”Evrei de vânzare”, un nou documentar de Radu Gabrea

De: Mioara Tronaru / 16.01.2013, 13:48
”Evrei de vânzare”, un nou documentar de Radu Gabrea
Vineri, 18 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, are loc premiera oficială a unui nou lungmetraj documentar semnat regizorul Radu Gabrea, ”Evrei de vânzare”. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu regizorul Radu Gabrea.

În 1974, un pasager român cu paşaport diplomatic s-a îmbarcat, pe aeroportul din Zürich, într-un avion cu destinaţia Bucureşti. Zborul a decurs fără evenimente. Însă, odată ajuns la Bucureşti, diplomatul a realizat cu groază că una dintre valize – primită de la o veche cunoştinţă, cu puţin timp înaintea plecării – îi lipsea. Diplomatul era generalul M., şef de divizie la Direcţia Generală de Informaţii Externe, ramura de spionaj a temutei Securităţi. Iar cunoştinţa care îi dăduse valiza era Shaike Dan, consilier de rang înalt al mai multor prim-miniştri israelieni şi unul dintre cei mai respectaţi agenţi ai sistemului de informaţii externe al Israelului. Valiza conţinea un milion de dolari, bani daţi lui M. pentru a permite ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel. Întâlnirea de la Zürich este doar un episod din istoria organizării de către guvernul român, în timpul anilor postbelici, a unui anumit tip de comerţ cu fiinţe umane, unul dintre cele mai mari din întreg secolul XX: vânzarea evreilor români către Israel.

”Evrei de vânzare” are 70 de minute. Scenariul este semnat de de Magdalena Schubert şi Radu Gabrea. Filmul poate fi văzut în Bucureşti doar la Cinemateca Union.