Firmele mici și mijlocii nu au acces la credite

Apropo.ro / 13.03.2002, 18:47
Firmele mici și mijlocii nu au acces la credite
Accesul firmelor mici și mijlocii la credite a fost și este o problema dificilia, pentru ca pe de o parte dobanzile practicate de bancile comerciale sunt mult prea mari și pe de alta parte pentru ca sistemul financiar romanesc nu are funcționalitatea celor din țarile

Accesul firmelor mici și mijlocii la credite a fost și este o problema dificilia, pentru ca pe de o parte dobanzile practicate de bancile comerciale sunt mult prea mari și pe de alta parte pentru ca sistemul financiar romanesc nu are funcționalitatea celor din țarile Uniunii Europene.

„Resursele financiare au fost dintotdeauna foarte scumpe, dobanzile practicate de bancile comerciale la creditele pe care le-au acordat firmelor mici și mijlocii fiind foarte ridicate, poate chiar cele mai ridicate din țarile în zona”, a declarat ieri Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din Romania.

El a precizat ca în cazul în care Banca Naționala a Romaniei va impune Regulamentul 2/2001 așa cum este el acum vor apare imediat doua efecte negative.

„În primul rand accesul la credite al firmelor mici și mijlocii se va reduce considerabil, și în al doilea rand chiar daca nu va fi așa, pe fondul creșterii costurilor bancilor, acestea vor fi nevoite sa majoreze dobanzile cu 4-5 puncte procentuale”, a mai spus Nicolescu.

Începand cu 1 iunie 2002 va intra în vigoare acest Regulament 2/2002, regulament contestat din plin atat de bancheri cat și de întreprinderile mici și mijlocii.

Oficialii bancilor s-au plans înca de anul trecut ca este posibil sa analizeze cu mult mai multa rigurozitate daca vor mai acorda sau nu credite ca pana acum, întrucat potrivit noului regulament privind clasificarea și provizionare creditelor, în clasificarea împrumturilor și în constituirea provizioanelor de risc de credit se va ține cont și de situația financiara a companiilor care vor solicita finanțari.

Potrivit acestora, o firma care din anumite motive nu raporteaza tocmai situații financiare bune nu înseamna neaparat ca este și un rau platnic.

În plus, bancile s-au aflat, nu de puține ori, în fața situației de a nu beneficia de deductibilitatea totala a cheltuielilor aferente provizioanelor de risc de credit.

Astfel, au avut loc recalculari ale profiturilor, care au crescut, s-au platit impozite mai mari pe profit la care s-au adaugat și penalitați.

Ionela Nuța

Tags: