File de istorie cu ospeţe şi mâncăruri faine – Cele mai vechi restaurante din România

De: Cătălina Matei / 15.08.2014, 08:00
File de istorie cu ospeţe şi mâncăruri faine – Cele mai vechi restaurante din România
Butoiul de Aur din Sibiu, Cafeneau Veche şi Caru’ cu Bere din Bucureşti sunt cele mai vechi restaurante din România, cel puţin aşa spun înscrisurile vechi de sute de ani, pe care timpul nu le-a şters. Şi tot aşa spun şi poveştile despre ospeţele de odinioară, cu purceluşi la proţap şi butoaie de bere ascunse în catacombe, despre cafele şi dulceţuri cum nici turcii n-au pomenit, despre lăutari şi oameni demult trecuţi în legendă. Ce se ascunde în spatele acestor file de istorie? Puteţi descoperi şi singuri, dacă vă faceţi o simplă... rezervare!

Zoom enciclopedic

Termenul de “restaurant” a apărut pentru prima dată în secolul 16, însemnând un tip de supă foarte savuros. A fost folosit pentru prima dată pentru a desemna un spaţiu unde se servea mâncare în jurul anului 1765, referindu-se la un local fondat de un parizian care vindea supe, pe nume Boulanger. Ulterior, restaurantele au devenit faimoase în Franţa după Revoluţia Franceză, atunci când, după fuga aristocraţilor, în spate au fost lăsaţi foarte mulţi servitori care ştiau cum să pregătească feluri de mâncare excelente. În acelaşi timp, foarte mulţi provinciali au sosit în Paris, fără familii care să le gătească. Astfel, cele două clase sociale au fost unite – şi reataurantele le-au oferit provincialilor ceea ce aveau nevoie.

 

Legenda Butoiului!

Foto: Facebook

Se pare că cel mai vechi restaurant din România se află la Sibiu. Restaurantul Butoiul de Aur este situat pe Pasajul Scărilor – strada care face legătura dintre Oraşul de Sus şi Oraşul de Jos prin două ramificaţii de scări şi arcade care înconjoară zidurile cetăţii din jurul Bisericii Evanghelice construita in sec. XIII. Clădirea Butoiul de Aur, cu turn de apărare, datează din anul 1542 şi este înscrisă în lista monumentelor istorice din Sibiu.

Foto: Facebook

Legenda spune că însuşi Mihai Viteazul ar fi poposit la Butoiul de Aur, unde s-ar fi desfătat cu un ospăţ ca-n basme. Nu ştim dacă acesta ar fi durat trei zile şi trei nopţi dar, cu siguranţă, voievodul a rămas impresionat de arhitectura locului, neschimbată nici până în ziua de azi: pereţi masivi placaţi cu piatră, mobilier din lemn greu şi bucate alese, de te lingi pe degete.

Dacă vreţi să vă convingeţi, opriţi-vă la Butoiul de Aur la următoarea voastră vizită în Sibiu.

Adresa: Str. Turnului nr. 4, Sibiu.

Telefon fix: 0269-214575

Mobil: 0729-500677

 

Poveşti cu aromă de cafea

Foto: Facebook

Construită în 1871, Cafeneaua Veche este cea mai veche cafenea atestată documentar în Bucureşti, primele referiri apărând în documentele din anul 1812. Situată în faţa pieţei Sfântul Anton din centrul istoric, clădirea în care se află cafeneaua este clasată monument istoric.

Povestea ei începe în anul 1781, atunci când armeanul Ştefan Altîntop  a primit permisiunea din partea domnitorului Alexandru Ipsilanti să construiască o cafenea în apropierea Curţii Domneşti, în partea nordică a pieţei Sfâtului Anton, în schimbul unei simbrii de 10 taleri pe an. Cafeneaua avea pereţii zugrăviţi în alb, un acoperiş închis la culoare, iar faţada sa era decorată de o serie de bazoreliefuri în stil renascentist, amplasate între arcele ferestrelor prevăzute cu obloane de tablă. Cafeneaua şi-a schimbat proprietarii în anii 1812 – anul atestării sale documentare – şi apoi în 1825.

De-a lungul timupului, Cafeneaua Veche a devenit locul de întâlnire pentru personalităţi ale vremii, precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale sau chiar regele Carol al II-lea.

Foto: Facebook

În prezent, cafenelei i se mai spune şi Vecchio 1812, şi este una dintre punctele de mare interes ale Centrului Vechi. Nu doar datorită importanţei sale istorice, ci şi meniului care este de nerefuzat pentru orice gurmand rafinat. Puteţi alege aici din preparate bizantine, mediteraneene, cu specific grecesc, franţuzesc sau italian. Iar experienţa se poate încheia cu o cafea, bineînţeles!  

 

Adresa: Str. Covaci nr.16, Bucureşti

Telefon: 031.430.95.78

 

 

Un date cu Moş Ghiţă la Caru’ cu Bere

Foto: www.carucubere.ro

Povestea acestui local începe în anul 1879, când a fost deschis pentru prima dată în vechiul han Zlătari. După 20 de ani, Caru’ cu Bere este mutat în strada Stavropoleos, loc în care îl putem găsi şi astăzi.

Nu este doar un restaurant, ci un portal care te duce înapoi în timp, în vremea Micului Paris, căci fiecare obiect de mobilier, balustradele, vitraliile şi picturile fac din Caru’ cu Bere o poveste de peste 100 de ani. O poveste la care au contribuit de-a lungul timpului scriitori precum George Coşbuc, Octavian Goga, I.L.Caragiale sau Iancu Brezeanu.

Iar dacă nu aţi ajuns până acum acolo, vă dăm un pont: pregătiţi-vă de Moş Ghiţă. Cine este individul? Simbolul locului, un fost pivnicer care a lucrat la Caru’ cu Bere zeci de ani.

Foto: www.carucubere.ro

Cu ce vă puteţi delecta aici? Cu berea delicioasă fabricată după o reţetă originală secretă, dar şi cu numeroase preparate culinare speciale. De exemplu, crenvurştii cu hrean, preparat din care se consumau tone întregi, zilnic. Ce mai puteţi încerca? Frankfurterii, salată de boeuf, ridiche neagră, măsline… toate ”asortate” cu o baterie de vin!

Adresa: Str. Stavropoleos nr 5, Sector 3, Bucureşti

Telefon: 0726.282.373

 

Cătălina Matei