Eforturi de salvare pentru Teatrul LUNI de la Green Hours

Apropo.ro / 03.09.2007, 15:12
Eforturi de salvare pentru Teatrul LUNI de la Green Hours
În perioada 10 – 26 august 2007 Teatrul LUNI de la Green Hours a participat în premieră la The New York International Fringe Festival (FringeNYC), cel mai amplu festival de artele spectacolului din New York, respectiv din întreaga America de Nord. Trupa formată din actorii

În perioada 10 – 26 august 2007 Teatrul LUNI de la Green Hours a participat în premieră la The New York International Fringe Festival (FringeNYC), cel mai amplu festival de artele spectacolului din New York, respectiv din întreaga America de Nord.

Trupa formată din actorii Isabela Neamțu, Laurențiu Bănescu, Cosmin Seleși, Katia Pascariu și Daniel Popa a prezentat, în versiunea originală, în engleză, piesele „The Sunshine Play” și „Bucharest Calling”, semnate Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu.

Percepția pozitivă a noului teatru românesc se confirmă în zona pe care unii o consideră capitala teatrului mondial, prin prezența unui numeros public la spectacole și prin cronicile bune și foarte bune din presa newyorkeză. În condițiile unei „concurențe” maxime (188 de companii și 190 de spectacole aflate într-o acerbă competiție, inclusiv publicitară), reprezentațiile Teatrului LUNI (singura companie est europeană prezentă) au atras numeroși spectatori; două dintre aceste reprezentații (una cu „Bucharest Calling” și una cu „The Sunshine Play” au fost chiar „sold out”). Cronicile spectacolelor au fost mai mult decat favorabile: iată câteva extracte din presa newyorkeză privind prestația artiștilor Teatrului LUNI în FringeNYC:

„Regizată de Ana Mărgineanu și jucată în engleză de cinci actori excelenți, piesa politică/socială a lui Peca Ștefan este uneori o punere la zid furioasă a eșecului național și un apel la onestitate după căderea comunismului” The New York Observer

„Bucharest Calling aduce o voce proaspătă, binevenită festivalului” Back Stage

„Script-ul lui Peca Stefan capturează nuanțele unei conversații naturale: ritmuri inconfortabile, prime săruturi ciudate și toate cele: și aceasta, chiar traduse din română. Regia Anei Mărgineanu este încîntătoare: pentru toate gesturile mici, există un sens de bucurie în fiecare nuanță, și chiar și câteva surprize, de asemenea. Scena finală, orice dar în nici un caz fericită, urmează logic și completează ceea ce s-a întâmplat înainte; și întreg Teatrul LUNI ne-a făcut un serviciu când a adus aceasta piesă aici.” newtheatercorps.blogspot.com

Clubul Green Hours a „inventat” în 1997 Teatrul LUNI, primul café-teatru din România. În cei aproape 10 ani trecuți au avut loc aici și pe alte „scene” din țară și străinătate peste 1.400 de reprezentații cu spectacole proprii sau invitate.

Începînd din 1994 Green Hours a gazduit cca. 1.500 de concerte de jazz, dar și de blues, fusion, world-music, electro-jazz, muzică alternativă, experimentală și chiar clasică. „Scena” Green a fost în tot acest timp – și este deschisă în continuare – muzicienilor consacrați și celor tineri, deopotrivă. De altfel, numeroși din cei consacrați în acești 13 ani au debutat în Calea Victoriei 120. Mulți muzicieni străini de mare valoare au putut fi deasemenea văzuți și ascultați aici, de publicul bucureștean. Pe 1 septembrie 2007 imobilul din Calea Victoriei a aniversat 13 ani de existenta.

Aceste rezultate vin ca un argument în sprijinul legitimității existenței Teatrului LUNI de la Green Hours în spațiul din Calea Victoriei 120 unde, de 10 ani, reprezintă unul dintre motoarele principale ale teatrului tînăr românesc. Pe aceasta cale reprezentantii Green Hours lanseaza un apel contra tentativei abuzive, imorale și mai ales nelegale de a transfera acest spațiu public in proprietatea uneia sau alteia dintre cele 2 fundații „naționale” și ale „tineretului”.

Tags: