Efectul nocebo asupra organismului

Apropo.ro / 26.07.2012, 17:30
Efectul nocebo asupra organismului
Nocebo este "corespondentul" nociv al efectului placebo. Efectul nocebo poate avea consecințe grave asupra noastră, ba chiar poate provoca decesul.

Puterea sugestibilității este folosită încă din cele mai vechi timpuri. În secolul al XX-lea acest fenomen de vindecare a primit denumirea de „efectul placebo„. Acest lucru se întâmplă atunci când ritualul de vindecare se bazează pe convingerea pacientului de eficiența unui tratament anume, deși acesta ar putea să nu conțină ingediente active.

Efectul nocebo este reversul efectului placebo. Atunci când ai implementată ideea că îți este foarte rău, că nu vei mai scăpa de o anume boală, etc. Este un efect prin care îți faci rău de unul singur. De exemplu, dacă tu crezi că o anume pastilă îți face rău, după ce o vei lua se va întâmpla exact ceea ce așteptai – să nu te simți bine.

Efectele placebo si nocebo

Mintea umană este în permanentă legătură cu efectele pe care le resimțim atunci când suntem înștiințați de un anumit efect al unui medicament, de exemplu. Poți resimți unul dintre cele două efecte prezentate.

Cercetările au arătat că pacienții sunt foarte receptivi la sugestiile negative, această reacție accentuându-se în situațiile critice, precum perioada premergătoare unei operații, boala gravă sau accidentul.

În practica medicală se presupune că durerea și anxietatea pacienților sunt reduse dacă aceștia sunt avertizați înainte de efectuarea procedurilor dureroase. Studiile efectuate au infirmat această presupunere, din ele reieșind că folosirea cuvintelor negative precum „durere”, „arsură” sau „înțepătură” sporește anxietatea și durerea.

Primul caz recunoscut de medicină în care efectul nocebo a dus la decesul unui pacient a avut loc în 1973. Doctorul Clifton Meador a diagnosticat un pacient cu cancer de ficat în stare terminală și l-a informat pe acesta că mai are doar câteva luni de trăit. Prognoza doctorului s-a adeverit câteva luni mai târziu, când bărbatul tratat a decedat. În timpul autopsiei, însă, medicul s-a confruntat cu o surpriză: tumoarea era una mică, iar cancerul nu intrase în metastază.

Pacientul nu a murit de cancer, ci din cauza faptului că el credea că moare de cancer. Atunci când toată lumea te tratează ca și cum vei muri, tu accepți asta cu toată ființa ta„, a explicat ulterior Meador.

Cuvintele sunt cel mai important instrument pe care îl are la dispoziție un doctor. Ele reprezintă o sabie cu două tăișuri: pot vindeca, dar pot și răni„, spune Bernard Lown, inventatorul defibrilatorului.

Citește mai multe detalii despre efectul nocebo, pe Descoperă.ro