Efectele monogamiei, pozitive sau negative?

Apropo.ro / 28.02.2014, 12:45
Efectele monogamiei, pozitive sau negative?
Cercetătorii de la Universitatea din Lausanne au ajuns la concluzia că, după câteva generații de monogamie forțată, capacitatea de învățare ar putea să aibă de suferit.

Descoperirea publicată miercuri nu este o scuză pentru bărbații care s-au îndepărtat de partenerele lor, ci, mai degrabă un indiciu despre evoluția inteligenței, relatează The New York Times.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Studiul a fost realizat de Brian Hollis și Tadeusz J. Kawecki, biologi la Universitatea din Lausanne, în Elveția. Cei doi au analizat o specie de muște numită Drosophila melanogaster, cunoscută și drept musculița de oțet, care are, în mod normal, un stil de viață poligam.

Pentru a-și găsi o parteneră pentru împerechere, de multe ori, masculul se luptă cu alte exemplare, pentru întâietate, după care își alege perechea. „Masculii generează o serie de sunete specifice folosindu-și aripile, un fel de cântec de împerechere”, spune dr. Hollis.

Femelele virgine cedează, de obicei, cântecelor, însă cele care s-au împerecheat de curând sunt mai predispuse să refuze avansurile masculilor. „Dacă nu sunt interesate, îi lovesc [pe masculi] cu picioarele din spate”, adaugă Hollis. După câteva zile, totuși, femelele pot alege să se împerecheze din nou.

Cite;te mai multe detalii despre efectele monogamiei, pe Mediafax.ro