Dopatii fara vina

Apropo.ro / 03.01.2002, 08:06
Dopatii fara vina
Adrian Neaga si Cristian Buturuga au fost descoperiti pozitiv în urma unui control efectuat în luna iunie, la partida FC Arges-Rapid, 0-2. Cei doi au scapat de suspendare si, desi s-au format comisii de ancheta la club si la LPF, nu s-a gasit nici un vinovat. Atît decesul lui Stefan


Adrian Neaga si Cristian Buturuga au fost descoperiti pozitiv în urma unui control efectuat în luna iunie, la partida FC Arges-Rapid, 0-2.

Cei doi au scapat de suspendare si, desi s-au format comisii de ancheta la club si la LPF, nu s-a gasit nici un vinovat.

Atît decesul lui Stefan Vrabioru, cît si cel al lui Catalin Hîldan au fost suspectate ca s-au produs din cauza substantelor interzise pe care jucatorii le-au primit fara a fi în cunostinta de cauza. LPF n-a modificat nici pîna azi blîndul regulament românesc privind pedepsele în caz de dopaj

La finalul editiei de campionat 2000-2001 lumea a uitat pentru o perioada de blaturi si arbitri corupti. Nu pentru ca fotbalul s-ar fi curatat de rele, ci fiindca o noua plaga a iesit la suprafata: dopingul. Dupa ce cîtiva ani s-a tot vorbit fara dovezi clare ca unele echipe folosesc substante interzise în medicatia administrata jucatorilor, la sfîrsitul lunii iunie Laboratorul National Doping a facut public faptul ca doi fotbalisti de la FC Arges au fost depistati pozitiv: atacantul Adrian Neaga si portarul Cristian Buturuga.

Ambii au dat probe de urina pe 9 iunie, în penultima etapa, în care echipa din Pitesti a pierdut pe teren propriu cu 0-2 partida cu Rapid. Cu doar o runda în urma, Neaga si un alt coechipier, Cristian Balasa, au refuzat sa controlul dupa meciul cu FC National, conducatorii pitesteni invocînd ca reprezentantul laboratorului nu a respectat procedura standard, alegînd fotbalistii fara tragere la sorti.

Substanta descoperita în organismele jucatorilor a fost Primobolamul, un anabolizant folosit îndeosebi de halterofili, pentru dezvoltarea masei musculare. „Acest produs se gaseste pe piata sub forma de injectii sau pastile. În cazul cînd unui sportiv i se administreaza sub forma de comprimate, se elimina mai usor din organism. Primobolamul are multe efecte negative pe termen lung. Afecteaza în special inima si ficatul”, spunea profesorul Ioan Dragan, seful Comisiei Nationale Antidoping.

Pe 28 iunie s-a efectuat contraexpertiza probelor de urina care le-au fost recoltate lui Neaga si lui Buturuga. Rezultatul a fost acelasi: pozitiv. Atît cei implicati, cît si conducatorii Ligii au parut derutati. Înca din start însa s-a invocat presupusa nevinovatie a fotbalistilor, carora li s-ar fi dat acele pastile fara încuviintarea lor. Era si singura portita din regulament pentru a scapa nepedepsiti. „Nu putem sa spunem acum daca fotbalistii vor fi suspendati, pentru ca investigatiile continua. Un esantion cu probe de urina va fi analizat de laboratorul din Köln, fiindca cel de la Centrul de Medicina Sportiva nu e acreditat. Eu nu înteleg de ce ar fi luat Buturuga anabolizante, cînd el nu a fost niciodata titular? Specialistii spun ca s-ar putea ca suplimentele nutritionale care li s-au administrat sa fi fost contaminate. Daca totusi cei doi vor fi vinovati, vor suporta o suspendare de un an”, spunea secretarul general al LPF, Valentin Alexandru.

Neaga si Buturuga si-au sustinut cu tarie nevinovatia. Primul a precizat chiar ca „eu nici macar nu iau medicamente de la doctorul clubului. Le-am aruncat de fiecare data, fiindca nu aveam încredere. Am primit vitamine si sustinatoare de efort numai de la medicul echipei nationale, Pompiliu Popescu. De ce nimeni de la club nu are o pozitie oficiala si de ce Dinu Pistalu, cel care administra medicamentele, a primit concediu tocmai în aceste zile si nu este de gasit?”. Varianta lui a fost sustinuta de coechipieri: „Înainte de fiecare masa primeam cîte 3 sau 4 pilule, iar vinerea si sîmbata cîte 5. Nu stiam sigur ce sînt. Unii dintre noi, printre care si Neaga, le aruncam”.

Singurul om de fotbal care a avut o pozitie transanta a fost impresarul Giovanni Becali, care-l avea sub contract pe Neaga în acea perioada. „La Pitesti toti sînt dopati! Toata echipa ar trebui adusa la control. Nu cred ca jucatorii sînt vinovati, ci medicii care le dau pastilele”, a spus Becali. În rest, nimeni nu a facut nimic. Clubul a alcatuit o comisie de ancheta, la fel si Liga, s-au luat declaratii, dar nu s-a dat nici un verdict. Mai mult, Neaga s-a transferat la Steaua pentru 800.000 de dolari.

A scapat apoi de suspendare, sub acoperirea unui articol din regulamentul intern în care se spune ca cei depistati pozitiv vor fi pedepsiti doar daca se dovedeste ca au luat cu buna stiinta substante dopante. S-a renuntat la controlul suplimentar ce urma sa fie facut la laboratorul din Köln, tocmai pentru ca era vorba de o institutie internationala, al carei verdict nu putea fi ocolit pe dupa prevederi regulamentare. Singura pedeapsa data dupa acest caz a fost interzicerea convocarii lui Adrian Neaga la echipa nationala de tineret.

Nu s-a descoperit nici un vinovat si o data cu trecerea timpului s-a musamalizat si unicul caz de dopaj în care au existat probe.Adrian Neaga si Cristian Buturuga au fost descoperiti pozitiv în urma unui control efectuat în luna iunie, la partida FC Arges-Rapid, 0-2. Cei doi au scapat de suspendare si, desi s-au format comisii de ancheta la club si la LPF, nu s-a gasit nici un vinovat.
Sursa: www.prosport.ro