Euro – un nou nascut

Apropo.ro / 06.01.2002, 19:26
Euro - un nou nascut
Mai mult de 300 de milioane de oameni au început anul încercând sa-și schimbe banii într-o noua moneda. Având în vedere amploarea sa, cea mai mare conversie monetara din istorie, primele zile ale procesului au evoluat mai mult sau mai puțin conform planurilor. De Revelion,


Mai mult de 300 de milioane de oameni au început anul încercând sa-și schimbe banii într-o noua moneda. Având în vedere amploarea sa, cea mai mare conversie monetara din istorie, primele zile ale procesului au evoluat mai mult sau mai puțin conform planurilor. De Revelion, cetațenii celor 12 state au putut admira, alaturi de focurile de artificii, și primele bancnote euro.

Mulți europeni au lasat cupele de șampanie înca din primele ore ale anului pentru a pune mâna pe mult-mediatizatele bancnote. „Este extraordinar”, spune un turist spaniol care privește în lumina o bancnota de 20 de euro pe care abia a ridicat-o dintr-un automat din Paris la numai o ora dupa miezul nopții. „Acesta este un eveniment mareț”, adauga el.

Si Banca Centrala Europeana și Uniunea Europeana au sperat ca introducerea fizica a monedei unice sa fie un eveniment extraordinar, iar faptul ca euro a intrat pe piața chiar în noaptea de Anul Nou a avut un rol determinant. Orașele din întreaga regiune euro au celebrat atât trecerea dintre ani, cât și adoptarea noii monede.

Bancomatele și sucursalele bancilor au fost luate cu asalt de sute de persoane care doreau sa atinga bancnotele, dar și sa se fotografieze cu ele, în timp ce focurile de artificii și jocurile de lumini celebrau trecerea într-o noua era.

În Berlin, lânga poarta Brandenburg, sute de persoane s-au aliniat în fața unei filiale Dresdner Bank pentru a-și schimba marcile, în timp ce cei 15.000 de oameni care sarbatoreau Anul Nou lânga Cinquantenaire Park din Bruxelles s-au aliniat la toate automatele de retragere a numerarului din zona pentru a retrage euro.

Mulțimi imense s-au adunat la sucursalele bancii centrale finlandeze, care s-au deschis la miezul nopții pentru a schimba marka cu euro, iar multe ATM-uri din Madrid au ramas fara cash la puțin timp dupa intrarea în 2002.

Din pacate au fost și sincope și probabil ca mai multe vor surveni în aceasta saptamâna dupa ce toți comercianții își vor deschide magazinele, având în vedere ca aceștia nu sunt familiarizați cu noile bancnote și monede.

Când banul unește culturile

Euro a fost introdus ca moneda scripturala înca de la 1 ianuarie, iar în acești trei ani monedele naționale ale celor 12 state din zona euro au fost legate prin cursuri fixe de aceasta, chiar daca se puteau tranzacționa independent.

Dar acum atât chioșcurile de ziare, cât și supermarketurile, din Helsinki pâna la Atena vor utiliza practic aceeași moneda. Entuziaștii trecerii la moneda unica afirma ca renunțarea la monedele naționale din Spania, Portugalia, Franța, Olanda, Belgia, Luxemburg, Irlanda, Finlanda, Germania, Italia, Austria și Grecia va impulsiona creșterea economica și va apropia culturile și politicile din cele 12 țari.

„Europa va deveni o mai mare și mai unita cu euro”, a declarat Romano Prodi, președintele Comisiei Europene, care a facut prima sa achiziție cu euro la Viena, cumparând flori pentru soția sa imediat dupa miezul nopții. Chiar și papa Ioan Paul al II-lea, a spus în binecuvântarea de Anul Nou ca spera ca euro sa aduca mai multa „justiție și solidaritate” pe continent.

Oamenii obișnuiți sunt, de asemenea, încrezatori. „Introducerea euro este un pas imens și o șansa extraordinara pentru Europa”, a declarat Peter Reich, unul dintre cei care așteptau la coada în Berlin sa-și schimbe marcile pe euro.

Reich, un electrician șomer din fosta Republica Democrata Germana, a spus ca este emoționat în așteptarea noilor monede, dar și un pic nervos – în urma cu zece ani, el a schimbat marcile est-germane cu suratele occidentale.

Grevele anunțate au fost anulate

Germanii s-au numarat printre cei mai puțin încântați sa se desparta de moneda naționala, dupa cum a afirmat cancelarul german Gerhard Schroeder. „Mulți vor fi melancolici. Marca a însemnat mult pentru noi și o asociem cu momentele cele mai bune ale Germaniei,” a spus Schroeder.

„Însa suntem siguri ca ne așteapta un viitor și mai bun.” Introducerea monedelor și bancnotelor euro și-a facut simțita prezența timid, în principal datorita faptului ca în prima zi a noului an erau puține locuri unde se putea cheltui noul euro.

BCE (Banca Centrala Europeana) era pregatita pentru ce-i mai rau, dar pâna la urma s-a dovedit ca toate sistemele au funcționat bine. Bancile centrale europene erau îngrijorate de greva planuita de angajații Bancii Italiei, care însa nu a mai avut loc, la fel ca și în cazul salariaților bancii centrale franceze.

Aceste proteste i-au determinat pe experții ECB și pe cei ai altor organizații sa încheie înțelegeri speciale cu angajații din domeniul bancar pentru perioada de tranziție. În prima zi de euro au avut loc inevitabilele incidente.

Moneda unica a fost o raritate în Italia, unde ATM-urile au refuzat sa elibereze noile bancnote, iar puținele baruri și magazine de suveniruri deschise în prima zi a anului ori nu aveau deloc euro, ori aveau prea puțini.

La Paris, în primele ore ale 2002 mai erau ATM-uri care dadeau numai franci, iar în Bruxelles, chiar și cafeneaua din cladirea Comisiei Europene a ramas fara monezi. Problema vânzatorilor și a taximetriștilor este ca nu au monedele necesare pentru a da restul. Astfel, deși plata o facea în euro, cumparatorul primea restul în moneda naționala, adica exact invers de cum ar fi trebuit.

Britanicii, înca sceptici

Cele trei țari ale Uniunii Europene care nu au acceptat moneda unica – Marea Britanie, Danemarca și Suedia – au întâmpinat euro cu reticența. Poate cel mai elocvent comentariu apare în publicația britanica The Sun – „Euro s-a nascut. Mulțumim cerului ca Marea Britanie nu este implicata.”

Înainte de 31 decembrie, ECB și bancile centrale ale celor 12 țari din zona euro au furnizat bancilor și magazinelor bancnote euro în valoare de 6 miliarde și monezi în valoare de 37 de miliarde. ECB a cheltuit 80 de milioane de euro pentru campania de educare și informare cu privire la noua moneda.

Europay International, reprezentantul Eurocard, MasterCard, Maestro, Cirrus și a eurocecurilor, a spus ca tranzacțiile și retragerile de la ATM-uri din prima zi a anului au fost cu 30% mai mari decât anul trecut.

În urmatoarele doua luni, cetațenii din zona euro vor mai putea folosi monedele naționale. În aceasta perioada de tranziție, comercianții sunt nevoiți sa dea restul cumparatorilor doar în euro, chiar daca ei au platit în noua moneda unica sau în vechea moneda naționala.

Marca a murit. Traiasca euro!

„Da-mi și mie un euro, conașule!”. Micuții cerșetori din Sibiu, bine informațI, au luat cu asalt autocarele care s-au întors din Germania în primele zile ale anului nou. Un reporter al Ziarului Financiar, participant la lansarea eurode la Frankfurt, de pe 1 ianuarie, a fost însa prea convins ca noua moneda este o comoara, și nu i-a cadorisit decât cu niște lei amarâți.

Cu toate ca în urma cu un an 70% din cetațenii germani nu vedeau decât dezavantaje în introducerea monedei unice europene, se pare ca publicitatea facuta de Banca Centrala Europeana (BCE) a dat roade. În ultimele zile ale lui decembrie ponderea euroscepticilor scazuse în ultimele zile din decembrie la 46%. Într-adevar, în ajunul Anului nou mulți germani s-au grabit sa schimbe marcile în euro înainte de miezul nopții.

Pentru a face schimbul mai ușor, vânzatorii folosesc o lista cu echivalentul marcilor germane de la 1 la 100. Deși rata de schimb este de 1,9554 marci pentru un euro, adica o aproximare de doua marci la un euro este inevitabila, toata lumea ține sa calculeze totul la centima.

În noaptea de Revelion, majoritatea barurilor din Frankfurt au folosit exclusiv euro. Spre exemplu, prețul unei beri varia între 2 și 3,5 euro. Pe doi ianuarie, pe Zeil, un fel de Lipscani al Frankfurtului, aproape de sediul Bancii Centrale Europene, erau cozi interminabile la distribuitoarele de numerar (ATM-uri) care dadeau euro -mulți germani erau dornici sa atinga noile bancnote.

O alta coada era în Frankfurt la raioanele de portofele, pentru ca noile bancnote euro sunt mai mari decât vechile bancnote și majoritatea cetațenilor europeni trebuie sa-și schimbe portofelele.

Principala temere a nemților este creșterea prețurilor datorita introducerii euro. Deși este ilegal, mai multe magazine au rotunjit rata de schimb marca/euro la doi. Wim Duisenberg, președintele Bancii Centrale Europene, a încercat sa linișteasca aceste temeri, amintind, spre exemplu, la conferința de presa a ECB din 3 ianuarie, ca ziarul Le Figaro s-a ieftinit de la șapte franci, cât platea înainte de 1 ianuarie, la 1 euro, adica 6,5 franci.

Pe 2 ianuarie, ziariștii și fundațiile pro euro au ieșit în centrul Frankfurtului. Asociația tinerilor federaliști europeni (JEF), organizație care militeaza pentru o constituție europeana, a organizat o campanie de strada pe Zeil.

Aceasta includea o piesa de teatru în care era prezentata independența Bancii Centrale Europene și implicit a euro, un stand de prezentare a monedelor euro din diferite țari europene, un puzzle cu Europa și un chestionar despre euro.

O nemțoaica în vârsta și-a aratat entuziasmul fața de moneda unica europeana, cerând tinerilor sa îi picteze pe fața semnul euro. Pe 2 ianuarie, toate magazinele din Frankfurt erau golite de suveniruri „euro”: cu monezi și bancnote de ciocolata, jucarii euro-man, brichete sau brelocuri. Marca a murit! Traiasca euro!

Euro a câștigat puternic la lira sterlina și s-a ținut tare la dolar Succesul nesperat înregistrat de lansarea euro în țarile membre ale Uniunii Europene a „șifonat” deja blazonul coroanei britanice, corul de voci care susțin ca aderarea la moneda unica a Marii Britanii este iminenta fiind din ce în ce mai puternic, dupa cum arata cotidianul francez Le Figaro.

Daca circulația paralela a monedei unice cu cea a monedelor naționale a pus destule probleme pentru comercianți și pentru clienții acestora pe piețele de schimb în ultimii trei ani, euro fiduciar a reprezentat o adevarata binefacere. Sau, dupa calamburul comisarului european însarcinat cu afacerile monetare, Pedro Solbes, introducerea euro a fost „un franc succes”.

În a doua zi de tranzacție, pe 2 ianuarie, euro a înregistrat o creștere sensibila, de la 0,8908 dolari cât înregistrase la începutul saptamânii trecute la 0,9044 dolari, pentru ca în urmatoarele zile sa mențina în jurul acestui pragui de 0,90$. Lira sterlina a înregistrat o cadere istorica în cei trei ani de la nașterea monedei unice: în câteva ore de tranzacționare, lira sterlina a pierdut 2,5%, un euro ajungând la 0,6245 lire.

În aceste condiții, analiștii estimeaza ca exista mari șanse ca Marea Britanie și Suedia, țari limitrofe zonei euro, sa fie nevoite sa organizeze un referendum privind aderarea la moneda unica poate chiar anul viitor.

Daca lucrurile stau așa, pregatirile pentru referendum trebuie sa înceapa deja, știut fiind faptul ca lira nu poate integra euro, la cursul sau actual, dupa cum susține economistul Stuart Green.

În ciuda victoriei contra lirei sterline, ramâne de vazut daca, în fața altor monede, euro va continua sa profite de favorurile pieței. Un cuvânt greu de spus îl vor avea, în perioada imediat urmatoare, încrederea industriașilor, moralul consumatorilor și fluxurile de capital pe termen lung.

Daca zona euro reușește sa atraga capital internațional, șansele de proclamare a autonomiei sale fața de dolar vor crește. Asta în condițiile în care, anul trecut, tonul pentru piețele occidentale a fost dat tot de Wall Street.

Sursa: Ziarul Financiar

Tags: