Dreaming Apecar – o poveste româno-italiană

De: Mioara Tronaru / 10.07.2013, 12:39
Dreaming Apecar - o poveste româno-italiană
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a sprijinit în cursul anului 2013 realizarea scurtmetrajului „Dreaming Apecar” care îi are în rolurile principale pe Lorenza Indovina şi Mircea Andreescu, în regia lui Dario Leone (câştigătorul secţiunii de scurtmetraje al premiului Solinas 2010 cu filmul Adina e Dumitra).

„Dreaming Apecar” a fost prezentat în cadrul mai multor festivaluri de excepţie: „Arcipelago” de la Bari, Italia (16-23 martie); Festivalul de la Cannes 2013, Short Film Corner; Cecchi Point din Torino; Festivalul CINESTESIA din Legnano – unde a obţinut Menţiunea specială; AS FILM FESTIVAL 2013 din Roma – de asemenea, câştigător al Menţiunii speciale a juriului; Festivalul cinemAvvenire, Roma (15 iunie 2013).

Scurtmetrajul este o „comedie socială” care descrie schimbările societăţii din Italia zilelor noastre, o Italie afectată de criza economică şi problemele de integrare a emigranţilor – fapt inimaginabil până acum pentru italieni. Acţiunea filmului este plasată la Torino, unde există o comunitate românească foarte numeroasă. Filmul subliniază raportul dintre românii şi italienii din nordul Italiei din punct de vedere uman şi social, şi este o parodie reuşit pusă în scenă de personajele principale (prin inversarea rolurilor care revin de regulă românilor şi italienilor în societatea italiană): o italiancă rămâne fără loc de muncă şi devine angajata unui bătrân român, care nu vorbeşte limba italiană.

Scurtmetrajul (cu o durată de 15 min.) este co-produs în proporţie de 10% de Casa de filme Elefant Films România şi realizat cu sprijinul C.E.R.T.O – Consorţiul Antreprenorilor în Construcţii Români din Torino, Cooperativa Socială Ass.i.s.te din Torino, Institutul Român de Cultură de la Veneţia şi beneficiază de patronajul Consulatului Român din Torino şi a Primăriei oraşului Torino.