Festivalul Internaţional de Film Bucureşti

De: Mioara Tronaru / 09.04.2013, 15:19
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti
Invitatul special al celei de-a 9-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST) este cineastul israelian Amos Gitai, posesorul unei filmografii impresionante, ce însumează peste 50 de scurtmetraje, documentare şi lungmetraje de ficţiune.

Regizorul israelian va prezenta la Bucureşti filmul Free Zone / Zonă liberă (2005), cu Natalie Portman, Hana Laszlo, Hiam Abbass şi Carmen Maura în rolurile principale, iar la sfârşitul proiecţiei va participa la o sesiune Q&A.

Un alt invitat de marcă a festivalului este producătorul italian Grazia Volpi, care a lucrat în ultimii ani aproape în exclusivitate cu fraţii Paolo şi Vittorio Taviani. Grazia Volpi va fi prezentă la Bucureşti în dublă calitate: ca producător al filmului Cesare deve morire, laureat cu Ursul de Aur în 2012 şi care va fi prezentat în cadrul Galei de închidere şi, de asemnea, ca membru al juriului secţiunii competitive. Ceilalţi juraţi ai B-EST 2013 sunt Horia Lapteş, director de imagine de origine română, Dragan Marinkovic, organizatorul Festivalului de Film Documentar şi de Scurtmetraj de la Belgrad şi al Festivalului Naţional de Film din Serbia, André Ceuterick, directorul Festivalului de Film de la Namur şi al Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons. Preşedintele juriului este reputatul critic de film Dan Făinaru, colaborator permanent la Screen International.

Pentru al treilea an consecutiv, festivalul va avea şi un juriu al criticii, compus de această dată din Anca Grădinariu, Florin Barbu şi prof. univ. dr. Laurenţiu Damian.

La fel ca în fiecare an, Festivalul Internaţional de Film Bucureşti va acorda Premii de Excelenţă unor nume importante ale cinema-ului românesc. Laureaţii din acest an sunt Victor Rebengiuc şi doctor honoris causa Elisabeta Bostan. Festivalul va proiecta Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia Lucian Pintilie pe un scenariu de Cristi Puiu şi Răzvan Rădulescu, de la a cărui premieră se împlinesc 10 ani) şi, în cadrul secţiunii “Filmele copiilor”, Veronica (1972), Zâmbet de soare (1988) şi Campioana (1990), în copii restaurate.

Pe 19 martie ne-a părăsit Irina Petrescu, laureată anul trecut a unui premiu de excelenţă. Echipa Bucureşti IFF a decis să difuzeze, in memoriam, un clasic al cinema-ului românesc, Facerea lumii (1971, regia Gheorghe Vitanidis), în care marii actriţe i-au dat replica Colea Răutu, Liviu Ciulei şi Virgil Ogăşanu.

În 2013 se împlinesc 50 de ani de la premiera Ghepardului. Sâmbătă 20 aprilie, cinefilii vor avea ocazia unică să (re)vadă capodopera lui Visconti în versiune integrală şi restaurată digital.

Cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 15-21 aprilie 2013, la Cinema Studio, NCRR – Studioul Horia Bernea şi sala Elvira Popescu.