Film de ficțiune turnat în spațiu: Regizorul rus spune că Luna sau Marte ar putea fi următoarele destinații

De: Ana Obretin / 20.10.2021, 10:40
Film de ficțiune turnat în spațiu: Regizorul rus spune că Luna sau Marte ar putea fi următoarele destinații

Regizorul rus Klim Shipenko a declarat că este pregătit să facă un film pe Lună sau chiar pe Marte, după ce s-a întors de pe Stația Spațială Internațională (ISS), unde a petrecut 12 zile pentru a turna primul lungmetraj de ficțiune în spațiu.

Cineastul spune că experiența i-a transformat ideile despre posibilitățile cinematografiei. Shipenko și actrița Iulia Peresild s-au întors pe Pământ duminică, după ce au filmat peste 30 de ore pentru lungmetrajul „Provocarea”, descris de presa rusă drept o realizare de nivel mondial. Întrebat despre o posibilă continuare pe Lună, Shipenko a declarat la o conferință de presă: „Suntem gata. Credem că filmele despre spațiu ar trebui turnate în spațiu. Dacă este vorba despre Lună, să mergem pe Lună, dacă este pe Marte, să mergem pe Marte. De ce nu? De ce ar trebui turnat filmul într-un studio?”.

CITEȘTE ȘI: Reality show care are ca premiu o călătorie pe Stația Spațială Internațională

Un film turnat în spațiu după ce programul Rusiei a fost marcat de accidente și scandaluri de corupție

Presa de stat rusă a acoperit intens evenimentul, într-un moment în care miliardarii Elon Musk și Jeff Bezos au fost și ei pe prima pagină cu lansări de rachete, iar propriul program spațial al Rusiei a suferit întârzieri, accidente și a fost marcat de scandaluri de corupție, potrivit Reuters.

„Fiecare secundă a fost o mare descoperire”, a spus Peresild, ce joacă rolul unui doctor căruia i se cere să călătorească pe ISS pentru a salva viața unui cosmonaut. Shipenko a declarat că echipajul de pe ISS s-a alăturat filmărilor, contribuind cu propriul dialog „organic”, dar și ținându-l de picioare pentru a-l opri să se lovească de lucruri.

CITEȘTE ȘI: Rusia trimite marți pe ISS o actriță și un regizor, pentru primul film de ficțiune în spațiu

El a spus că experiența l-a învățat noi modalități de a filma. „Unele scene pe care mi le-am imaginat într-un fel pe Pământ s-au reunit complet diferit … Oamenii pot fi față în față (în spațiu, n.r.), dar unul dintre ei este cu capul în sus, iar celălalt este orizontală, iar camera poate fi pe un plan diferit și care îți transformă conștiința complet”, a spus el.

Filmul va fi încheiat la sfârșitul anului viitor

„Pentru mine a fost o descoperire cinematografică, să realizez scene într-un mod complet diferit în trei sau patru planuri”, a spus  Shipenko. Lucrul la „Provocarea” va continua până la sfârșitul anului viitor. Scenele spațiale vor reprezenta probabil 25-35 de minute în montajul final. El a spus că nu a fost stabilită nicio dată pentru lansare, dar ar putea fi lansate teasere din segmentul spațial.

Costurile de producție nu au fost dezvăluite, dar Shipenko a declarat că există un interes internațional imens. „Cred că, dacă filmul va fi lansat la nivel mondial, acesta își va acoperi bugetul, iar scopul acestui film a fost să facă asta”, a spus el. 

CITEȘTE ȘI: Trupa Coldplay lansează piesa “Higher Power” printr-o “transmisie spațială”

Cel mai scump obiect construit vreodată pe Pământ se află… în spațiu

Varza murata, in meniul din Cosmos

Tom Cruise și rușii vor să facă filme în spațiu, dar alții au fost mai ageri

Foto: Profimedia Images