Deserturi de vară a la Jamie Oliver

De: Mioara Tronaru / 18.08.2013, 10:00

Deserturi de vară a la Jamie Oliver
Îndrăgitul chef britanic, care a făcut carieră gătind la TV, îşi aminteşte de zilele de vară din copilăria lui.


 “Primele mele amintiri despre gătit sunt din verile noroase britanice, cu tatăl meu care înjura copios lângă un grătar care nu-i reuşea niciodată şi care, într-un final, ne punea pe masă nişte cârnaţi carbonizaţi. În timpul ăsta, noi, copiii, făceam un foc de tabără, puneam mere pe băţ, le înmuiam în apă şi apoi în zahăr şi le caramelizam. Chiar şi cu papilele mele gustative naive, ştiam că totul are un gust mai bun trecut prin foc”. Dar vremea a trecut şi Jamie Oliver a trecut la deserturi mult mai delicioase şi rafinate, trei dintre acestea fiind prezentate mai jos.

Platou de fructe de vară cu lime, mentă şi sirop de vanilie

Ingrediente: 100 g zahăr, mentă proaspătă, coaja şi sucul de la 2 lime, 1 păstaie de vanilie, căpşuni, cireşe, mure, afine, coacăze, piersici, caise, pepene galben, iaurt.

Mod de preparare: Pentru sirop, se pun zahărul şi menta cu 200 ml de apă la fiert. După ce dă în clocot, se stinge flacăra, se adaugă coaja şi sucul de lime, păstaia de vanilie, se amestecă şi se lasă la răcit pentru ca siropul să se îngroaşe. Fructele se taie în bucăţi mari şi se împrăştie pe un platou. Se toarnă deasupra jumătate din sirop, apoi se lasă la rece, să se întrepătrundă aromele. La servire, se presară deasupra frunze de mentă proaspătă şi se pune alături restul de sirop, amestecat cu iaurt natural.

Îngheţată de căpşuni

Ingrediente: 500 g căpşuni congelate, 250 ml iaurt fără grăsime, 1 lingură miere, 1 linguriţă lichior de fructe, mentă proaspătă, bezele şi biscuiţi (opţional)

Mod de preparare: Se pun căpşunile congelate într-un mixer, alături de iaurt, miere şi lichiorul de fructe. Se amestecă până când compoziţia devine fină şi se serveşte imediat, fie cu frunze de mentă, fie cu bucăţi de bezele presărate peste, fie într-un sandvici cu biscuiţi.

 

Clafoutis cu piersici

Ingrediente: 3 linguri de făină integrală, sare, 5 linguri de zahăr, 3 ouă mari, 450 ml lapte, 50 g unt, 400 g de piersici din conservă, scurse bine, îngheţată de vanilie.

Mod de preparare: Se încălzeşte cuptorul la 220 grade Celsius. Într-un castron, se pun făina, un vârf de cuţit de sare, 3 linguri de zahăr şi ouăle bătute bine. Se încălzeşte laptele, apoi se toarnă peste compoziţia cu făină şi ou.
Se unge o tavă cu unt, se aşază piersicile, apoi se toarnă deasupra aluatul şi se presară mici bucăţele de unt. Tava trebuie să stea la cuptor cam 25-30 de minute, iar prăjitura se serveşte alături de îngheţată de vanilie.