Filmările pentru “O Lume Nouă” s-au încheiat

De: Mioara Tronaru / 21.11.2013, 11:22
Filmările pentru “O Lume Nouă” s-au încheiat
Filmările scurtmetrajului de ficţiune “O Lume Nouă” (Start Anew World), regizat de Luiza Pârvu şi scris de Toma Peiu, s-au încheiat cu succes, la New York. Actorii Olimpia Melinte şi Florin Penişoară interpretează rolurile principale, în vreme ce Ioan Ardelean apare într-un rol secundar.

Acţiunea filmului, plasată la finalul lui 1907, în vestul statului american Pennsylvania, este inspirată din evenimente reale din biografiile primelor generaţii de emigranţi români în Statele Unite. Pantofarul Petru Ciotloş (Florin Penişoară) o întâmpină pe soţia vărului său, Anna (Olimpia Melinte), la finalul călătoriei de 40 de zile din satul din care provin cei trei, din Transilvania, peste Atlantic, până în noua lor locuinţă, în regiunea minieră care tocmai a fost zguduită de o serie de explozii care au făcut sute de victime în rândul emigranţilor austro-ungari. Petru trebuie să îi dea Annei, însărcinate în şapte luni, o veste care îi va schimba viaţa pentru totdeauna.

Filmările au avut loc timp de trei zile, în perioada 9 – 11 noiembrie 2013, la Ferma Wyckoff din Brooklyn, cea mai veche clădire de pe teritoriul oraşului New York. Echipa “O Lume Nouă” a fost nevoită să se replieze rapid, după ce locaţia unde fusese programată iniţial filmarea şi-a anulat în ultimul moment implicarea în proiect, iar noua locaţie nu era disponibilă pentru întreaga perioadă.

Actriţa Olimpia Melinte, la cel de-al doilea rol interpretat într-un film de epocă din carieră, se declară impresionată de experienţa “O Lume Nouă”. ”Aventura americană a început pentru mine, ca şi pentru Anna, cu multă speranţă şi curiozitate. Am sperat să întâlnesc o echipă diferită de tot ce văzusem până atunci, să mi se dea lumea peste cap în săptămânile de repetiţii şi filmare. Şi aşa a fost! Lucrul la mi-a schimbat percepţia despre ceea ce fac. Am devenit conştientă de greşeli pe care le-am făcut de-a lungul timpului, din neştiinţă sau ignoranţă, am înţeles de unde veneau şi cum puteam să le evit. Felul în care îşi fac treaba cei din State, discuţiile cu Luiza, felul în care a crescut ea în şcoala de acolo, întâlnirile cu colegii mei din New York, toate, la un loc, au deschis noi portiţe in minea mea, m-au ajutat să fac noi conexiuni. Am văzut ca se poate, chiar dacă asta înseamnă multă muncă, pasiune, nopţi nedormite, stres: if you can make it there, you’ll make it anywhere! Am lucrat intens, ne-am pus sufletele pe tavă şi asta a fost, un altfel de drum într-o altfel de lume. Posibil doar cu ajutorul Luizei şi al lui Toma, care s-au implicat cu tot ce sunt ei in proiectul ăsta şi ne-au oferit toată aventura. O să le tot mulţumesc pentru şansa asta!”,  spune Olimpia despre cea de-a treia sa colaborare cu regizoarea Luiza Pârvu şi scenaristul Toma Peiu, după scurtmetrajele ”Draft 7” (2011) şi  ”My Baby” (2013).

Protagonistul filmului, Florin Penişoară, spune, despre una dintre actriţele românce ale momentului, colega lui de distribuţie în “O Lume Nouă”: ”Olimpia este o actriţă extrem de talentată şi generoasă, care ştie să-şi canalizeze energia acolo unde trebuie şi nu iroseşte nimic la filmare”. Despre filmare şi energia din jurul proiectului, Florin declară: ”M-am bucurat când am primit scenariul şi am prins drag de poveste şi de personajul lui Petru, dar şi de Luiza şi Toma. Văzusem filmele pe care le-au făcut până acum, ştiam că sunt talentaţi, ce nu ştiam, însă, este că sunt extrem de ambiţioşi; cu putere de muncă infinită, cu răbdare, cu inocenţă şi, mai ales, cu suflet bun. În timpul filmării am descoperit o echipă de tineri profesionişti care au lucrat cu mare drag şi multă dedicare. Abia aştept să ne încercăm şi să ne adunăm puterile la următorul proiect!”.

După încheierea filmărilor, “O Lume Nouă” va intra în post-producţie, urmând ca premiera filmului să aibă loc în cursul anului 2014, în circuitul festivalier internaţional.