune viaţa în pericol, precum eventualele formaţiuni canceroase, este important ca acest control să fie realizat de două ori pe an de persoanele cu pielea deschisă la culoare şi o dată pe an de cei cu pielea puţin mai închisă. Controlul este de preferat să fie realizat la finalul sezonului cald.

Dermatoscopia este procedeul modern prin care medicii dermatologi pot examina pielea umană şi pot diagnostica eventualele probleme ale acesteia. Spunem modern deoarece în ziua de astăzi, medicii specializaţi pot identifica cancerul de piele încă din faza incipientă.

Controlul este realizat cu ajutorului unui instrument numit dermatoscop, precum dermlite dermatoscope. Un echipament de mici dimensiuni care este capabil să mărească imaginea leziunii pielii şi să îi permită medicului să vizualizeze atât structurile superficiale, cât şi pe cele profunde care nu sunt vizibile în cu ochiul liber. Un exemplu simplu este analizarea unei aluniţe. Cu ajutorul unui dermatoscop, dermatologul poate vizualiza fiecare detaliu al acesteia, detalii care pot conduce la identificarea leziunilor precanceroase sau canceroase. Un alt avantaj al acestui instrument este faptul că permite examinarea diferitelor tipuri de leziuni prezente pe piele, reducând considerabil procedurile invazive.

Dacă îţi faci griji în privinţa controlului, nu ai de ce. Pentru că nu sunt necesare pregătiri speciale, nu este dureros şi nici dificil de realizat. Un singur lucru trebuie să ai în vedere, şi anume să eviţi să aplici creme sau alte produse cosmetice pe piele, astfel încât suprafaţa leziunilor să fie cât mai vizibilă.

Iată câteva probleme care pot fi diagnosticate în timpul unui control dermatoscopic:

  1. Acneea – acneea este o afecţiune extrem de inestetică şi în unele cazuri chiar dureroasă. Dacă unii dintre noi sunt mai norocoşi şi scapă uşor în adolescenţă, alţii se pot confrunta cu această afecţiune chiar şi atunci când sunt adulţi. În timpului controlul, medicul dermatolog îţi poate recomanda cel mai bun tratament în funcţie de severitatea şi tipul acneei cu care te confrunţi. De asemenea, să nu uităm şi de semnele pe care acneea le poate lăsa pe pielea ta – uneori chiar şi cicatrici. Acestea pot fi tratate tot de medicul dermatolog, dar doar în urma unui control amănunţit.
  2. Eczeme – eczemele sunt o afecţiune cronică a pielii ce pot afecta atât bebeluşii, copiii, cât şi adulţii şi este caracterizată, de cele mai multe ori, de iritaţii şi de senzaţii de mâncărime. Cum sunt mai multe tipuri de eczema, medicul dermatolog îţi poate recomanda cel mai eficient tratament pentru a gestiona problema cu care te confrunţi.
  3. Cancerul de piele – deşi au crescut considerabil numărul persoanelor diagnosticate cu cancere de piele, suntem totuşi reticenţi în ceea ce priveşte examinarea pielii. Un examen extrem de important mai ales dacă te afli într-un grup cu risc ridicat pentru dezvoltarea acestei afecţiuni.
  4. De asemenea, mai sunt şi alte afecţiuni care pot di identificate în timpul unui control dermatoscopic şi tratate în mod corespunzător, precum: cicatricile severe, negi, vergeturi, psoriazis, deteriorarea vizibilă a pielii şi aşa mai departe.

De asemenea, medicii dermatologi ne recomandă să ne analizăm şi singuri pielea, iar în cazul în care observăm schimbări majore să ne prezentăm cât mai repede la un control specializat. Aceasta autoexaminare ar trebui să se realizeze o dată pe lună, într-un cameră bine luminată şi, pentru zonele greu accesibile să folosim o oglindă ori să apelăm la o persoană din familie.

Chiar şi atunci când îţi autoexaminezi pielea trebuie să ai în vedere câteva aspecte. Ne referim aici la regula ABCDE care urmăreşte:

  • Asimetria aluniţei – (A);
  • Bordura acesteia – (B);
  • Culoarea – care se poate schimba în timp – (C);
  • Diametru – mai ales în cazul aluniţelor care depăşesc diametrul de 50 mm – (D);
  • Excrescența – caracterizată printr-o umflătura care apare peste aluniţa deja existenta – (E);

Dacă după autoexaminare observi schimbări, este recomandat să te prezinţi la medicUL dermatolog pentru un control specializat. Iar în urma controlului acesta te va îndruma către tratamentul cel mai eficient sau către noi investigaţii. Pielea este un organ important, prin urmare nu ar trebui să ignorI semnele pe care aceasta ţi le arată. De asemenea, nu uita să îi oferi în fiecare zi îngrijirea de care are nevoie.