Festivalul Enescu se pregateste deja pentru editia 2009

Apropo.ro / 01.09.2007, 15:49
Festivalul Enescu se pregateste deja pentru editia 2009
Festivalul International "George Enescu", a carui editie cu numarul XVIII debuteaza sâmbata în Capitala, se pregateste deja pentru editia urmatoare, cea din 2009, care va prezenta, printre altele, concerte sustinute de pianisul Maurizio Pollini si de Orchestra Filarmonicii din Florenta.

Festivalul International „George Enescu”, a carui editie cu numarul XVIII debuteaza sâmbata în Capitala, se pregateste deja pentru editia urmatoare, cea din 2009, care va prezenta, printre altele, concerte sustinute de pianisul Maurizio Pollini si de Orchestra Filarmonicii din Florenta.

„Pentru Festivalul «Enescu» din 2009 avem deja câteva orchestre de frunte, precum cea din Amsterdam (…), pe pianistul Maurizio Pollini si o serie întreaga de orchestre filarmonice. Orchestra din Florenta va evolua sub bagheta lui Cristian Mandeal”, a declarat vineri, într-o conferinta de presa, Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului si Concursului International „George Enescu”. De asemenea, acesta a precizat ca pentru 2009 se poarta negocieri si cu Filarmonica din Viena.

Holender s-a aratat foarte multumit de faptul ca s-a reusit îmbunatatirea acusticii Salii Palatului, una dintre principalele locatii de desfasurare a evenimentului aflat pe ultima suta de metri. „Veti auzi – este o diferenta pe care o veti observa cu totii”, a spus el. De reglajul acusticii s-a ocupat specialistul german Wolfgang Ahnert, la recomandarea lui Ioan Holender, care s-a plâns în mai multe rânduri de acustica proasta a salii.

„Ministerul Culturii si Cultelor a facut un efort deosebit pentru a aduce Sala Palatului la un nivel cel putin acceptabil în ceea ce priveste, deocamdata, doar acustica acestei sali”, a adaugat Virgil Nitulescu, secretar general în cadrul ministerului, mentionând ca din luna octombrie, dupa încheierea festivalului, vor începe si lucrarile de remodelare a Salii Palatului si de transformare a acesteia într-un „mall cultural”.

Cât priveste Festivalul „George Enescu”, care începe sâmbata la Bucuresti, acesta se va întinde pe parcursul a trei saptamâni (pâna pe 23 septembrie), aducând în Capitala sute de artisti, programe muzicale variate si multe spectacole.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de gala ce va avea loc la Sala Palatului, prezentat de Orchestra Operei Nationale din Bucuresti, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin. „Nunta lui Figaro”, „Tosca”, „Barbierul din Sevilla”, „Madama Butterfly”, „La Traviata”, „Don Carlos”, „Rigoletto”, „Boema”, „Oedipe”, „Turandot” si „Manon Lescaut” sunt doar câteva dintre operele care se regasesc în programul serii.

„În acest an, în fine am reusit sa fie includem si opera într-un mod corespunzator în festival”, a declarat Ioan Holender, care a mentionat ca operele „Tosca”, „La Traviata” si „Carmen” vor fi prezentate la Opera Nationala Bucuresti cu concursul unor invitati straini.

Festivalul va mai include concerte simfonice si camerale, recitaluri, spectacole de opera si balet în salile principale ale Bucurestiului (printre care Sala Mare si Mica a Palatului, Ateneul Român, Opera Nationala si Teatrul National Bucuresti), precum si în mai multe orase din tara – Brasov, Timisoara, Sibiu, Cluj si Iasi. „Am încercat prin acesta editie sa conferim Festivalului «Enescu» o alura nationala. Nu ne marginim sa ne desfasuram activitatea doar în capitala tarii”, a spus Holender.

O serie de spectacole „de la miezul noptii” la Ateneu vor aduce în atentie concerte cu substrat istoric, interpretate de Europa Galante si Fabio Biondi, La Capella Reial de Catalunya si Hesperion XXI. Printre celelalte ansambluri si solisti ce vor lua parte la festival se numara Ensemnble Intercontemporain cu Susanna Malkki, Beaux Arts Trio, Zuckerman Chamber Players, Camerata Lysy, Murray Perahia, pianistul libanez Abdel Rahman El Bacha, Viktoria Mulova si violoncelista Han-Na Chang.

La editia din aceasta toamna, la Bucuresti vor ajunge solisti de renume, dirijori prestigiosi, dar si mari orchestre ale lumii, precum London Symphony Orchestra, ce va fi dirijata de Horia Andreescu, Orchestra Nationala Rusa, care va evolua sub bagheta lui Cristian Mandeal, Orchestre de Paris, Filarmonica din Oslo, cea din Rotterdam, Dresdner, Munchen, si, desigur, Filarmonica „George Enescu”, precum si Orchestra Nationala Radio.

Fiecare zi va aduce concerte ce vor prezenta o selectie variata de genuri – de la opusuri enesciene la compozitii de muzica româneasca contemporana sau lieduri românesti, dar si spectacole de opera, cum este „Tragedia lui Carmen” în regia lui Ion Caramitru, sau de dans – „OuiBaDa”, realizat de catre coregraful Gigi Caciuleanu, dar si cele doua show-uri „L’Amour – La Danse”, sustinute de Compania de balet „Bejart”, pentru care biletele sunt deja epuizate. „Este vândut foarte bine festivalul”, a tinut sa precizeze Virgil Nitulescu.

În total, programul festivalului cuprinde 36 de lucrari de creatie enesciana, 145 de opusuri din repertoriul universal, 85 de lucrari contemporane românesti. De asemenea, o noutate este organizarea a „noua nopti de muzica baroca”.

Pe lânga acestea, editia 2007 a festivalului va prezenta si o seara muzicalo-literara, pe 11 septembrie, la care cinci personalitati vor vorbi despre efectele atentatelor teroriste de la WTC, din New York, asupra vietii lor.Cât despre concursul din cadrul festivalului, acesta va cuprinde trei sectiuni: compozitie, pian si vioara, la care s-au înscris un total de 203 concurenti din peste 35 de tari: pian – 44 de concurenti din 15 tari, vioara – 41 de concurenti din 17 tari, compozitie – 118 lucrari participante din 34 de tari.

De asemenea, tot în cadrul acestor manifestari va avea loc si concursul pentru atribuirea viorii Stradivarius.

Valoarea premiilor pentru fiecare sectiune de interpretare a concursului este de 15.000 de euro pentru premiul I, 10.000 de euro – premiul II si 5.000 de euro – premiul III. Pentru sectiunea compozitie se vor acorda premii pentru sectiunea de muzica simfonica – 10.000 de euro si pentru sectiunea muzica de camera – 7.000 de euro.

Prezentarea laureatilor si recitalul câstigatorilor premiilor I vor avea loc în cadrul concertului de gala, organizat în data de 9 septembrie, în programul festivalului.

Cât despre cheltuielile festivalului, potrivit ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, acesta a beneficiat de un buget de 22 de milioane lei.

Biletele pentru festival au fost puse în vânzare la 1 august, la casieria Salii Palatului. Preturile biletelor variaza între 30 si 60 lei la spectacolele de la Sala Palatului, între 30 si 40 lei la Ateneul Român, între 50 si 100 lei la Teatrul National din Bucuresti si între 40 si 60 lei la Opera Nationala din Bucuresti. Pretul abonamentelor la festival variaza între 200 si 800 lei, în functie de locul de desfasurare si numarul spectacolelor si tipul cumparatorului (pensionarii si studentii -200 lei, 17 spectacole la Sala Palatului).

Festivalul „George Enescu” a fost înfiintat în 1958 ca semn al recunoasterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viata si creatia creatia marelui compozitor român. Primele editii ale acestui festival si concurs au reunit nume sonore ale vietii muzicale internationale ale acelei vremi, printre care s-au numarat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter si Herbert von Karajan.

Tags: