Elveția, calatorie în țara ciocolatei

Apropo.ro / 22.06.2004, 16:25
Elveția, calatorie în țara ciocolatei
Alpii încoronați cu zapada, dealuri împadurite, castele care par rupte din basme, catedrale renascentiste, lacuri sclipitoare, orașe elegante și luxoase, stațiuni de schi. Vazând toate acestea, e ușor sa-ți dai seama de ce Elveția se afla în

Alpii încoronați cu zapada, dealuri împadurite, castele care par rupte din basme, catedrale renascentiste, lacuri sclipitoare, orașe elegante și luxoase, stațiuni de schi. Vazând toate acestea, e ușor sa-ți dai seama de ce Elveția se afla în topul celor mai râvnite destinații turistice din lume.

Zürich, capitala culturala a Elveției

Zürich este considerat capitala culturala a țarii. Despre Zürich se mai spune ca este și capitala finanțelor, dar, dincolo de a vedea în el un oraș al bancherilor cu buzunarul „gras”, care-și etaleaza servietele din piele, telefoanele mobile de ultima generație și ceasurile de lux, descoperi în el orașul unde a luat naștere mișcarea dadaista și unde James Joyce a scris celebrul roman Ulise.

Aici poți petrece zile întregi hoinarind pe strazile pietruite, ratacind prin muzee, explorând piețele supraaglomerate, vizitând fabricile de ciocolata și primind în schimb daruri dulci.

Biserica Grossmünster este „simbolul orașului”, atragând prin cele doua turnuri gemene ale sale, în turnul bisericii Sf.Petru vei gasi cel mai mare cadran de ceas din Europa, iar Muzeul de Arta te întâmpina cu tablourile lui Monet, Dali și Picasso, dar și cu opere de arta religioasa, din secolul al XV-lea. Și, daca tot aminteam de arta, la Biserica Fraumünster, poți admira vitraliile pe care le-a realizat renumitul pictor Marc Chagall.

Daca vrei sa știi mai multe despre istoria țarii, viziteaza Muzeul Național. Nu uita nici de Orașul Vechi! Aici vei întâlni atmosfera burgurilor medievale, strazi șerpuite, case din secolele XVI-XVII și peste 1.000 de fântâni, unde îți poți pune tot atâtea dorințe. Daca plimbarile te-au obosit, poți lua o pauza pentru un picnic pe malul lacului Zürich, dupa care îți poți continua incursiunile culturale.

Lucerna, inima Elveției

Înconjurata de munți giganți precum Muntele Titlis sau Pilatus, Lucerna este supranumita „Elveția în Elveția”. Este orașul de care orice turist se îndragostește pe loc, fiind încercuit de munți înzapeziți chiar și în plina vara, înconjurat de Lacul celor patru cantoane, și traversat de cel mai vechi pod din lemn din Europa – Podul Capelei.

Primul obiectiv al turiștilor înarmați cu aparate de fotografiat și camere de luat vederi este Muntele Pilatus. Cunoscut ca Muntele Dragonilor, dar și ca muntele cu cea mai abrupta cale ferata din lume, acesta ofera o vedere unica asupra Alpilor și lacurilor elvețiene. Numele ciudat al muntelui își are originea într-o legenda conform careia trupul lui Pilat din Pont a fost gasit plutind pe apa unui lac de pe acest munte, iar spiritul lui ratacitor amenința sa aduca prapadul asupra orașului, daca este deranjat de vreun curios.

Printre atracții se mai numara: Monumentul Leului, un edificiu cioplit în stânca, ridicat în amintirea celor 786 de ofițeri și soldați elvețieni, care s-au jertfit pentru a-i apara pe Ludovic al XVI-lea și Maria Antoaneta și Centrul de Cultura și Congrese care are o sala de concerte moderna, cu cea mai buna acustica din lume.

Considerat cel mai fascinant oraș al Elveției, capitala neoficiala a țarii lui Heidi, Lucerna este și va ramâne o atracție permanenta pentru turiști.

Berna, „capul” Elveției

Potrivit legendei, capitala Elveției a fost botezata când fondatorul ei, Berchtold, a fost sfatuit sa mearga la vânatoare și sa numeasca orașul dupa primul animal vânat. De atunci, ursul a ramas simbolul orașului pentru eternitate, azi Statuia Ursului din Berna fiind prima ținta a curioșilor veniți sa viziteze capitala elvețiana.

Pe strazile acestui oraș, unul dintre cele mai vechi și mai fermecatoare din Europa, ce a aparținut cândva conților de Gruyeres, timpul pare sa se fi oprit în loc, undeva, în secolul al XV-lea. Atmosfera medievala de aici, cu magazine aflate în pivnițele caselor și cu o multitudine de muzee, teatre, fântâni arteziene și cafenele este completata de cladirea Parlamentului Elvețian, Turnul Ceasului și Catedrala St. Vincent.

Frapat de atmosfera liniștita care dainuie pe strazi și de oamenii prietenoși, care-ți zâmbesc la tot pasul, e ușor sa uiți ca Berna este o importanta reședința a politicienilor și un centru al congreselor internaționale.