E-urile dispar din alimente doar cu numele

De: Marian Andrei / 08.02.2010, 17:17
E-urile dispar din alimente doar cu numele
Medicii nutritionisti atrag atentia ca, in ultima vreme, E-urile au inceput sa dispara de pe etichetele produselor alimentare, dar nu si din continutul acestora.

Tartrazina, coloranti, caramel – cateva
denumiri care in mod normal nu te ingrijoreaza. Dar ele reprezinta
de fapt denumirea chimica a unor aditivi
alimentari
care al caror consum regulat poate
conduce la
aparitia cancerului
ori a unor boli respiratorii precum astm
sau bronsite
.

„In ultimele luni, de cand consumatorii au inceput sa
constientizeze problema aditivilor alimentari si sa fie mai atenti
atunci cand cumpara un produs, E-urile au inceput sa dispara de pe
etichetele alimentare. Producatorii inlocuiesc acum E-urile
cu denumirea chimica a respectivei substante continute in
produs
„, atentioneaza prof. univ. dr. Gheorghe
Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din
Bucuresti.

Mai exact, pe eticheta unui produs care pana acum avea scris,
spre exemplu, E 102, acum poate sa apara mentionat numai tartrazina
(colorant). In acest fel, subliniaza specialistul, consumatorul
este indus in eroare.

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor
(ANPC) spun ca au observat aceasta
practica, insa ea este legala
, pentru ca legea in vigoare
le permite producatorilor sa-si aleaga singuri modul in care sa
scrie ingredientele pe care le contine un produs.

Spre exemplu, dintre cele peste 350 de E-uri admise in Romania,
cele mai utilizate si, totodata, nocive sunt E 102
(tartrazina), E 110 (colorant galben portocaliu), E120 (rosu
carmin), E122 (azorubina – colorant rosu), E132 (albastru
brilliant), E 150 (caramel). Din categoria edulcolorantilor, prof.
dr. Gheorghe Mencinicopschi aminteste E 951 (aspartam), E 952
(ciclamat), E954 (zaharina), E 955 (sucraloza).